Healthy Vietnamese Loempia

Foodblogswap – Gezonde Vietnamese Loempia

Het is de afgelopen maanden erg druk geweest, met een verhuizing en een nieuwe baan, en daardoor heb ik de Foodblogswap een aantal keer over moeten slaan. Deze maand beginnen alle puzzelstukjes op z’n plek te vallen en deed ik eindelijk weer mee met de Foodblogswap. Voor diegene die hier nog nooit van gehoord heeft:  de foodblogswap is een event, georganiseerd door foodbloggers. Iedere foodie krijgt een blog toegewezen waar hij of zij die maand een recept van mag kiezen. Over je ervaringen schrijf je vervolgens zelf weer een blog. Snap je het nog ;-)? Ik mocht koken van de blog Carry’s Kitchen en zag al heel gauw deze Gezonde Vietnamese loempia staan.

Healthy Vietnamese Loempia

Healthy Vietnamese Loempia

Ik maakte al eerder Rauwe loempia’s, maar dat recept was totaal anders. Het receptje van Caroline is vegetarisch en wordt eerst nog kort aangebakken in de pan. Ik heb trouwens wel een paar dingetjes anders gedaan, omdat ik geen glasnoedels in huis had en niet zo’n fan ben van Chinese kool. Deze twee ingredienten heb ik weggelaten. Ook bakte ik eerst de ui en knoflook, daarna de champignons en wortel en voegde ik pas op het eind een ei toe, in plaats van alles vooraf al te mengen en even lang te bakken.

De laatste keer dat ik loempia’s rolde van rijstvellen was alweer even geleden en ik was vergeten dat het best even lastig is. Ze zien er daardoor ook niet fantastisch uit, maar ik kan je vertellen dat ze erg lekker smaakte! Tijdens het bereiden had ik daar toch een beetje twijfels over, omdat het er niet super smakelijk uitzag. Maar deze healthy Vietnamese loempia’s waren heerlijk! Als je veganistisch eet kun je trouwens het ei ook heel gemakkelijk weglaten; het smaakt er niet minder om. Het is wel lekker om de loempia even te dippen in wat Tamari (glutenvrije sojasaus), omdat ze anders toch een beetje flauw zijn. In de Tamari kun je eventueel een kwart rood pepertje in ringen doen en wat lenteui voor extra smaak.

Bekijk zeker ook het originele recept voor wat Caroline noemt ‘de enige echte’ Vietnamese loempia: ze zijn echt lekker!

Healthy Vietnamese Loempia

Healthy Vietnamese Loempia

Healthy Vietnamese Loempia

Healthy Vietnamese Loempia

Wat heb je nodig?

  • Rijstpapier vellen (klein, zo’n  10cm in diameter)
  • Waspeentjes
  • 1 bakje kastanjechampginons
  • 1 ui
  • Bosje lenteui
  • 1-2 teentjes knoflook
  • 1 ei
  • Tamari of sojasaus

 En hoe maak je het?

  1. Snijd de champignons en 4-5 waspeentjes in dunne plakjes. Snipper de ui en de knoflook.
  2. Bak ui en knoflook even aan in wat olijfolie en doe hier dan de champignons en wortel bij. Bak even aan tot de champignons een beetje goudbruin zijn.
  3. Snijd ondertussen zo’n 3-4 lenteuitjes fijn.
  4. Kluts een ei en giet dit over het groentenmengsel heen. Schep ondertussen om en haal, als het ei ‘gaar’ is, de pan van het vuur.
  5. Week de rijstvellen één voor één in een kom warm water tot ze net zacht genoeg zijn. Leg ze dan uit en schep met een eetlepel wat van het groentenmengsel op het rijstvel. Strooi er wat lenteui overheen.
  6. Vouw één kant van het vel over de vulling heen. Vouw dan de zijkanten naar binnen en rol het vel verder op. Je hebt nu een mooie loempia.
  7. Herhaal tot het groentenmengsel op is en serveer met een bakje Tamari, eventueel met chilipeper en lenteui erin.

Er zijn 11 reacties op Foodblogswap – Gezonde Vietnamese Loempia

  1. annemarie
    30 november 2013 at 10:15 (4 jaar ago)

    Bak je ze op het eind nog even? Op de foto zien ze er gebakken uit namelijk…

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      30 november 2013 at 10:39 (4 jaar ago)

      Hi Annemarie,
      Nee je hoeft ze niet te bakken. Doordat de rijstvellen doorzichtig zijn, zie je de gebakken vulling en daardoor lijkt dat misschien zo 😉

      Beantwoorden
  2. Caroline
    30 november 2013 at 10:53 (4 jaar ago)

    Superleuke swap! Thnx! Ik noem ze overigens de ‘enige echte’ omdat ik deze loempia’s heb gemaakt tijdens een kookworkshop in Vietnam 😉

    Beantwoorden
  3. danielle
    6 december 2013 at 17:28 (4 jaar ago)

    Hoi!
    Waar koop jij die rijstvellen?
    Ik kan ze nergens vinden :(

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      6 december 2013 at 17:57 (4 jaar ago)

      Hi Danielle,
      Rijstvellen kun je bij de toko vinden of bij de Aziatische groothandel. Ze hebben ze helaas niet in de supermarkt. Succes!

      Beantwoorden
      • Laura
        12 januari 2014 at 22:34 (3 jaar ago)

        Hallo,

        Ik heb ze inmiddels wel bij mijn supermarkt gevonden (redelijk grote Vomar in Utrecht). En ja, ik ben ook verslaafd aan loempia’s als lunch.

        Beantwoorden
      • Eduard Lievens
        5 februari 2017 at 18:11 (5 maanden ago)

        jawel bij ons kun je gewoon kopen in supermarkten

        Beantwoorden
  4. Sasja
    28 december 2013 at 20:49 (3 jaar ago)

    Hoi!
    Ik heb ze net gemaakt en ze smaakten lekker en vullen echt veel meer dan ik had verwacht! :)
    Wel zijn ze behoorlijk plakkerig, ook met het kauwen.
    Is dit nog te voorkomen door ze toch even te bakken of iets dergelijks?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      29 december 2013 at 17:41 (3 jaar ago)

      Hi Sasja, wat goed om te horen dat je ze lekker vond.
      Klopt dat ze plakken, door ze in het water te weken worden ze een beetje vochtig. Je kunt ze nog iets beter afdeppen met een schone theedoek. Of, zoals het volgens mij eigenlijk hoor, de rijstvellen in vochtige theedoeken leggen om zacht te laten worden. Dit is mij echter iets teveel werk ;-). Door ze te bakken worden ze zeker iets knapperiger, dus dat is ook een optie!

      Beantwoorden
  5. maartjetb
    7 maart 2015 at 17:32 (2 jaar ago)

    Deze binnenkort eens maken! Hoeveel loempiaatjes maak je uit dit recept?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      8 maart 2015 at 13:13 (2 jaar ago)

      Leuk Maartje!
      Het is alweer even geleden dat ik ze maakte en het hangt ook af van hoeveel wortel je gebruikt, maar een stuk of 10 moet zeker lukken :-).

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden

Geef een reactie