Glutenvrije Chocolade Taart

Foodblogswap – Glutenvrije Chocolade Taart

Voor mij is het alweer de derde Foodblogswap waar ik aan mee doe en ik blijf het zo leuk vinden om lekker door de recepten van andere blogs te bladeren. Nu is het de ene keer moeilijker dan de andere, heb je soms weinig en soms té veel keus, en bak je soms als suikervrij en tarwevrij persoon van een ras echt ‘bakblog’. Voor de Foodblogswap van juni mocht ik namelijk koken van Baksels.net, de fantastische blog van Mannin, die werkelijk propvol staat met alle baksels die je maar voor kunt stellen. Noem het op en het staat er tussen. Van heerlijke basis recepten voor croissants en gevulde koeken, tot Deense appeltaart met merengue topping. Heerlijk! Één ‘maar’; vrijwel niets is natuurlijk suikervrij of tarwevrij. Een behoorlijke uitdaging dus voor mij, maar dat maakt de Foodblogswap juist ook zo leuk. Tijdens het doorspitten van de recepten kwam ik de Glutenvrije Chocolade Taart zonder suiker tegen en aangezien ik al tijden eens een glutenvrije chocolade taart wilde bakken, was de keuze direct gemaakt.

Het recept heb ik ietsje aangepast, zodat de taart binnen mijn eetpatroon past. De boter heb ik namelijk vervangen door kokosolie en de vanillesuiker door vanille extract. De slagroom voor erbij heb ik weggelaten. Dus ging ik aan de slag. Het recept bestaat uit vrij weinig ingrediënten, zes om precies te zijn, en dat vind ik zelf altijd veel prettiger dan een ellenlange lijst met benodigdheden. Ik raak daardoor altijd een beetje gedemotiveerd, maar misschien is dat persoonlijk 😉
Dus, allereerst op zo laag mogelijk vuur de chocolade smelten, au-bain-marie (in een kommetje boven heel zacht kokend water). Eigenlijk gaan daar de rest van de ingrediënten, dus het amandelmeel, de kokosolie, de eidooiers (houd de eiwitten even apart) en vanille extract in en dat was het al zo’n beetje.

Nu moet ik trouwens zeggen dat ik het liefst werk met Vivani 92% cacao. Hierin wordt namelijk kokosbloesemsuiker gebruikt, een ongeraffineerde suiker die nog vrijwel alle voedingswaarde bevat. Mannin gebruikt in haar recept 75% cacao, dus dat is net iets minder puur. Ik vond de chocolade taart uiteindelijk iets te puur van smaak, best bitter zelfs. Dit ligt dus niet aan het recept van Mannin, dat dit even helder is, maar aan het feit dat ik 92% cacao chocolade gebruikte. De volgende keer dat ik deze Glutenvrije Chocolade Taart bak, want die komt er zeker en snel ook, zal ik wat kokosmelk bij de chocolade doen. Zo zwakt de puurheid van de chocolade iets af. Tot slot garneerde ik de chocolade taart nog met wat geroosterd amandelschaafsel, dat is er ook erg lekker bij.

Al met al vind ik het een fantastisch recept! Dat Mannin op haar site ook een paar glutenvrije baksels heeft staan is natuurlijk leuk voor mensen met een gluten allergie. Houd je van normale zoetigheid, broodjes en taartjes mét suiker en tarwe, dan is Baksels.net echt je nieuwe favoriet.

Wat heb je nodig?

  • 80 gram pure chocolade (Vivani 92% cacao – suikervrij)
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 1 theelepel water
  • 100 gram kokosolie
  • 2 eieren, gesplitst
  • 175 gram amandelmeel
  • 1 eetlepel vanille extract
  • wat kokosmelk om de gesmolten chocolade wat zoeter te maken (+/- 100 ml)

En hoe maak je het?

 

Verwarm de oven voor op 180 graden

  1. Vet een ondiepe taartvorm van 20 cm in met wat kokosolie
  2. Vul een pannetje met een laag water en zet die op laag vuur. Doe een hittebestendige kom in dit pannetje en zorg dat de bodem net niet het water raakt. Doe hier de chocolade in (in stukjes) samen met de kokosmelk en theelepel water. Roer steeds door.
  3. Doe de kokosolie bij de chocolade en laat dit volledig smelten. Doe er dan ook het amandelmeel de cacaopoeder, de eidooiers en vanille extract bij.
  4. Klop in een aparte kom de eiwitten op tot het in pieken blijft staan en schep het dan voorzichtig door het chocolade mengsel. Doe dit mengsel dan in de taart vorm en zet ca. 15 minuten in de oven (let op, iedere oven is anders qua temperatuur en tijd).
  5. Garneer nog met wat geroosterd amandelschaafsel en eventueel wat slagroom (als je melk mag of kunt eten).
Glutenvrije Chocolade Taart

Glutenvrije Chocolade Taart

Er zijn 21 reacties op Foodblogswap – Glutenvrije Chocolade Taart

    • Focus On Foodies
      25 juni 2013 at 18:33 (4 jaar ago)

      Haha thanks Caroline! Zoveel heb ik nu gelukkig ook weer niet hoeven aanpassen voor dit recept van Mannin 😉

      Beantwoorden
  1. Gaby
    25 juni 2013 at 12:27 (4 jaar ago)

    Klinkt erg lekker! Maar eh… je kunt toch ook de minder sterkere versie, de 71% of 85%, van Vivani choco gebruiken?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      25 juni 2013 at 12:55 (4 jaar ago)

      Haha, helaas Gaby. Alleen de 92% cacao bevat kokosbloesemsuiker, alle andere varianten kan ik helaas niet eten. Kun je dat wel, dan is dat natuurlijk een goede optie!

      Beantwoorden
      • Gaby
        25 juni 2013 at 14:30 (4 jaar ago)

        Aha, dat is jammer! Wist niet dat er alleen kokosbloemsuiker in die versie zat!

        Beantwoorden
  2. judith
    25 juni 2013 at 17:15 (4 jaar ago)

    Klinkt goed! Lijkt me een heel werk, elk recept aanpassen, leuk gedaan!

    Beantwoorden
  3. fleur
    25 juni 2013 at 22:09 (4 jaar ago)

    Hoeveels stukjes haal je uit de taart?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      26 juni 2013 at 10:58 (4 jaar ago)

      Afhankelijk natuurlijk van hoe grote stukjes je wilt ;). Ik schat zo’n 8-10 ongeveer.

      Beantwoorden
  4. Judith
    28 juni 2013 at 13:56 (4 jaar ago)

    Heb je de cacao door het chocolademengsel gedaan? Of als garnering gebruikt? Ik vond m niet meer terug in de bereiding 😉

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      28 juni 2013 at 14:04 (4 jaar ago)

      Oeps, vergeten! Door het chocolademengsel, heb meteen even het recept bijgewerkt. Thanks voor je oplettendheid!

      Beantwoorden
  5. Evi
    11 juli 2013 at 22:01 (4 jaar ago)

    Heb je gewone cacao gebruikt of rauwe? Heb het als cakejes gemaakt maar smaakte best bitter heb ze dan misschien te lang in de oven gehad denk ik. Klopt het trouwens dat het in de oven gaat schuimen? Dat gebeurde hier namelijk, heel gek 😉

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      11 juli 2013 at 23:19 (4 jaar ago)

      Haha ja klopt, het gaat schuimen, maar zodra je ‘m uit de oven haalt is dat weer over.
      Ik gebruikte gewone cacao, wel ongezoet natuurlijk. Wat voor chocolade heb je gebruikt? Gaf in de blog al aan dat het met 92% cacao erg bitter werd, dus dat ik de volgende keer wat kokosmelk zou toevoegen. Vond het zelf ook wel wat bitter namelijk.

      Beantwoorden
      • Evi
        12 juli 2013 at 22:59 (4 jaar ago)

        Had rauwe chocola gebruikt en ook de 92%, wel kokosmelk toegevoegd. Denk dat ik ze iets te lang in de oven had, door het schuimen dacht ik dat ze nog niet klaar zouden zijn dus langer in de oven gelaten 😉 en rauwe cacao is volgens mij ook weer bitterder dan gewone. Misschien volgende keer carobe proberen dat is zelfs een beetje zoet. Want ondanks het bittere kon ik er niet vanaf blijven dus vast nog een keer maken!

        Beantwoorden
  6. Renate
    17 juli 2013 at 14:52 (4 jaar ago)

    Wat is carobe?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      20 juli 2013 at 10:42 (4 jaar ago)

      Carobe is een natuurlijke vervanger voor chocolade en tegelijkertijd ook een zoetmiddel, dat wordt gehaald uit de vruchten van de Johannesbroodboom.

      Beantwoorden
  7. lotte
    29 juli 2013 at 14:31 (4 jaar ago)

    Het staat onder vegan, maar er zit een ei in. Ik ga het dus maar proberen met een vervanger, zoals soja yoghurt.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      29 juli 2013 at 14:59 (4 jaar ago)

      Je hebt gelijk, het is inderdaad niet vegan. Sorry, slordig foutje van me! Hoop dat het met een vervanger lukt (je kunt ook banaan proberen). Succes!

      Beantwoorden
  8. Renee
    14 augustus 2013 at 17:11 (4 jaar ago)

    Staat in de oven,…wanneer weet ik als het goed is en eruit kan aangezien inderdaad elke oven weer anders is…ruikt heerlijk in ieder geval !

    Beantwoorden
  9. dominique
    12 februari 2014 at 12:09 (4 jaar ago)

    Kan je de chocola ook vervangen door cacao nibs?

    Beantwoorden
  10. Annemarie de Vos
    13 september 2014 at 10:18 (3 jaar ago)

    Ik heb de taart net in de oven gezet en ik ben benieuwd. Klopt het dat het geen goede homogene massa wordt. Bij mij mengde de kokosolie niet goed waardoor het een beetje “nat” bleef.

    Beantwoorden
  11. Florine
    28 augustus 2015 at 15:38 (2 jaar ago)

    Moest er echt 100 gr kokosolie in de taart? Ik vond het een enorm vette hap worden, het droop regelrecht mijn oven in…

    Beantwoorden

Geef een reactie