glutenvrije-en-suikervrije-appelmuffins

Appel muffins zonder suiker en gluten

De kerstdagen zijn nog maar net achter de rug en het nieuwe jaar staat voor de deur. Veel mensen maken in het nieuwe jaar bewust de keuze om beter op hun voeding te letten of om meer te sporten. Een goed voornemen? Nee, een andere levensstijl! Eentje die goed vol te houden is, onder andere doordat je met een beetje creativiteit nog altijd van de lekkerste dingen kunt genieten. Vandaag ‘trakteer’ ik op Appel muffins zonder suiker en gluten.

Mijn testpanel voor deze muffins waren mijn zeer kritische collega’s. Sinds september heb ik een nieuwe baan en werk ik in een team dat een stuk groter is. Handig, want als ik nu koekjes of muffins bak neem ik het grootste deel mee naar mijn werk en hoef ik in ieder geval niet zelf 12 muffins op te eten ;-). Zij vonden deze appelmuffins enorm goed geslaagd. Hap, slik, weg en vragen om meer, dus dat zit wel goed!

glutenvrije-en-suikervrije-appelmuffins

Glutenvrije en suikervrije appel muffins

glutenvrije-en-suikervrije-appelmuffins

Glutenvrije en suikervrije appel muffins

Heb je geen kokosmeel in huis? Gebruik dan een ander glutenvrij meel, zoals glutenvrij zelfrijzend bakmeel, boekweitmeel of rijstmeel.

Wat heb je nodig?

  • 100 gram amandelmeel
  • 30 gram kokosmeel
  • 100 gram medjoul dadels (ontpit)
  • 250 gram Jonagold appelblokjes (ca. 1-2 appels)
  • 2 eieren
  • 1 rijpe banaan
  • 2 theelepels vanille extract
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel wijnsteenzuur bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • snufje zout

En hoe maak je ze?

Verwarm de oven voor op 175 graden

  1. Schil de appels en snijd de appels in hele kleine blokjes.
  2. Doe de ontpitte medjoul dadels en de banaan samen in de foodprocessor en maal tot een prutje.
  3. Doe het amandelmeel, kokosmeel, kaneel, bakpoeder, baking soda en zout in een mengkom. Doe hierbij het bananenprutje, de 2 eieren en het vanille extract. Zet de keukenmachine aan.
  4. Voeg na ongeveer 1 minuut de appelblokjes toe en laat nog een paar minuten mengen.
  5. Zet zo’n 10-12 muffinvormpjes klaar in een (muffin)bakblik. Doe de keukenmachine uit en vul de muffinvormpjes met het beslag tot dit op is.
  6. Zet in de oven en bak in ongeveer 20 minuten mooi goudbruin.
glutenvrije-en-suikervrije-appelmuffins

Glutenvrije en suikervrije appel muffins

Er zijn 14 reacties op Appel muffins zonder suiker en gluten

  1. Carla Velzeboer
    27 december 2014 at 07:24 (2 jaar ago)

    Lekker recept om te proberen! Maar kan je ze ook invriezen?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      30 december 2014 at 22:22 (2 jaar ago)

      Hi Carla,
      Ja hoor, da’s geen enkel probleem!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
      • Carla
        4 januari 2015 at 11:39 (2 jaar ago)

        Top! Ik ga ze zeker deze maand n keertje maken!

        Beantwoorden
  2. Joyce
    27 december 2014 at 11:58 (2 jaar ago)

    Als ik er een cake van maak Hoelang moet hij dan in de oven?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      30 december 2014 at 22:19 (2 jaar ago)

      Hi Joyce,
      Dat is lastig in te schatten. Ik zou het proberen op 160 graden, zo’n 40-60 minuten en eventueel even afdekken met wat aluminiumfolie als de bovenkant te bruin wordt. Met een prikkertje kun je kijken of de cake gaar is; dan zou er geen deeg meer aan het prikkertje moeten blijven zitten.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  3. Chantal
    31 december 2014 at 16:10 (2 jaar ago)

    Hoi lianne, kan ik ook iets anders gebruiken voor bakingsoda? Ik heb wel wijnsteen bakpoeder in huis?
    Groetjes Chantal

    Beantwoorden
  4. Chantal
    31 december 2014 at 16:13 (2 jaar ago)

    Nog een vraag over de appel peren taart. Hij was heerlijk, maar de vulling bleef heel dun. Dikte van appelmoes. Is dat ook de bedoeling of zou de vulling echt stijf moeten worden net als kwark?

    Groetjes Chantal

    Beantwoorden
  5. Melissa
    6 januari 2015 at 19:50 (2 jaar ago)

    Wat lekker zijn ze! Denk dat ik maar snel een tweede lading ga maken haha.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      29 januari 2015 at 11:59 (2 jaar ago)

      Haha super leuk!

      Beantwoorden
  6. Melissa
    28 januari 2015 at 18:34 (2 jaar ago)

    Op de een of andere manier vallen mijn muffins uit elkaar. Ze blijven zacht. Heb ze al langer in de oven gedaan. Zit inmiddels op 180 graden heteluchtverwarming en 30 minuten. Maar nog steeds hetzelfde probleem. Al je andere muffin recepten gaan perfect, dus snap niet waarom deze niet lukt. Iemand tips? Zou het beter gaan met speltmeel ipv amandelmeel?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      29 januari 2015 at 12:03 (2 jaar ago)

      Hi Melissa,
      Wat raar! Heb je ze meerdere keren gemaakt al? Speltmeel is sowieso eens goed om dan te proberen, maar misschien gebruik je (in verhouding) te grote bananen en te kleine eieren. En gebruik je wel medjoul dadels? Met veel vruchtvlees? Anders kan het daar ook aan liggen, dat zorgt namelijk ook voor plakkerigheid en binding van de ingrediënten. Gelukkig zijn ze ook als appelmuffin pudding lekker 😉 haha!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
      • Melissa
        29 januari 2015 at 17:45 (2 jaar ago)

        Ja meerdere keren gemaakt en altijd zacht. Ik gebruik idd Medjoul dadels. Ik denk dat het dan aan de bananen ligt, die zijn altijd erg groot. Ga van het weekend weer een lading proberen, met speltmeel en minder banaan. Kijken of het lukt :-). Ben fan van al je lekkere gerechten en baksels :-)

        Beantwoorden
  7. Melissa
    28 januari 2015 at 18:36 (2 jaar ago)

    Zij blijven wel heerlijk trouwens haha, maar is nu niet zo mooi serveren of makkelijk mee te nemen, is nu meer appelmuffin pudding 😉

    Beantwoorden
  8. Lot
    31 oktober 2015 at 21:35 (2 jaar ago)

    Bij mij zijn het echt geen muffins geworden. Na 30 min. nog erg ongare prut van binnen en totaal niets gerezen.Ik ze uit de vorm gehaald en platgedrukt en als koekjes verder gebakken.
    Smaak is wel goed.

    Beantwoorden

Geef een reactie