barbecue recepten

Bijzondere barbecue recepten

Het is begin maart, vroeg in de ochtend en het vriest buiten. Heel zacht is er een klein zonnetje te zien dat op dit moment van het jaar nog veel te laag staat. Hè, nog krabben ook, zie ik aan de ijslaag op mijn autoruit. De perfecte dag voor een BBQ! Uh, say what? Ja, dus! Dat barbecueën alleen bedoelt is voor die ontzettend mooie zomerdagen in de achtertuin op dat zeldzame moment dat het in ons kikkerlandje boven de 25 graden is, dat is inmiddels verleden tijd. Dat merkte ik deze winter al toen ik de ene Winter BBQ-uitnodiging na de andere kreeg. Barbecueën is hot! En wie dacht dat het ophield bij dat ene speklapje en een stukje stokbrood heeft het mis! Tijdens het fonQ & Weber BBQ event bereidde ik samen met een groep foodbloggers bijzondere barbecue recepten, die je juist niet op de barbecue zou verwachten! Quiche, wafels en curry’s op de BBQ, echt?

barbecues op een rijtje

barbecues op een rijtje

Maar voordat we hiermee aan de slag gingen, eerst een stukje theorie! Directe- , indirecte grillmethodes; het was voor mij allemaal nieuw. Misschien omdat ik vaak de barbecuetang overhandig aan de eerste de beste man die in de buurt staat. Herkennen jullie dit? Niet meer nodig hoor, dat barbecueën kunnen wij vrouwen ook prima! Dus na het bijbrengen van de nodige basiskennis door één van de Grillmasters van Weber, werd het tijd om de eerste heerlijkheden te proeven. Terwijl wij onze theorie bijspijkerde, zijn de eerste zalmfilets inmiddels warm-gerookt en kunnen we het verschil proeven bij het gebruik van diverse houtsoorten.

zalm

zalm op twee manieren warm gerookt

houtsnippers barbecue

iedere houtsoort zorgt voor een hele eigen smaak

Daarna werden we even goed getest door de Grillmasters. Aan ons de taak om in een blinde smaaktest te achterhalen of de stukjes vlees zijn gegrild op een barbecue met briketten, een elektrische- of een gasbarbecue. Na een hevige discussie dachten we toch allemaal het verschil ontdekt te hebben. Om vervolgens te ontdekken dat werkelijk niemand het goed had. Met andere woorden: jij, als persoon achter de barbecue, zorgt voor de smaak! Weer wat geleerd.

zalm

De grillmaster aan het werk

Daarna was het toch echt tijd om te starten met de bereiding van het viergangen diner. Ik mocht mij ontfermen over een vegetarische curry én pittige gamba’s. Curry is nou niet iets wat ik normaal gesproken op een barbecue klaar zou maken. Des te leuker om te zien dat een curry dus wél op de bbq kan en hoe snel dit lekkere en gezonde gerechtje klaar is! En zodat jij bij de volgende barbecue ook kunt ‘shinen’ als Grillmaster, deel ik de receptjes met je:

Vegetarische Curry

  • 2 paprika’s (in reepjes gesneden)
  • 75 gram lente-ui (fijngesneden)
  • 1 broccoli (in kleine roosjes gesneden)
  • 
100 gram sperziebonen
  • 
300 ml kokosmelk
  • 1 of 2 eetlepels groene curry paste (Bijvoorbeeld Koh Thai Green curry paste – Glutenvrij)
  • 
½ rode peper
  • 1 stengel citroengras
  • 
1-2 eetlepels olie (naar keuze)

Hoe maak je de vegetarische curry?

  1. Snijd voordat je begint alle groente zoals beschreven en zet alles in bakjes klaar
  2. Laat de wok opwarmen en voeg de olie toe
  3. Wok kort de paprika en broccoli (houd het goed in de gaten, dit gaat super snel op de BBQ!)
  4. Voeg na 1-2 minuten de sperziebonen toe en wok ze mee
  5. Meng de currypasta met de kokosmelk en giet dit samen over de groente
  6. Voeg de halve peper (naar smaak), de lente-uitjes en de stengel citroengras toe en laat het geheel 4-5 minuten koken
  7. Serveer met rijst (of evt cassave-chips)
groenten bbq

De groenten zijn binnen no-time gewokt op de bbq

genieten van een pittige curry in het winterzonnetje

genieten van een pittige curry in het winterzonnetje

barbecue recept garnalen

En nog meer spicy: barbecue recept voor pittige garnalen

Garnalen met pittige saus

(voor 4 personen)

  • 
25-30 grote garnalen ongepeld
  • 1 stuk verse gember
  • 1 jalapeño
  • Olie
  • Zout
  • Peper

Voor de pittige saus:

  • 1 rode peper
  • 20 gr verse gember
  • 
½ appel
  • ½ tomaat
  • 2 el honing
  • ½ el zout
  • 1 el azijn

En hoe maak je de pittige gamba’s op de barbecue?

  1. Bereid de barbecue voor op indirecte gemiddelde warmte – ongeveer 200 °C. Plaats de gevogeltestomer in het midden van het rooster, sluit het deksel en laat het goed voorverwarmen.
  2. Maak de garnalen schoon. Schil de gember en snijd deze in zes plakjes.
  3. Spoel de jalapeño schoon en snijd deze.
  4. Maak de pittige saus. Spoel de rode peper, appel en tomaat af, schil de gember en snijd deze in grove stukken. Meng dit met de honing, het zout en de azijn met een staafmixer tot een zeer glad mengsel.
  5. Schenk de pittige saus in het bakje van de gevogeltestomer.
  6. Breng wat olie aan in de schaal van de gevogeltestomer en gril de ongepelde garnalen, gember- en jalapeñoschijfjes gedurende 4-5 minuten.
  7. Serveer de garnalen met de pittige saus.

Sta je net als ik een beetje te trappelen om de eerste vroege voorjaarsBBQ te organiseren maar ben je nog niet helemaal zeker van je Barbecue skills? Je kunt via de Weber Grillacademy zelf ook de workshop volgen op diverse locaties in Nederland. Leerzaam, culinair, maar vooral een gezellige dag uit! Meer info vind je op https://www.grillacademy.nl. En voor mij wordt het sparen voor mijn eerste BBQ, want ja hoor, ik heb een heuse roze exemplaar gespot ;-)!

asperges snijden

asperges snijden

barbecue recept Quiche met asperge, feta en tomaat

barbecue recept: quiche met asperge, feta en tomaat

appel kaneel wafels op de barbecue

appel kaneel wafels op de barbecue

Door Kim – Kim is personal trainer in Utrecht (Boost Life) en samen hebben we de afgelopen maanden mooie resultaten behaald. Ze weet veel van sport én van voeding en kan enorm goed motiveren. Op Focusonfoodies.nl vind je inspirerende health en sport artikelen van Kim en je kunt haar al je sportvragen stellen!

Kim was op de BBQ op uitnodiging van fonQ en Weber

Geef een reactie