7-gangen diner Hotel Post Plaza

Culinair Leeuwarden: Grand Hotel Post Plaza

Afgelopen zondag was ik samen met Betty (bettyskitchen.nl) en een aantal andere foodbloggers en culinaire journalisten uitgenodigd voor een 7-gangen diner bij Grand Hotel Post Plaza in Leeuwarden. Niet om de hoek, maar zowel ik en Betty waren toch erg nieuwsgierig naar zowel het restaurant als Leeuwarden zelf. Daarom stapten we op zaterdag 26 april in de auto om onze eerste Koningsdag in Leeuwarden te vieren en onze smaakpapillen te laten verwennen.

In één keer vonden we het Grand Hotel Post Plaza, wat zich in een prachtige, brede straat in het centrum van Leeuwarden bevindt. Gelukkig heeft het hotel een eigen parkeerplaats, waar je (tegen betaling) de auto kwijt kunt: fijn, zo midden in het centrum. Na het inchecken ontdekten we de hotelkamer en wow, wat was die mooi. Ruim, licht en modern en met een fijne, grote badkamer met regendouche. Ook de bedden bleken heerlijk te liggen en dat vind ik tijdens een ‘city trip’ niet onbelangrijk, want vaak loop je best veel op de dag.

Grand Hotel Post Plaza

Grand Hotel Post Plaza

Onze hotelkamer

Onze hotelkamer

Ruime badkamer Hotel Post Plaza

Ruime badkamer Hotel Post Plaza

Badproducten van 'The Spa Collection'

Badproducten van ‘The Spa Collection’

Na de hotelkamer ontdekt te hebben, doken we de stad in en slenterden Betty en ik lekker over de vrijmarkten in het centrum. Met een paar kleine grachtjes lijkt Leeuwarden tijdens Koningsdag toch een beetje op Amsterdam, maar gelukkig was het er een stuk minder druk. ’s Avonds gingen we een hapje eten bij Restaurant Bosporus, een Turks specialiteiten restaurant op loopafstand van het hotel, aan een grachtje in het centrum. Het eten was prima, al begreep de bediening eerst niet zo goed wat glutenvrij was en hoe mijn gerecht dan glutenvrij gemaakt zou kunnen worden. Toen ik zelf aangaf dat ik de mosselen en inktvis graag ongepaneerd wilde, werd het echter duidelijk. Ik vond de mosselen erg droog en de rest van de vis was vrij flauw, terwijl ik van de Turkse keuken juist verwacht dat er lekker veel knoflook wordt gebruikt. Betina bestelde gekruide lamsspiesjes en linzensoep vooraf en was gelukkig wel erg te spreken over deze gerechten.

Na het eten nog lekker gekletst en uiteindelijk naar het hotel teruggewandeld. Na een fijne nacht in ons hotelbed, al was het op de kamer jammer genoeg wel een beetje warm, waren we de volgende dag super excited voor het 7-gangen diner. Dat begon om 2 uur al, omdat de meesten van ons ’s avonds nog wel een stukje terug moesten rijden. Robert Buurma is de waanzinnige chef van Brasserie Lourens, het restaurant wat in Post Plaza gevestigd is. Hij is ontzettend creatief en heeft een prachtige visie op (streek)producten en weet hiermee echt kunstwerkjes op tafel te toveren. Ook heeft hij rekening gehouden met mijn allergieen en was er speciaal voor mij iedere gang een glutenvrije, suikervrije en koemelkvrij variant, of een vervangend gerecht. Ik neem je mee door ons diner:

De prachtige lange eettafel waar we aan zaten

De prachtige lange eettafel waar we aan zaten

Koude bouillon van champagne en tomaat

Amuse 1: Koude bouillon van champagne en tomaat

Witlofblad met koolzaad-truffel puree

Amuse 2: Witlofblad met koolzaad-truffel puree

Gemarineerde rode pepertje met kleine Italiaanse olijven

Amuse 3: Gemarineerde rode pepertje met kleine Italiaanse olijven

Gerookte paling van Everen de Vries, daslookpesto, daslookbloem, olijf en een vleugje limoen

1e Gang: Gerookte paling van Everen de Vries, daslookpesto, daslookbloem, olijf en een vleugje limoen

Langzaam gegaarde Kip-Kerrie (2.0) met ras el hanout, quinoa en een ei omwikkeld met sesamzaad

2e Gang: Langzaam gegaarde Kip-Kerrie (2.0) met ras el hanout, quinoa en een ei omwikkeld met sesamzaad

Coquille en zeetong met asperge, olie van kervel en structuur van pastinaak

3e Gang: Coquille en zeetong met asperge, olie van kervel en structuur van pastinaak

Kweeappel met macadamianoot, aalbessen en pijnboompitjes

4e Gang: Kweeappel met macadamianoot, aalbessen en pijnboompitjes

Schenkel van Fries lam met rode biet, pastinaak, quinoa en asperge

5e Gang: Schenkel van Fries lam met rode biet, pastinaak, quinoa en asperge

Geitenkaas van de Molkerei met longkruid, veldkers, gedroogde vijg en een olie van roos

6e Gang: Geitenkaas van de Molkerei met longkruid, veldkers, gedroogde vijg en een olie van roos

Soepje van aardbei met Japanze yuzu, gojibessen, verse aardbei en vergeet-me-nietjes

7e Gang: Soepje van aardbei met Japanze yuzu, gojibessen, verse aardbei en vergeet-me-nietjes

Bij iedere gang wordt een passende wijn geserveerd en je kunt natuurlijk een BOB-arrangement nemen, waarbij je steeds een klein bodempje proeft. Ik vond het eten echt fantastisch. Niet alleen omdat het zo ongelofelijk goed werd aangepast op mijn allergieen, maar omdat chef Robert liet zien hoe smaakvol en culinair je kunt werken met verse streekproducten. Eten bij Grand Hotel Post Plaza is echt een aanrader en naast 7-gangen menu’s, serveren ze natuurlijk ook losse gerechten en kleinere 3- en 5- gangen menu’s. Mocht je een weekendje weg willen: Leeuwarden en dan met name dit hotel en restaurant kan ik je met veel liefde aanbevelen!

Ik zag op de site dat ze nu (tijdelijk?) een hele leuke aanbieding hebben: als je komt genieten van een 6-gangen diner, mag je kosteloos in het hotel overnachten. Zo kun je een wijntje drinken bij het eten en maak je er direct een heel weekend van. Dit kan vanaf € 60, afhankelijk van het kamertype, en in combinatie met zo’n luxe diner is dat echt een koopje.

Er zijn 4 reacties op Culinair Leeuwarden: Grand Hotel Post Plaza

  1. svenja
    29 april 2014 at 07:27 (3 jaar ago)

    Wat leuk om eens een verslag uit Leeuwarden te lezen, daar woon ik! Post Plaza is echt prachtig! En Bosporus is ook een heel leuk & schattig restaurantje!

    Beantwoorden
  2. ianna
    29 april 2014 at 07:59 (3 jaar ago)

    Wat super tof! Het eten ziet er heeeeerlijk uit!

    Beantwoorden
  3. leontine
    29 april 2014 at 09:43 (3 jaar ago)

    Gaan we zeker eens doen! Dank voor de mooie foto’s erbij, daar krijg je trek van.

    Beantwoorden
  4. Brenda (kookt)
    29 april 2014 at 12:52 (3 jaar ago)

    Wat een heerlijk diner zeg! Top dat ze ook zo goed om je allergieën denken, hier kunnen veel restaurants een voorbeeld aan nemen :)

    Beantwoorden

Geef een reactie