kulinarischer jacobsweg ischl

De Culinaire Jakobsweg in Paznauntal, culinair genieten op hoogte

Dat vakantie en culinair genieten hand in hand gaan, weet iedereen. Maar dat dit ook perfect samengaat met een stukje actief bezig zijn, hebben ze in Oostenrijk goed begrepen. Hoewel het de laatste jaren populairder wordt om ook in de zomer naar de Alpen te gaan, is Ischgl en het Paznauntal voornamelijk bekend onder wintersporters. Zonde, want in de zomer is het er misschien nóg wel mooier. En met de Culinaire Jakobsweg, die dit jaar voor de 7e keer werd georganiseerd, combineer je ontzettend goed eten met mooie wandelingen en genieten van de natuur in de Alpen. Het is een echte aanrader om dit eens te ondernemen! Oh, en ik heb een gave vlog gemaakt van de hele persreis. Kijk je mee?

kulinarischer jakobsweg

kulinarischer jakobsweg

Prachtige Paznauntal in Ischgl

Prachtige Paznauntal in Ischgl

Onder het toeziend oog van de Duitse ‘Chef van de Eeuw’ Eckart Witzigmann en de Oostenrijkse chef Martin Sieberer wordt de Culinaire Jakobsweg dus al 7 zomers lang georganiseerd. Vier internationale topchefs bedenken ieder een gerecht dat past bij de regio en bereid wordt met lokale producten. De vier gerechten worden ieder, op grote hoogte, de hele zomer in één van de vier berghutten geserveerd die aan de Jacobsweg meedoen. Dit jaar zijn de deelnemende hutten en internationale chefs (met in totaal 7 (!!!!)Michelin-sterren) als volgt:

Friedrichshafener Hütte: Nederlandse chef Laurent Smallegange (restaurant Spetters)

Niederelbe Hütte: Duitse chef Jörg Sackmann (restaurant Schlossberg)

Heidelberger Hütte: Franse chef Marc Veyrat (La maison des bois)

Jamtalhütte: Britse chef Matthew Tomkinson (The Terrace at the Montagu Arms)

Laurent Smallegange, Matthew Tomkinson, Eckart Witzigmann, Marc Veyrat, Martin Sieberer und Jörg Sackmann bei Kaiserwetter auf der Niederelbehütte in Kappl

Laurent Smallegange, Matthew Tomkinson, Eckart Witzigmann, Marc Veyrat, Martin Sieberer und Jörg Sackmann bei Kaiserwetter auf der Niederelbehütte in Kappl

Kulinarischer Jacobsweg

Ontvangst bij een van de berghutten

Je kunt bij de deelnemende berghutten (basic) overnachten en dus de route lopen zonder steeds terug te hoeven naar de lager gelegen dorpen. Al is dat geen straf, want de dorpjes in het Paznauntal, zoals Ischgl, Galtür, See  en Kappl, zijn ontzettend leuk. Wij verbleven twee nachten in 4-sterren Hotel Piz Buin, een heerlijk hotel met zeer mooie kamers, wellness, perfect ontbijt en een central ligging; ook echt een aanrader als je een vakantie in Ischgl gaat plannen.

En als je denkt dat je tijdens het wandelen alleen maar pensionado’s met afritsbroeken tegenkomt, heb je het mis. Outdoor lekker actief bezig zijn is enorm populair onder Oostenrijkers van alle leeftijden en het viel mij op dat je bij de hutten juist veel gezinnen en jonge stellen ziet. Je kunt namelijk, naast wandelen, ook heel goed naar de hutten komen per mountainbike en in de omgeving zijn nog veel meer activiteiten, zoals raften en paragliden.

Kulinarischer Jakobsweg

De ‘ Kulinarischer Jakobsweg’ loopt door een waanzinnig mooi landschap

50 tinten groen

50 tinten groen

Ook in juli vind je nog wel wat sneeuw. Me like!

Ook in juli vind je nog wel wat sneeuw. Me like!

Wij kwamen na een stevige wandeling de eerste dag aan bij de Heidelberger Hütte, waar de vier chefs live hun gerechten voor ons presenteerden en klaar maakten. Ik heb drie gerechten geproefd, de niet-tarwevrije lasagne van Marc Veyrat moest ik helaas laten staan. Naar wat ik begreep van mijn gezelschap was deze erg zout en miste ik er niet zoveel aan. De overige drie gerechten waren prachtig, mooi in balans en een echte representatie van Tirol. Mijn favoriet: het knapperige buikspek van onze ‘eigen’ Nederlandse chef Laurent Smallegange, met aardappelcrème, witte asperge, dubbel gedopte tuinbonen, pomme soufllé en een jus met lavas en mosterd. Werkelijk zalig; het buikspek was enorm krokant, maar smolt tegelijkertijd op je tong; zo zacht was het vlees. Ik at stiekem een dubbele portie, want ja, ik had toch dat hele stuk omhoog gelopen dus ik had honger voor twee. Haha!

Laurent Smallegange in Paznaun

Laurent Smallegange in Paznaun

Boven op de berg

Boven op de berg bij de Heidelberger Hütte

De gerechten van chefs Laurent Smallegange, Jörg Sackmann, Marc Veyrat en Matthew Tomkinson staan op de kaart van de vier verschillende berghutten, tussen alle overige gerechten in. En denk niet dat je een smak geld kwijt bent om ze te kunnen proeven, want alle gerechten kosten € 15,-. Dat is sowieso een mooi betaalbare prijs, maar voor de kwaliteit die je op je bord krijgt is het simpelweg te mooi om niet te gaan proeven. Genieten van een sterrengerecht op één van de mooiste plekjes van de Alpen. Ik hoef maar weer aan het uitzicht en het eten terug te denken en de glimlach verschijnt weer op mijn gezicht. Waanzinnig.

Ook in Ischgl zelf kun je overigens goed eten. Tips voor een culinaire avond: restaurant van hotel Trofana Royal. Wij genoten er van een gala-diner, maar ook voor een meer ongedwongen avond kun je er terecht. Het personeel is er zeer kundig en het eten subliem met verrassende en mooi gecombineerde smaken. Ook het wijnaanbod was uitstekend. Eten met een allergie doe je enorm goed bij Hotel Tirol, in het centrum van Ischgl. Ze gaan er zeer goed om met o.a. glutenintoleratie en serveren glutenvrij brood. Daarnaast werd er voor mij voor iedere gang een passend alternatief geserveerd als dat nodig was en zodat ik er zeker van was dat ieder gerecht glutenvrij was. Goed geregeld daar en de kaart is er ook erg goed.

menu galadiner Trofana Royal - Ischgl

menu galadiner Trofana Royal – Ischgl

voorgerecht trofana royal

voorgerecht bij trofana royal

gebraden mangalitzerzwijn

gebraden mangalitza zwijn

glutenvrije broodjes

glutenvrije broodjes bij Trofana Royal

dessert bij hotel tirol: glutenvrije pannenkoek

dessert bij hotel tirol: glutenvrije pannenkoek

Je kunt nog tot eind september genieten van de topgerechten van sterrenchefs bij de prachtige Tiroler berghutten in het Paznauntal. Red je dat dit jaar niet meer? Geen nood; volgend jaar zomer vindt de volgende editie plaats. Tijd genoeg om goede wandelschoenen te vinden ;-).

...... schitterend toch?

…… schitterend toch?

bergbeek

Ik kan uren zitten kijken naar de pracht van een bergbeek. Fascinerend!

Ik was in Ischgl bij de opening van de Culinaire Jakosbweg op uitnodiging van CommuniGate.

Er zijn 3 reacties op De Culinaire Jakobsweg in Paznauntal, culinair genieten op hoogte

  1. maaike
    20 juli 2015 at 10:25 (3 jaar ago)

    Wauw wat lijkt me dit gaaf, ga het zeker opslaan voor volgend jaar.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      21 juli 2015 at 20:45 (3 jaar ago)

      leuk! Het is zo’n onwijze aanrader!

      Beantwoorden
  2. Jose
    24 juli 2015 at 10:35 (3 jaar ago)

    Hoi Lianne,
    Het ziet er allemaal prachtig uit!! Ik had al wat van jouw reis naar Ischgl meegekregen en nu ik er volgende week zelf naar toe ga heb ik jouw artikel er weer even bij gezocht. Bij het zien van de foto’s en filmpjes kan ik bijna niet wachten.
    Groetjes José

    Beantwoorden

Geef een reactie