aardbei cheesecake zonder suiker en gluten

Aardbei cheesecake zonder suiker of gluten

Ok, een echte cheesecake is er niet, want er zit niets van dierlijke producten in, maar het lijkt op én smaakt naar een lekkere cheesecake. Natuurlijk wel de gezonde versie, dus zonder suiker, gluten of zuivel en daardoor een lekker alternatief. Tot anderhalf jaar geleden was ik geen groot fan van dit soort rauwe taartjes en eigenlijk alleen ‘omdat ik het nog nooit had geproefd’. Een taartje van rauwe noten klonk mij toen gewoon niet lekker in de oren, maar gelukkig weet ik inmiddels wel beter.

Wat vinden jullie trouwens van de heerlijke kitsche kop en schotel? Deze antieke spulletjes heb ik van mijn oma gekregen en hoewel ik normaal geen koffie uit het kopje drink, worden de schoteltjes hier vaak gebruikt. Niets leuker dan spulletjes met een verhaal en door mijn huis heen vind je allerlei vintage spullen. Hebben jullie ook liefde voor spullen met een mooi verhaal?

aardbei cheesecake zonder suiker en gluten

aardbei cheesecake zonder suiker en gluten

aardbei cheesecake zonder suiker en gluten

aardbei cheesecake zonder suiker en gluten

Wat heb je nodig?

  • 100 gram hazelnoten
  • 100 gram amandelen
  • 200 gram cashewnoten
  • 120 gram medjool dadels (ontpit)
  • 50 gram kokosolie
  • 250 gram aardbeien (of ander rood fruit)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 citroen

En hoe maak je het?

Zet een kleine springvorm of bakring klaar, van zo’n 15cm in diameter

Laat de cashewnoten een half uur tot een uur van te voren even weken in een laag water.

  1. Doe de hazelnoten en amandelen in een foodprocessor, samen met de ontpitte dadels en 20 gram gesmolten kokosolie. Laat even draaien, maar niet helemaal fijn malen en verdeel dan het mengel over de bodem van de springvorm en druk goed aan.
  2. Maak de mengkom schoon, giet de cashewnoten af en doe ze in de keukenmachine. Doe er het sap van een halve citroen, 20 gram gesmolten kokosolie en een theelepel vanille extract. Laat even draaien en wanneer het mengsel egaal is, verdeel je dit over de notenlaag die al in de springvorm zit.
  3. Doe de cheesecake dan een half uurtje in de vriezer of koelkast.
  4. Pureer daarna de aardbei (of ander rood fruit) met het sap van de andere halve citroen en 10 gram gesmolten kokosolie. Haal de cheesecake uit de koelkast of vriezer en verdeel het aardbei mengsel over de notenlagen. Het laagje aardbei blijft vrij vloeibaar. Als je dit liever wat steviger wilt, kun je de aardbeipuree verwarmen, wat agar agar toevoegen (1-2 gram), af laten koelen en dan pas over de notenlaag verdelen.
  5. Bewaar de cheesecake in de vriezer, of zo’n dag tot twee dagen in de koelkast.
aardbei cheesecake zonder suiker en gluten

aardbei cheesecake zonder suiker en gluten

Er zijn 6 reacties op Aardbei cheesecake zonder suiker of gluten

  1. Nico Oud
    18 februari 2015 at 19:29 (2 jaar ago)

    Wauw! Dit ziet er echt fantastisch uit! Ik zet ‘m op mijn lijstje om uit te proberen.

    Beantwoorden
  2. Lysanne
    21 februari 2015 at 18:10 (2 jaar ago)

    Mmm! Lekker! Ik vind het zo leuk dat de aarbeienlaag vloeibaar wordt en als het ware smelt over het taartje heen.

    Beantwoorden
  3. Judith
    29 juni 2015 at 23:49 (2 jaar ago)

    Mmmm! Doe je dit met extra vierge of ontgeurde kokosolie?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      30 juni 2015 at 19:22 (2 jaar ago)

      Hi Judith,
      Het kan beide, met extra vierge (on-ontgeurde) kokosolie is het ook heerlijk!

      Beantwoorden
  4. sonja
    11 januari 2016 at 13:44 (1 jaar ago)

    Supper supper lekker!thanks:-) :-)

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      12 januari 2016 at 22:05 (1 jaar ago)

      Ahhhh fijn Sonja, geniet er lekker van!

      Groetjes, Lianne

      Beantwoorden

Geef een reactie