eten-en-drinken-op-malta

Travel: Eten en drinken op Malta – 8 typisch Maltese gerechten

Oh Malta.. Naast dat het er in september en oktober nog een heerlijke 30 graden is, kun je fantastisch lekker eten en drinken op Malta. Afgelopen maand ging ik op culinaire ontdekkingsreis en maakte ik kennis met de Maltese keuken. Het eiland heeft een rijke geschiedenis, mede dankzij de strategische positie in het midden van de Middellandse Zee. Gelegen aan de rijke handelsroute tussen Europa en het Midden-Oosten is de keuken exact de mengelmoes die ik ervan verwachtte. Mediterraans, gecombineerd met Arabische invloeden en hier en daar herken je zelfs wat Britse overblijfselen. Ik laat je 8 typische Maltese gerechten zien, die je absoluut eens moet proeven.

Suckling pig

Suckling pig, oftewel een soort kruising tussen geroosterd speenvarken en pulled pork, is misschien wel het lekkerste gerecht wat ik op Malta proefde. Samen met de octopussalade hieronder, die ik toevallig (of natuurlijk niet zo toevallig) bij hetzelfde restaurant at. Rogantino’s, een afgelegen en zeer sfeervol restaurant met één van de mooiste views van het eiland. De suckling pig is hier de specialiteit en ze weten als geen ander hoe ze dit varkentje moeten wassen. Een krokante huid en daaronder vlees zó mals dat het mijn hele visie op pulled pork verandert. Moet. Je. Proeven!

Konijnstoofpot

Aan gerechten met konijn geen gebrek; op Malta vind je zelfs speciale ‘konijnrestaurants’, waar het voornamelijk konijn is dat op het menu staat. Niet mijn persoonlijke favoriet, konijn, dus ik heb het zelf niet geproefd, maar je kunt bij vrijwel ieder restaurant konijnstoofpot bestellen. Of probeer eens de pasta met konijnensaus, een Maltese twist op het Italiaanse spaghetti bolognese.

Octopussalade

Weer even terug naar Rogantino’s restaurant, waar ik octopussalade at en al mijn zelfcontrole in werking moest stellen om niet heel onbeschoft mijn bord leeg te likken. Octopus, inktvis, kalamari; als het zuignapjes heeft en niet gefrituurd is, bestel ik het standaard wanneer ik daar de kans toe krijg. Ik heb dus in mijn leven heel wat octopus verorberd, maar het was nog nooit zo lekker als bij Rogantino’s. Tijdens de vijf dagen op Malta heb ik vaker octopus besteld en hoewel het recept van Rogantino’s duidelijk een familiegeheim is, weten de Maltezen absoluut hoe ze octopus moeten klaarmaken!

Lampuki

Lampuki, oftewel dorade, staat vooral in de koudere maanden op de Maltese menukaart, aangezien de vissen dan langs het eiland trekken. Het allerlekkerst is ‘ie vers gegrild met een heerlijke salade van lokale groenten. Aan vis is op Malta sowieso geen gebrek en in bijna ieder restaurant kun je volop kiezen uit visgerechten.

Suckling pig op Malta

Suckling pig op Malta

Octopussalade bij Rogantino's

Octopussalade bij Rogantino’s

Fenek - Maltese konijnen stoofpot

Fenek – Maltees konijngerecht

Gbejniet (Maltese kaas)

In dit kleine Maltese kaasje gaat stiekem een hoop werk zitten, want Gbejniet wordt met de hand gemaakt. De kaas wordt gemaakt van schapenmelk of geitenmelk en is heel puur van smaak. Je kunt de kaasjes ook op olie kopen, gekruid met peper of chili, voor gebruik door salades of om met een wijntje op te snoepen. Erg lekker om te proeven: een salade met deze verse kaas. Vraag even of het inderdaad gbejniet is.

Ftira (Maltese pizza)

Een kruising tussen een pizza en een focaccia brood, daar doet de ftira me het meest aan denken. Dik deeg met een krokante korst en rijk belegd met werkelijk alles wat je er maar op wilt. Wat dat betreft hebben de Maltezen geen gebrek aan creativiteit, want je vindt ftira met pulled chicken, geitenkaas, krokante aardappelschijfjes, helemaal vega of met bacon & eggs (kijk, daar hebben we die Britse invloed). De beste ftira op Malta schijn je te kunnen eten bij Maxokk Baker, in Nadur op Gozo. Mooi doel voor je uitje naar Gozo, want ook dat eiland (wat officieel bij Malta hoort) is zeker een bezoekje waard!

Lamsschenkel

Ze weten op Malta wel hoe ze een goed stuk vlees moeten bereiden en de lamsschenkel is een populaire keuze onder Maltezen. Zowel geroosterd als gestoofd zie je het op de menukaart van veel lokale restaurants, met Maltese aardappels (wist je dat wij in Nederland zelfs Maltese aardappels eten? Er worden veel aardappels onze kant op geëxporteerd). Als je een liefhebber bent van lam, kun je op Malta je lol op!

Imqaret (Maltese dadelkoekjes)

Deze traditionele Maltese dadelkoekjes zijn een stuk minder gezond dan je ze wellicht in eerste instantie vond klinken. De koekjes worden namelijk gefrituurd geserveerd, vaak met een bolletje (of twee) ijs. Behoorlijk vullend trouwens ook, maar zeker de moeite waard om te proeven, want de smaak is erg lekker.

Overigens produceren ze op Malta ook heerlijke wijnen. Het is absoluut een aanrader om eens naar een lokale wijn te vragen.

geiten melken op Malta

geiten melken voor traditionele Gbejniet blijkt nog SUPER moeilijk ook!

op de voorgrond jonge gbejniet, in het midden een wat oudere kaas

op de voorgrond jonge gbejniet, in het midden een wat oudere kaas

Ftira traditionele maltese pizza

Ftira traditionele maltese pizza

Mqbaret dadelkoekjes op Malta

Mqbaret dadelkoekjes op Malta

Prachtige druiven

Prachtige druiven

Aanrader: wijn proeven bij wijnlandgoed Meridiana

Aanrader: wijn proeven bij wijnlandgoed Meridiana

Binnenkort meer over Malta; ik laat je meer hotspots zien en bezienswaardigheden die je op Malta niet mag missen. Ben jij weleens op Malta geweest? Wat was daar jouw favoriete gerecht?

Geef een reactie