chai vegan panna cotta zonder geraffineerde suiker

Chai panna cotta met sinaasappel en pistache (zuivelvrij en zonder geraffineerde suiker)

Een panna cotta vind ik één van de lekkerste desserts; het is een mooie afsluiter van een diner, die niet al te zwaar op je maag valt. Zeker voor kerst geen overbodige luxe, omdat je voor je dessert waarschijnlijk al best wat achter je kiezen hebt. Het leek me leuk om eens te experimenteren met panna cotta door chai panna cotta met sinaasappel en pistache te maken, een bijzondere variant. Chai vind ik een heerlijke smaak en het combineert perfect met de pistache en sinaasappel.

vegan chai panna cotta zonder geraffineerde suiker

vegan chai panna cotta zonder geraffineerde suiker

chai panna cotta met sinaasappel en pistache

chai panna cotta met sinaasappel en pistache

Om een verfijnde chai smaak aan de panna cotta toe te voegen, gebruikte ik de chai kruidenthee van Zonnatura. Dat is sowieso al een aantal weken mijn favoriet; de warme smaak past goed bij het koude weer en je proeft de pure ingrediënten die de thee een kruidige smaak geven. Gelukkig is het geen ingewikkeld recept; het hele kerstdiner voorbereiden is al ingewikkeld genoeg toch? Maak deze chai panna cotta de dag van te voren, of in de ochtend, en je kunt heerlijk relaxed genieten van je kerstdiner.

Wat heb je nodig?
Voor 4 personen

  • 400 ml plantaardige melk
  • 125 ml plantaardige room
  • 2 eetlepels honing (gebruik agavesiroop voor de vegan versie)
  • 2 theelepels vanille extract
  • 2 theezakjes chai kruidenthee Zonnatura
  • stukje gember
  • theelepel kardemom(poeder)
  • 3-4 gram agar agar
  • 1 sinaasappel (rasp)
  • handje pistachenoten (ongezouten)

En hoe maak je het?

  1. Kook water en doe 100ml water in een theemok. Doe hier de twee chai theezakjes bij en de kardemom. Snijd de gember in stukjes en doe er ook bij. Laat ongeveer 20-30 minuten trekken.
  2. Zeef de kardemom, gember en theezakjes uit het chaimengsel en doe in een pannetje.
  3. Doe de plantaardige melk, de room en agar agar erbij en breng dit aan de kook.
  4. Laat ongeveer 2 minuten koken (flink laten borrelen) en haal het pannetje dan van het vuur. Voeg direct de honing en vanille extract toe en roer met een garde goed door. Rasp de schil van een halve sinaasappel hierbij. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  5. Wanneer het mengsel iets is afgekoeld, verdeel je dit over 4 bakjes of glazen. Zet deze in de koelkast. De panna cotta heeft een paar uur nodig om op te stijven (of laat de panna cotta in de vriezer opstijven, nadat deze wat is afgekoeld)
  6. Wanneer de panna cotta is opgestijfd, snijd je de pistachenootjes klein en verdeel je deze over de vier panna cotta’s. Rasp de andere helft van de sinaasappel en verdeel de rasp over de vier glazen.
  7. Zet in de koelkast en haal ze er 5 minuutjes voor serveren uit om nog even op temperatuur te komen. Enjoy!
chai kruidenthee Zonnatura

chai kruidenthee Zonnatura

chai panna cotta met sinaasappel en pistache

chai panna cotta met sinaasappel en pistache

In samenwerking met Zonnatura.

Er zijn 6 reacties op Chai panna cotta met sinaasappel en pistache (zuivelvrij en zonder geraffineerde suiker)

  1. Susan van Kampen
    20 december 2015 at 15:00 (4 jaar ago)

    Kan agar agar ook vervangen worden voor arrowroot? Lijkt me een heerlijk recept :)

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      20 december 2015 at 19:03 (4 jaar ago)

      Hi Susan,
      Je zou het kunnen proberen. Agar agar is echter een gelatineachtig bindmiddel en arrowroot is wel een bindmiddel, maar zal de panna cotta zeker een andere structuur geven. Omdat ik er geen ervaring mee heb, durf ik ook niet te zeggen of het met arrowroot echt lukt. Als je het op safe wilt spelen, zou ik toch agar agar gebruiken.
      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  2. Annemieke
    21 december 2015 at 21:09 (4 jaar ago)

    ik dacht dat je agar agar niet een dag van tevoren kon bereiden omdat het dan zijn stevigheid verliest, heb je daar ervaring mee?
    het lijkt mij wel een heerlijk recept:)

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      23 december 2015 at 14:01 (4 jaar ago)

      Hoi Annemieke,
      Die ervaring heb ik niet, hier smaakte de panna cotta de dag erna nog steeds heerlijk :-)
      Groetjes, Lianne

      Beantwoorden
  3. Kirsten
    24 december 2015 at 15:35 (4 jaar ago)

    Zojuist alles in huis gehaald om dit toetje te maken voor 1e kerstdag. Echter wel met gewone melk en gewone room, hoop dat dit gewoon kan/goed gaat?! :)
    Alleen de agar agar was niet te krijgen bij de Appie.. Haha. Kan ik dit ook vervangen??

    Beantwoorden

1Pingbacks & Trackbacks op Chai panna cotta met sinaasappel en pistache (zuivelvrij en zonder geraffineerde suiker)

Geef een reactie