gezonde carrot cake met spelt suikervrij

Carrot cake met spelt en kokosbloesemsuiker

Tijdens onze te gekke vakantie op Kefalonia verbleven we een paar nachten in deze luxe villas via Eliza was here. Bij de voordeur lag een kaartje, dat het mogelijk was om in jouw eigen keuken van een diner te genieten, dat bereid was door een kok. De kok nam de boodschappen mee, kookte een 3-gangendiner én ruimde daarna de keuken ook weer op. Vooruit, dat wilden we wel ;-). De kok bleek Viva, een enorm lieve dame die al jaren bij vaste gasten op het eiland komt koken. Ze heeft jaren in New York gewoond, spreekt dus ook super goed Engels en ze weet wat lekker eten is. Toen we haar carrot cake proefden, móést ik die thuis nog eens maken en Viva was zo lief om me haar recept te sturen. Hierbij dus, naar recept van Viva, een carrot cake met spelt en kokosbloesemsuiker.

Carrot cake met speltmeel zonder geraffineerde suiker

Carrot cake met speltmeel zonder geraffineerde suiker

Carrot cake met speltmeel zonder geraffineerde suiker

Carrot cake met speltmeel zonder geraffineerde suiker

Dat deze carrot cake zo gigantisch lekker is, komt volgens mij vooral door Viva’s touch, die ze aan het recept heeft gegeven. Zo zei ze: door er een beetje Griekse yoghurt doorheen te doen, wordt de cake nog lekkerder en blijft deze een beetje smeuïg. En natuurlijk had ze gelijk. Zelf heb ik er nog wat speculaaskruiden aan toegevoegd, omdat ik dat zo vind passen bij deze tijd van het jaar. Maar die kun je ook gewoon weglaten. Ook heb ik geen frosting aan de cake toegevoegd, omdat ik het zonder stiekem lekkerder vindt. Maar je kunt dat natuurlijk wel simpel maken, door wat kokosroom op te kloppen met een klein beetje citroensap.

Wil je een glutenvrije carrot cake maken? Vervang dan het speltmeel door 250 gram amandelmeel en 100 gram rijstmeel, of gebruik 300 gram zelfrijzend glutenvrij bakmeel. En gebruik sojayoghurt of kokosyoghurt voor een zuivelvrije / lactosevrije carrot cake. Schrik niet van de ingredientenlijst; het zijn voornamelijk kruiden die je waarschijnlijk toch al in huis hebt. En het resultaat…. jemig, ik geloof niet dat ik ooit zo’n lekkere carrot cake op heb.

P.s: Ben je ooit op het eiland Kefalonia, stuur Viva dan even een berichtje via haar Facebookpagina. Ze komt graag voor je koken en is gewoon een ontzettend leuk mens!

Carrot cake met speltmeel zonder geraffineerde suiker

Carrot cake met speltmeel zonder geraffineerde suiker

Wat heb je nodig?

Voor een carrot cake van ongeveer 24cm in diameter

  • 300 gram speltmeel
  • 250 gram Griekse yoghurt
  • 215 gram geraspte wortelen (iets meer mag ook)
  • 100 gram kokosbloesemsuiker
  • 160 ml milde olijfolie of zonnebloemolie
  • 3 grote eieren (L)
  • 75 gram rozijnen
  • 80 gram ananasstukjes
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel gemalen kruidnagel
  • 2 theelepel speculaaskruiden (koekkruiden)
  • flinke snuf zout

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 175 graden

  1. Rasp de wortelen. Doe deze dan samen met de zonnebloemolie, eieren, yoghurt, vanille extract, kokosbloesemsuiker, ananasstukjes en rozijnen in een kom en meng goed door, met behulp van bijvoorbeeld een keukenmachine of handmixer.
  2. Meng in een aparte kom de droge ingrediënten: speltmeel, bakpoeder, baking soda, kaneel, gemberpoeder, kruidnagel, speculaaskruiden en zout.
  3. Meng dan de droge ingrediënten beetje bij beetje bij het natte mengsel en laat een paar minuten goed mengen. Voor als je twijfelt; het beslag blijft behoorlijk vloeibaar en komt er absoluut niet uit te zien als koekjesdeeg of brooddeeg.
  4. Vet de springvorm of taartvorm in met wat olijfolie. Giet dan het cakebeslag in de vorm.
  5. Bak ongeveer 45 minuten op 175 graden en zet dan de oven wat hoger, op 190 graden. Laat dan nog een kwartiertje staan (in totaal dus 60 minuten). Let op: ovens kunnen erg verschillen, dus houd je carrot cake in de gaten. Test met een houten prikker in het midden van de cake of deze gaar is: als de prikker er droog uit komt, is de cake gaar. Zo niet, laat nog iets langer bakken.
  6. Laat afkoelen en eet smakelijk! Je kunt nu ook nog de frosting toevoegen, door kokosroom op te kloppen met wat citroensap.
Carrot cake met speltmeel zonder geraffineerde suiker

Carrot cake met speltmeel zonder geraffineerde suiker

Er zijn 22 reacties op Carrot cake met spelt en kokosbloesemsuiker

  1. Marlotte
    26 oktober 2015 at 08:32 (4 jaar ago)

    Dit klinkt echt ontzettend lekker, prachtige taart! Ik ga ‘m binnenkort in de gluten- en lactosevrije variant maken. Bedankt voor het delen!

    Beantwoorden
  2. Laura
    26 oktober 2015 at 22:39 (4 jaar ago)

    Lijkt me heerlijk! Twijfel alleen of ananas erin me lekker lijkt. Is die erg belangrijk?

    Verder wil ik dit recept graag pinnen, maar zie daar geen mogelijkheid toe. Klopt dat?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      27 oktober 2015 at 10:32 (4 jaar ago)

      Hoi Laura,
      De ananas maakt de carrot cake wat zoeter en smeuiger en het is een toevoeging van chef Viva. Ik vond het fantastisch, al denk ik niet dat ik dat had gedacht als ik vooraf had gehoord dat er ananas in zat. Als je het niet lukt kun je t weglaten, maar anders zou ik het gewoon eens proberen; het is echt lekker ;-)!

      Ik denk dat het recept nog niet op mijn eigen board gepind staat, zal het meteen even doen :-).

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
      • Laura
        27 oktober 2015 at 20:48 (4 jaar ago)

        Bedank! Pinnen is gelukt en ik ga hem een keer met ananas maken:)

        Beantwoorden
  3. Jessica van Egmond
    27 oktober 2015 at 15:20 (4 jaar ago)

    Wat zijn de voedingswaarde van deze taart?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      27 oktober 2015 at 16:43 (4 jaar ago)

      Hi Jessica,
      Dat heb ik niet berekend; er zijn verschillende sites waar je de ingredienten kunt invullen en zo de voedingswaarde kunt berekenen.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  4. Marjolein Lanfermeijer
    28 oktober 2015 at 13:11 (4 jaar ago)

    Vanmorgen gemaakt, ziet er heel lekker uit maar heb toch een vraag over de olijfolie. Die vind ik overheersend. Ik dacht dat die na het bakken weg zou zijn, maar vraag mij nu af of je een tip zou kunnen geven hierover. Welke soort gebruik jij? Is er een neutralere soort?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      2 november 2015 at 13:37 (4 jaar ago)

      Hoi Marjolein,
      Nee je hebt niet verkeerd gelezen, dus je bent echt niet stom :p! Had er olijfolie ingezet (heb ik zelf ook gebruikt), maar dan wel de milde variant. Deze proef je bijna niet; ik althans niet, misschien ook omdat ik veel olijfolie gebruik. Maar omdat misschien meer mensen de smaak dan niet zo lekker vinden, heb ik het recept aangepast naar zonnebloemolie.
      Ik gebruik zelf dus milde olijfolie. Als je extra vierge gebruikt heb je inderdaad de kans dat de smaak wat overheerst.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  5. José
    29 oktober 2015 at 01:16 (4 jaar ago)

    Lijkt me weer heerlijk. Ik ga het zeker proberen. Twijfel alleen over de zonnebloem olie. Kan ik dat vervangen door kokosolie of een andere gezondere olie?
    Dank voor je heerlijke recepten. Elk weekend genieten we wel van één van je recepten.

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      18 november 2015 at 10:13 (4 jaar ago)

      Hi José,
      Je kunt de olie altijd vervangen. Ik zou wel wat minder kokosolie aanhouden en je hebt kans dat de cake wat vettiger blijft, dus het zal wel een beetje experimenteren worden 😉
      Super leuk om te horen dat je zo lekker bezig bent met alle recepten, wat een mooi compliment, dankjewel!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  6. Sabine
    30 oktober 2015 at 16:15 (4 jaar ago)

    Hee Lianne, klopt het dat de cake een beetje nattig blijft? Mijn taart staat al 1,5 uur in de oven en lijkt maar niet goed gaar te worden. Ik dacht misschien blijft ie een beetje smeuiig door de griekse yoghurt. Heb net geprobeerd een stukje te proeven en de smaak is heerlijk, maar heb em nog even teruggezet in de oven in de hoop dat ie iets droger gaat worden.

    Beantwoorden
  7. Sabine
    30 oktober 2015 at 16:17 (4 jaar ago)

    O zie nu dat volgens Viva door de toevoeging van de yoghurt de cake idd een beetje smeuiig blijft. Ga ik em toch maar uit de oven halen.

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      18 november 2015 at 10:12 (4 jaar ago)

      Hoi Sabine,
      De cake blijft inderdaad een beetje smeuig. Als je ‘m laat afkoelen zul je zien dat de cake ook nog wat ‘ droger ‘ wordt. Hoe vond je ‘m smaken?

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  8. Fraukje
    1 november 2015 at 19:58 (4 jaar ago)

    Oohhh… deze is lekker! Echt genieten! Lekker zachte cake!

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      18 november 2015 at 10:11 (4 jaar ago)

      Yaaay, super goed om te horen Fraukje, blij dat jij ‘m ook zo lekker vindt!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  9. Josje
    17 november 2015 at 21:05 (4 jaar ago)

    Ik zie geen pin knop? Hoe kan ik het recept pinnen?

    Beantwoorden
  10. Lilian
    1 februari 2016 at 23:15 (4 jaar ago)

    Deze taart lijkt me erg lekker! Kan je ook 3 theelepels wijnsteenbakpoeder gebruiken ’n plaats van 2 theelepels bakpoeder en 1 theelepel baking soda?

    Beantwoorden
  11. Nicky
    27 februari 2016 at 13:54 (4 jaar ago)

    Ik wil de taart morgen gaan maken, ziet er echt heerlijk uit! Maar kun je de taart ook invriezen? Aangezien een hele taart voor 2 personen nogal veel is..?

    Beantwoorden
    • Sabine
      27 februari 2016 at 17:52 (4 jaar ago)

      Hee Nicky,

      Ik heb de taart ook ingevroren en dat ging heel goed. Toevallig gisteravond het laatste stukje op?

      Beantwoorden
      • Nicky
        27 februari 2016 at 22:06 (4 jaar ago)

        Bedankt voor je reactie Sabine! :)

        Beantwoorden

Laat een reactie achter bij Jessica van Egmond Reactie annuleren