wilde alaskaanse zalm met spinazie

Duurzame wilde vis uit Alaska

Als echte visliefhebber kun je mij dag en nacht wakker maken voor een stuk goede vis. Ik zeg altijd: zet mij ergens waar ik alleen nog maar vis kan eten en ik ben een gelukkig mens. Ik ben niet de enige die vis lekker vind; wereldwijd neemt de visconsumptie toe. Veel van deze vis wordt echter niet duurzaam gevangen en daarom vind ik het belangrijk om hier aandacht aan te besteden.

Wat is duurzaam?

Maar wat is nu duurzaam? Duurzaam vissen is wanneer de visserij rekening houdt met de gevolgen van de manier van vissen voor het ecosysteem, zodat er ook voldoende vis overblijft om het voortbestaan van de soort veilig te stellen. Bij duurzame visserij wordt er daarnaast opgelet dat de bijvangst miniem is en dat er zo min mogelijk bodemschade wordt veroorzaakt. Mega trawlers die op (tonnen) tonijn vissen en daarbij oeps, per ongeluk, ook dolfijnen doden zijn dus niet duurzaam. In Azië vist men weleens met dynamiet, wat onder water tot ontploffing wordt gebracht en waardoor de vissen versuft boven komen drijven. Hierdoor raakt ook het koraal beschadigd. In de brugklas van de middelbare school schreef ik hier al mijn eerste Engelse opstel over, toen vind ik dit onderwerp al belangrijk.. Ook deze manier van vissen is absoluut niet duurzaam. Bij het vissen naar tonijn met behulp van lijnen, wordt er zo min mogelijk schade toegebracht aan het ecosysteem en dat is bijvoorbeeld een duurzame vorm van vissen.

Hoe herken je duurzame vis?

Duurzaam gevangen vis kun je bij de visboer en in de supermarkt herkennen aan het MSC-keurmerk. Daarnaast kun je een duurzame vissoort herkennen met behulp van de VISwijzer app, die aangeeft of je bepaalde soorten vis beter wel of niet kunt eten. Zo bepaalt niet alleen de soort en de vangstmethode of een vis duurzaam is, maar ook de vangstlocatie. Ik heb de VISwijzer app ook op mijn telefoon staan en kijk toch altijd even snel voordat ik vis koop.

Wilde duurzame vis uit alaska

Holly Enderle heist een Coho aan board van de F/V Keta tijdens het vissen in Cross Sound, Alaska

Het Alaska Seafood Marketing Institute probeert om wereldwijd bewustzijn te creëren over de herkomst van duurzame vis uit Alaska. Voor ons is het gemakkelijk te onthouden dat alle vis uit Alaska voldoet aan zeer strenge eisen en  een eigen keurmerk heeft: het Responsible Fisheries Management (RFM) keurmerk.  Alle vissers, vissersboten, verwerkers en transporteurs moeten aan de strenge RFM eisen voldoen en hierdoor is wilde vis uit Alaska niet alleen duurzaam, maar ook erg vers. Maximaal een paar uur na het vangen wordt de vis ingevroren en blijft op deze manier lang vers. En wat is Alaska toch prachtig, het lijkt me zo gaaf om daar zelf eens heen te gaan.

Alaska duurzame vis

Duurzame visserij in Alaska

Beer naar wilde zalm aan het vissen in Alaska

Beer naar wilde zalm aan het vissen in Alaska

Waarom kiezen voor wilde vis uit Alaska?

De vis uit de wateren van Alaska behoort tot ’s werelds beste vis. Alaska is een voorloper op het gebied van duurzame visserij en hierdoor worden de vissoorten in Alaska niet overbevist. Dat een vis in het wild heeft geleefd proef je, zowel in smaak als textuur. Hieronder vind je een heerlijk puur recept met zalm uit Alaska. Goede vis heeft namelijk maar weinig extra ingrediënten nodig om een fantastische avondmaaltijd te vormen.

Een aantal tips bij het kopen van verse vis:

  • De ogen van een vis moeten glashelder zijn
  • De kieuwen moeten donkerrood van kleur zijn
  • De vis moet er glanzend en sterk uitzien
  • Een vis met huid blijft compacter met bakken

Let jij bij het kopen van vis op waar deze vandaan komt of dat de vis duurzaam is?

Wilde Alaskaanse zalm met spinazie en pasta

Wilde Alaskaanse zalm met spinazie en pasta

Wilde Alaskaanse zalm met spinazie en pasta

Voor 4 personen

Wat heb je nodig?

  • 1 x 416 gram of 2 x 213 gram wilde rode of roze Alaskaanse zalm in blik
  • 250 glutenvrije penne
  • 300 gram verse spinazie
  • 1 x pak passata di pomodoro
  • 2 x 125 gram buffelmozzarella, in plakjes gesneden
  • verse dille en gedroogde oregano en basilicum
  • zout en peper

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius, hetelucht oven 180 graden Celsius

  1. De zalm laten uitlekken, het vocht weggooien. Eventuele huid en graten verwijderen, daarna de zalm in mootjes breken
  2. Kook de pasta zoals op de verpakking
  3. Bij de laatste minuut voeg je de spinazie toe aan het kokende water met pasta
  4. Giet de pasta + spinazie af en doe het geheel in een ovenschaal
  5. Meng de pastasaus met de moten zalm en verdeel dit over de pasta + spinazie
  6. Voeg zout en peper naar smaak toe, evenals de kruiden
  7. Leg de plakjes mozzarella er boven op en besprenkel met wat olijfolie
  8. Zet de ovenschaal 10 – 15 minuten in de de oven, totdat deze bruin is en borrelt

Bovenstaande informatie is aangereikt door het Alaska Seafood Marketing Institute. Op de website van het ASMI vind je ook meer informatie en recepten.

Er zijn 2 reacties op Duurzame wilde vis uit Alaska

  1. leontine casparie
    23 juni 2014 at 12:25 (3 jaar ago)

    Ziet er heerlijk uit. Dank je wel voor je leuke recepten Lianne.

    Kan iemand zeggen of buffelmozzarella lactosevrij is?
    Hartelijke groet
    Leontine

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      24 juni 2014 at 07:52 (3 jaar ago)

      Hi Leontine,
      BEdankt voor het compliment, leuk!
      Nee buffelmozzarella is niet lactosevrij helaas. Je kunt het ook weglaten en vervangen door parmezaanse kaas of pecorino romano. Hiervan zegt met dat het bij een lactose intolerantie wel kunt eten.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden

Geef een reactie