cashewpasta spread van cashewnoten

Cashewpasta met vanille

Door Syreeta – Pindakaas is één van mijn lievelings. Ik kan het echt overal opsmeren: ‘old-school’ op brood en op crackers, maar ik gebruik het ook in mijn groentecurry’s, door mijn havermout en ik maak er gezonde koekjes van. Omdat ik zoveel mogelijk probeer af te wisselen in wat ik eet, werd het hoog tijd dat ik mijn voorraad eens ging aanvullen met andere notenspreads. In de (natuur)winkel zijn veel soorten te koop. Maar zelf maken is natuurlijk veel leuker! Je weet dan namelijk zeker dat er geen overbodige toevoegingen aan te pas komen en dat de noten zoveel mogelijk onbewerkt zijn. En nog belangrijker: je kan lekker experimenteren met extra smaakmakers waardoor de spread nog lekkerder wordt dan die uit de winkel! Dit keer maakte ik cashewpasta met vanille.

cashewnoten

cashewnoten

Ik koos ervoor om een spread van cashewnoten te maken. Ik voegde er wat echte vanille aan toe wat een hemelse combinatie bleek te zijn…. Jumm…. De smaak deed me zelfs een beetje denken aan die van witte chocolade… Zo romig!!

Wist je dat noten verschillende samenstellingen van voedingsstoffen hebben? Alleen al daarom is het een goed idee om je pindakaas eens af te wisselen! De cashewnoot heeft in vergelijking met andere noten een hoog eiwitgehalte en hij blinkt uit in zijn hoge gehalte aan magnesium, ijzer en fosfor. Wat verder uniek is aan cashewnoten is dat ze veel B-vitamines bevatten die bijdragen aan een goede energiestofwisseling. De cashewnoot is daarom een echte topper, zeker als je weinig of geen vlees of zuivelproducten eet.

Ben je geen fan van cashewnoten? Geen probleem, notenspreads kan je met alle noten maken die je maar wilt. Probeer de combi hazelnoten-cacao of amandel-honing eens!

Wat is jullie favoriete notenspread? En maken jullie het ook zelf of koop je hem liever kant-en-klaar?

Wat heb je nodig?

Voor 1 potje

  • 200 gram ongebrande en ongezouten cashewnoten
  • ½ tl vanillepoeder
  • zout
  • een krachtige keukenmachine of blender

En hoe maak je het?

  1. Doe de noten samen met het vanillepoeder en een snufje zout in de keukenmachine of blender. Zet je machine aan.
  2. Nu moet je twee dingen doen: (1) geduld hebben, het duurt namelijk 5 tot 10 minuten voordat de spread klaar is (dit verschilt per machine). Je zult zien dat de noten van grove kruimels naar fijn meel veranderen en daarna zien dat de notenolie langzaam vrijkomt. Je moet blijven mixen totdat deze smeuïge dikke massa is ontstaan en de olie is vrijgekomen. (2) Het tweede wat je moet doen is je machine/blender in de gaten houden zodat hij niet oververhit raakt. Geef hem wanneer nodig een pauze.
  3. Als de spread klaar is doe je hem in een schoon potje. De cashewspread is superlekker voor over je yoghurt, je havermoutpap of door een smoothie. Of besmeer een boterham ermee en beleg hem vervolgens met banaan…..
Cashewpasta

Cashewpasta (spread van cashewnoten)

Door Syreeta – Syreeta gelooft als natuurvoedingscoach in de kracht van écht eten. Eten dat je lichaam en geest energie geeft en je voedt. Onbewerkt en natuurlijk voedsel dat ons gezond houdt. Als gastblogger van Focus on Foodies wil Syreeta jou inspireren om de kracht van echt eten zelf te ervaren! Volg Syreeta op Instagram: @pure.food.coaching.

Geef een reactie