Rijstnoedels met garnalen en inktvis en edamame

Gezond en snel avondeten: rijstnoedels met garnalen en inktvis en edamame

Ik ben een fan van heerlijk en gezond eten en wil tegelijkertijd zo min mogelijk ingrediënten gebruiken. Niet alleen sta je zo (meestal) minder lang in de keuken, als ik zelf een recept tegenkom met een ellenlange ingrediëntenlijst vind ik bij voorbaat al meer werk. Volgens mij kan het niet veel makkelijk, sneller en simpeler dan dit gerecht. Deze rijstnoedels met garnalen en inktvis en edamame zijn gezond en super snel avondeten.

Hier thuis is van oudsher Vrijdag Pizzadag. Vroeger deed ik daar vrolijk aan mee, maar als je geen tarwe, en sowieso geen berg zout, e-nummers en ga nog even door, kunt eten, ga je vanzelf op zoek naar alternatieven. Al had ik de betreffende vrijdag weinig zin om uren na te denken over alternatieven, dus deed ik gewoon maar de vriezer open. Ah, grote garnalen. Altijd lekker. En pijlinktvishoofdjes die ik bij de Aziatische groothandel had gehaald. Dat combineert al super! Erbij? Rijstnoedels, dat pakje stond namelijk nog open en de mihoen die ik in mijn hoofd had was nog onaangebroken.

Nu blijf ik een Nederlander en Nederlanders denken vrij vaak in de drie-eenheid Groenten, Vlees of Vis, en Aardappels. Mijn aardappels werden dus rijstnoedels, maar groenten had ik nog niet. Toen bedacht ik me dat er in de vriezer ook nog heerlijke edamame lag. Edamame zijn jonge sojabonen die je tegenwoordig bij de meeste All-You-Can-Eat sushi ketens wel kunt bestellen. Ze vergen weinig werk; een paar minuten koken, afgieten en wat grof zeezout eroverheen. Althans, dat is de manier waarop ik ze bereid en zo smaken ze me heerlijk! Voor diegenen die nog nooit Edamame gegeten hebben; je eet alleen de boontjes en dus niet de peul (schil). Je kunt de boontjes er met je tanden uitbijten.

Dus werden het rijstnoedels met gebakken garnalen en inktvis en edamame. Zoals je hieronder in de aanwijzingen ziet is het ongelofelijk simpel en ben je echt binnen 15 minuten klaar. Daarnaast is het super smaakvol, gezond en ook nog eens echt een plaatje!

Edamame

Edamame

Wat heb je nodig?

  • 100gr rijstnoedels
  • 8 grote garnalen
  • 100gr pijlinktvishoofden (of gewone inktvis)
  • 200gr edamame
  • 1 citroen
  • ¼ rode peper
  • 2 teentjes knoflook
  • Wat grof zeezout

En hoe maak je het?

  1. Haal de inktvis en de garnalen op tijd uit de vriezer zodat ze kunnen ontdooien.
  2. Snijd het pepertje en de knoflook klein en een halve citroen in plakjes.
  3. Zet 2 pannen met  water op, één voor de edamame en de ander voor de rijstnoedels. Voor zowel de edamame als de rijstnoedels geldt dat het water flink moet koken voor je de inhoud in de pan doet.
  4. Volg de aanwijzingen voor de rijstnoedels op de verpakking. Mijn rijstnoedels moesten 6 minuten koken. De edamame’s hoeven ook maar 4/5 minuten te koken en hetzelfde geldt (ongeveer) voor de garnalen en inktvis.
  5. Verhit een koekenpan met wat olijfolie en bak hierin heel even het pepertje en de knoflook. Doe vlak daarna de garnalen en inktvis erbij en bak op hoog vuur in een paar minuten gaar.
  6. Laat de rijstnoedels na het koken uitlekken in en vergiet en leg ze daarna op een bord. Laat ook de edamames uitlekken en die hier wat grof zeezout overheen. Serveer de edamames apart in een mooi schaaltje.
  7. Knijp wat citroensap uit over de inktvis en garnalen (in de pan) en bestrooi met een snuf zout. Serveer ze dan boven op de rijstnoedels en knijp over de rijstnoedels nog een beetje citroensap uit. Garneer het geheel nog met wat basilicum en de schijfjes citroen.
  8. Eet smakelijk!
Rijstnoedels met garnalen en inktvis en edamame

Rijstnoedels met garnalen en inktvis en edamame

Er zijn 3 reacties op Gezond en snel avondeten: rijstnoedels met garnalen en inktvis en edamame

  1. Ellen
    9 juni 2013 at 18:29 (4 jaar ago)

    Ziet er lekker uit Lianne! Ik ga vandaag ook iets met garnalen en rijstnoedels maken, zin in. Vergeet trouwens niet te vermelden in je recept dat je de schillen van de edamame niet eet, alleen de boontjes (voor de mensen die het nog nooit hebben gegeten) 😉

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      9 juni 2013 at 18:56 (4 jaar ago)

      Lekker Ellen! Nog geen inktvis kunnen vinden in de supermarkten daar?
      Haha bedankt voor de tip, had daar inderdaad niet aan gedacht. Het staat er nu in ;)!

      Beantwoorden
      • Ellen
        9 juni 2013 at 18:55 (4 jaar ago)

        Ik ga straks even kijken! Wel garnalen in de diepvries inmiddels :) Ik denk dat ik meer op de Japanse toer ga, met wat hoisinmarinade voor de garnalen. Zal ook lekker zijn met witvis. Heb m’n ontbijt nog niet op of ik heb al zin in het avondeten 😉

        Beantwoorden

Geef een reactie