aardbei-kwarktaart met biscuitbodem tarwevrij

Aardbei-kwarktaart met biscuitbodem

Door Syreeta – Yes, het aardbeienseizoen is er weer! Aardbei is echt mijn lievelingsfruit. Om de komst van het seizoen te vieren heb ik zaterdag op de markt een paar doosjes knalrode vriendjes gekocht. Tja, en toen kon ik natuurlijk niks anders dan daar mee aan de slag te gaan! En dit recept voor aardbei-kwarktaart met biscuitbodem lukte zo goed, dat ik het wel met jullie móést delen ;-)!

De kwarklaag van de taart is suikervrij. Ik bak eigenlijk altijd zonder of met min mogelijk suiker, ook omdat het zooooooo zonde is van de heerlijke zoete smaak van de aardbeien! De uitdaging ligt er dan ook in om aardbeien te vinden, die van zichzelf al enorm zoet zijn. Mijn ervaring is dat het zich echt loont om meer geld uit te geven voor goede aardbeien. Ik kies zelf het liefst voor aardbeien van biologische afkomst uit de volle grond. Als aardbeien nog echt in de grond groeien in plaats van op stellages, dan proef je dat. Ze groeien wat langzamer en ontwikkelen daardoor een intensere smaak en aroma.

Aardbeien-kwarktaart met biscuitbodem

Aardbeien-kwarktaart met biscuitbodem

Aardbeien-kwarktaart met biscuitbodem

Aardbeien-kwarktaart met biscuitbodem

Normaal maak je een kwarktaart vaak met een koekjes-boter bodem, maar voor dit kwarktaartje wilde ik graag een wat luchtigere biscuitbodem maken. Dat past lekker bij de zomer! Om de bodem smaak te geven heb ik een klein beetje kokosbloesemsuiker toegevoegd. En omdat ik een pure chocolade-fan ben, maakte ik tussen de bodem en de kwarklaag nog een dun chocoladelaagje. Als je het taartje suikervrij wilt houden, kies je voor een zo hoog mogelijk cacaopercentage. Je kunt de pure chocolade natuurlijk ook vervangen voor een chocoladesmaak die jij lekker vindt, of hem zelfs helemaal weglaten als je het taartje licht wilt houden.

Wat heb je nodig?

Voor een taartje van 18cm
Ingrediënten biscuitbodem:

  • 1 ei
  • 25 gr kokosbloesemsuiker
  • 25 gr speltmeel (of tarwemeel)
  • 100 gr extra pure chocolade (>70%)
  • 1 mespuntje zout

Ingrediënten kwarklaag:

  • 400 gr aardbeien + 250 gr voor op de bodem
  • 250 gr magere kwark
  • 200 gr slagroom
  • sap van ½ limoen
  • 7 blaadjes gelatine (of 7 gram agar-agar. Ik gebruik in dit recept gelatine omdat agar-agar minder lang zijn stevigheid behoudt)
  • aardbeien en amandelschaafsel voor de decoratie

En hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180°C.

  1. Vet de springvorm in en bestuif deze met een klein beetje meel.
    Splits het ei. Klopt het eiwit met het zout stijf en voeg ondertussen beetje bij beetje de kokosbloesemsuiker toe. Zodra het stijf is, voorzichtig het losgeklopte eigeel erdoorheen roeren.
  2. Zeef het speltmeel bij het eimengsel zeven en roer dit er vervolgens voorzichtig doorheen.
  3. Schep het biscuitdeeg in de ingevette springvorm, strijk dit glad en bak in ongeveer 15-20 goudbruin. Laat de bodem in de vorm afkoelen.
  4. Haal de bodem uit de vorm, leg op een taartbord en doe de springvormrand vervolgens weer om de bodem heen.
  5. Smelt de chocolade au-bain-marie. Verdeel dit gelijkmatig over de afgekoelde bodem en laat hard worden.
  6. Maak voor de kwarklaag 400 gram aardbeien schoonmaken en pureer deze. Roer er dan de kwark doorheen.
  7. Laat de gelatine 5 minuten in koud water weken, druk het goed uit en verwarm dan het limoensap samen met de gelatine op laag vuur. Let op: het mag niet koken!
  8. Neem het pannetje van het vuur en roer hier twee eetlepels aardbeienkwark doorheen. Voeg dan dit gelatinemengsel rustig aan de rest van de aardbeikwark toe. Roer goed door.
  9. Zet het kwarkmengsel in de koelkast, totdat dit stijf begint te worden (duurt ongeveer 45 min). Klop dan de slagroom op en roer dit voorzichtig door het kwarkmengsel.
  10. Maak de overige 250 gram aardbeien schoon en halveer deze. Zet de aardbeien met de vlakke kant tegen de springvormrand aan, zodat de hele ring bedekt is. De rest van de aardbeien snijd je in plakjes en verdeel je over de rest van de bodem.
  11. Giet dan het kwarkmengsel over de bodem en laat de taart ongeveer 3 uur opstijven in de koeelkast.
  12. Versier de taart vlak voor het aansnijden met de aardbeien en het amandelschaafsel.
Aardbeien-kwarktaart met biscuitbodem

Aardbeien-kwarktaart met biscuitbodem

Door Syreeta – Syreeta gelooft als natuurvoedingscoach in de kracht van écht eten. Eten dat je lichaam en geest energie geeft en je voedt. Onbewerkt en natuurlijk voedsel dat ons gezond houdt. Als gastblogger van Focus on Foodies wil Syreeta jou inspireren om de kracht van echt eten zelf te ervaren! Volg Syreeta op Instagram: @pure.food.coaching.

Er zijn 4 reacties op Aardbei-kwarktaart met biscuitbodem

  1. Miet
    26 mei 2016 at 06:45 (3 jaar ago)

    kan je ook gelatinepoeder gebruiken? welke hoeveelheid?

    Beantwoorden
  2. syreeta
    28 mei 2016 at 08:50 (3 jaar ago)

    Beste Miet, Dat kan zeker! 9 gram gelatinepoeder is gelijk aan 6 blaadjes gelatine. Je zult dus iets meer dan 10 gram poeder in dit recept moeten nemen.

    Beantwoorden
  3. Rosan
    17 juni 2016 at 15:04 (2 jaar ago)

    Hoi! Kan ik de taart ook de avond van te voren maken? 3 uur opstijven voordat het bezoek om 10 uur op de stoep staat zie ik even niet zo zitten :) Hope so!

    Beantwoorden
    • Syreeta
      22 juni 2016 at 06:04 (2 jaar ago)

      Jahoor, dat kan zeker! De taart is wel even houdbaar in de koelkast.

      Beantwoorden

Geef een reactie