wandelen in oostenrijk kulinarischer jakobsweg

Eten op niveau: de Kulinarischer Jakobsweg in Tirol

Begin deze maand is voor de achtste keer de ‘Kulinarischer Jakobsweg’ van start gegaan. Vijf internationale Michelin-sterrenkoks zorgen voor een sterwaardig gerecht in hun eigen berghart, onder toeziend oog van ‘chef van de eeuw’ (GaultMillau) Eckart Witzigmann. Op basis van streekproducten creeren de vijf chefs een prachtige gerecht, wat de gehele zomer op het dagmenu van de berghutten blijft staan. Wandelaars, mountainbikers en actieve fijnproevers kunnen op deze manier genieten van de waanzinnig mooie natuur én gastronomische hoogstandjes. Eten op niveau!

De Culinaire Jakobsweg

Onder het genot van een aantal wijntjes kwamen Eckart Witzigmann en Alphons Parth (van de lokale VVV) jaren geleden tot de conclusie dat ze beiden enorm van de bergnatuur én lekker eten hielden. Het eten wat ze proefden bij de berghutten vonden ze maar zo-zo. En zo werd het idee van de Culinaire Jakobsweg geboren en al acht jaar lang kun je nu de hele zomer genieten bij een selectie berghutten.

Wandelen in de bergen van Oostenrijk

Oostenrijkers zijn een sportief volk. Veel van hen doen niets liever dan de bergen in trekken, zodra ze daar tijd voor hebben. Samen met gezin er lekker op uit; een frisse neus halen en actief bezig zijn. Er is voor jong en oud van alles te doen. Zo zijn er verschillende ‘erlebnis’ parken en speeltuinen en zijn de wandelroutes avontuurlijk en ook goed te doen voor kinderen. Ben je meer een fietser? Je kunt bij sportwinkels in de dorpen overal mountainbikes huren. Als je een beetje ondersteuning nodig hebt bij het beklimmen van de bergen: geen nood. Ook mountain e-bikes zijn overal beschikbaar en dat maakt het omhoog fietsen nét wat beter vol te houden. De wandelroutes zijn ook geschikt voor zowel beginners als echte sportievelingen en vaak zijn er lichte en zware paden die naar dezelfde berghut leiden.

Actief én wellness

In de dalen zijn er nog genoeg andere sportieve activiteiten te doen. Zo kun je raften op de bergrivieren of langs de groene bergen naar beneden paragliden. Het zou Oostenrijk niet zijn als je na zo’n sportieve dag ook nog even de tijd neemt om je lichaam te laten herstellen in de wellness. Zo namen wij na het wandelen nog even een lekkere duik in het buitenzwembad van ons hotel Fliana. En een Aperol spritzer, want dat hoort er toch een beetje bij als je in Oostenrijk bent ;-)!

Kulinarischer Jakobsweg - wandelen in de bergen

Kulinarischer Jakobsweg – wandelen in de bergen

Kulinarischer Jakobsweg - wandelen in de bergen

Kulinarischer Jakobsweg – wandelen in de bergen

Kulinarischer Jakobsweg - even deze prachtige koe van dichtbij bewonderen

Kulinarischer Jakobsweg – even deze prachtige koe van dichtbij bewonderen

Kulinarischer Jakobsweg - een kudde paarden op het pad

Kulinarischer Jakobsweg – een kudde paarden op het pad

Mountainbike in de Oostenrijkse bergen

Mountainbike in de Oostenrijkse bergen

Kulinarischer Jakobsweg - een e-mountainbike is echt een uitkomst in de bergen

Kulinarischer Jakobsweg – een e-mountainbike is echt een uitkomst in de bergen

Aperolspritzer in de infinitypool van hotel Fliana

Aperolspritzer in de infinitypool van hotel Fliana

Overzicht van de hutten en gerechten

Via de verschillende dorpjes in het Paznauntal, zijn alle berghutten goed te bereiken. Je kunt lopend (of per mountainbike of e-bike) vanuit het dal vertrekken, of eerst een stuk met de gondel. Dit jaar zijn er vijf deelnemende hutten, met alle vijf een ander sterrengerecht.

Heidelbergerhütte – Ischgl

Route:Chef Viki Geunes (België) – restaurant ’t Zilte, Antwerpen (2 Michelinsterren)

Gerecht: rundvlees met risoni en cantharellen

Friedrichshafenerhütte – Galtür

Chef Josef Steffner (Oostenrijk) – restaurant Mesnerhaus, Mauterndorf

Gerecht: aardappelknödel met varkensvlees en zuurkool

Ascherhütte – See

Chef Tanja Grandits (Zwitserland) – restaurant Stucki, Basel (2 Michelinsterren)

Gerecht: rode bieten risotto met geitenkaas en kaneeldukka

Jamtalhütte – Galtür

Chef Steven Crane (Groot-Brittannië) – restaurant Ockenden Manor, Sussex (2 Michelinsterren)

Gerecht: kalfswang met alpenkaaspuree en een salade van appel, knolselderij en wilde kruiden

Niederelbehütte – Kappl

Chef Bobby Brauer (Duitsland) – restaurant Esszimmer, München (2 Michelinsterren)

Gerecht: conchiglioni met kalfsvlees, courgette en ricotta

Wandelen in Oostenrijk - Kulinarischer Jakobsweg

Wandelen in Oostenrijk – Kulinarischer Jakobsweg

Traditionele lederhosen

Traditionele lederhosen

Friedrichshafener hütte

Friedrichshafener hütte (Martin Sieberer, Eckart Witzigmann en Josef Steffner)

Aardappelknödel met varkensvlees en zuurkool

Aardappelknödel met varkensvlees en zuurkool (Josef Steffner, Friedrichshafener hütte)

Rundvlees met risoni en cantharellen

Rundvlees met risoni en cantharellen (Viki Geunes, Heidelberger hütte)

Kalfswang met alpenkaaspuree en salade van appel, knolselderij en wilde kruiden

Kalfswang met alpenkaaspuree en salade van appel, knolselderij en wilde kruiden (Steven Crane, Jamtal hütte)

Rode bieten risotto met geitenkaas en kaneeldukka

Rode bieten risotto met geitenkaas en kaneeldukka (Tanja Grandits, Ascherhütte)

cochiglioni met kalfsvlees, courgette en ricotta

cochiglioni met kalfsvlees, courgette en ricotta (Bobby Brauer, Niederelbe hütte)

Niets dan liefde voor de Oostenrijkse bergen

Vorig jaar mocht ik ook al proeven van de Kulinarischer Jakobsweg en ik was intens gelukkig toen ik dit jaar weer naar de Oostenrijkse bergen mocht. Het blijft toch een beetje mijn tweede thuis, na er ruim 7 maanden gewoond te hebben. Dat geluksgevoel begint al wanneer je op Innsbruck uit het vliegtuig stapt. Direct omringd door de bergen snuif je, zelfs op het vliegveld, al de berglucht op. Tijdens de wandelingen heb ik ook regelmatig stukken even alleen gelopen. Het overweldigende gevoel wat je ervaart als je aan alle kanten omringd bent door bergen, natuur en dieren maakt je nietig. De lucht is puur en je waterfles kun je bijvullen met het water uit de bergbeekjes. Ook al ga je maar een nacht of 2 á 3, in Oostenrijk kun je écht bijkomen en opladen en even helemaal tot jezelf komen. Ik raad iedereen aan om de Kulinarischer Jakobsweg een keer te ervaren!

In de bergen in Oostenrijk

In de bergen in Oostenrijk

Ultiem gevoel van rust in Oostenrijk

Ultiem gevoel van rust in Oostenrijk

wandelen in oostenrijk

wandelen in oostenrijk

Jump for joy!

Jump for joy!

Geef een reactie