friet van zoete aardappel superfood

Friet van zoete aardappel

Ik loop natuurlijk weer enorm achter, want zoete aardappel is inmiddels bij veel meer mensen bekend dan het een jaar geleden was. Op de een of andere manier vond ik zoete aardappel nooit zo lekker klinken en hoe stom ook, heb ik het dus tot een paar maanden geleden enkel in restaurants gegeten. Zonde! Want het is super lekker en heel makkelijk te maken en ik vind het een hele goede vervanger van normale frietjes. Ik maak deze friet van zoete aardappel trouwens klaar in de Airfryer, maar je kunt het ook gewoon in een normale oven bereiden.

Superfood: friet van zoete aardappel

Superfood: friet van zoete aardappel

Superfood: friet van zoete aardappel

Superfood: friet van zoete aardappel

Zoete aardappel is een zetmeelhoudende knol en officieel een groente. Ze zijn rijk aan vitamine A en C, mineralen en bevatten nog meer anti-oxidanten dan bosbessen, dus je kunt het bijna als een superfood zien. Goed idee dus om de zoete aardappel wat vaker op het menu te zetten. Je kunt zoete aardappel op veel verschillende manieren klaarmaken. Deze keer maak ik er frietjes van, maar ook een stamppot van zoete aardappel is heerlijk. En echt iedereen kan dit, in 20 minuten zelf friet maken van zoete aardappel wat ook nog eens hartstikke gezond is.

Wat heb je nodig?
Voor 2 personen

  • 2 tot 3 zoete aardappels, afhankelijk van grootte en trek 😉
  • theelepel olijfolie
  • zout en peper
  • beetje gedroogde kruiden, zoals dille, oregano en basilicum
  • optioneel: suikervrije mayonaise

En hoe maak je het?

  1. Schil de zoete aardappels en snijd ze daarna over de lengte in plakken. Snijd dan frieten van de plakken.
  2. Verwarm de Airfryer (of oven) voor op 180 graden.
  3. Besprenkel de zoete aardappel met een klein beetje olijfolie en doe dan in de Airfryer. Bak ze tussen de 18-20 minuten.
  4. Haal de frietjes uit de Airfryer en breng op smaak met zout en peper en wat gedroogde kruiden naar smaak. Serveer met een stuk vis en een lekkere salade en je hebt een heerlijke avondmaaltijd!
Superfood: friet van zoete aardappel

Superfood: friet van zoete aardappel

Er zijn 10 reacties op Friet van zoete aardappel

  1. Simone | Simone's Kitchen
    18 februari 2015 at 10:43 (3 jaar ago)

    Lianne! Echt… Hoe kun je nou geen zoete aardappel hebben gemaakt…? 😉 Haha.. Zo lekker! Ik maak ze vaak in de oven of wat ook heel erg lekker is, gefrituurd in een beetje tempura…

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      1 maart 2015 at 21:21 (3 jaar ago)

      Hahaha erg he, ik snap het achteraf ook echt niet! Zal wel iets met mijn intense haat voor de zoet/hartig combinatie te maken hebben, zoete aardappel klinkt zo half half … En zou je ook glutenvrije tempura kunnen maken, weet jij dat?

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  2. Dyonne
    18 februari 2015 at 11:55 (3 jaar ago)

    De schil eraan laten zijn ze nog lekkerder 😉

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      1 maart 2015 at 21:18 (3 jaar ago)

      Leuke tip! Ga ze snel eens met schil proberen, dankjewel!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  3. Marlijn
    18 februari 2015 at 12:43 (3 jaar ago)

    Ik ben fan van zoete aardappel al maak ik ze eigenlijk altijd op dezelfde manier (uit de oven). Wel fijn dat het nu zo bekend is want eerder kon je het nergens krijgen en nu wel:)

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      1 maart 2015 at 21:14 (3 jaar ago)

      Helemaal met je eens, zo fijn dat je zoete aardappel nu gewoon overal kan halen. Ideaal!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  4. Miss Paperfection
    18 februari 2015 at 12:56 (3 jaar ago)

    Zoete aardappel is echt lekker. Frietjes heb ik nog altijd niet geprobeerd maar ben echt heel benieuwd. Is het in een gewone oven ook 18-20 minuten ?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      1 maart 2015 at 21:13 (3 jaar ago)

      Heerlijk he! Frietjes zou ik dan zeker eens proberen; wel wat langer in de oven denk ik.. Ik zou met 25 minuten proberen en dan even checken!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  5. Ellen
    18 februari 2015 at 17:47 (3 jaar ago)

    Ja heel lekker ik bak ze altijd al in de koekenpan met grof zout en Thijm maar misschien ook wel een idee om ze in de frituurpan in de extra vierge kokos olie te bakken

    Beantwoorden
  6. margreet
    28 januari 2016 at 07:59 (2 jaar ago)

    Ik heb zoete aardappel in plakjes gesneden en heeel kort gekookt ( 2 minuten ) en ik wil proberen of ze in de airfryer kunnen. Hopelijk dat het lukt

    Beantwoorden

Geef een reactie