Overnight Oats 3.0: Chia zaden

Snel en Gezond ontbijt: Overnight Oats met Chia zaden

Het kan jullie niet zijn ontgaan dat ik gek ben op Overnight Oats. Al eerder postte ik twee receptjes; een met bosbessen en kaneel en de ander met chocolade. Yum. Ook voor deze Overnight oats met chia zaden wil je ’s ochtends je bed wel uit. Als ik ’s avonds in bed lig en weet dat mijn kommetje Overnight Oats in de koelkast staat, kan ik altijd extra goed slapen. Rennend m’n bed uit is een klein beetje overdreven, maar dat je ontbijt ’s ochtends al klaar staat is echt een dikke plus.
Oke, genoeg over mijn liefde voor de oats. Deze variant, met chia, is een echte super food bom. Chiazaadjes zitten boordevol magnesium, Omega-3 (die van zalm, weetjewel), calcium, eiwitten enz. Het is echt een goede nieuwe vriend. En gemakkelijk door allerlei dingen heen te gebruiken: smoothies, salades, ontbijtjes.
Later meer over alle voordelen van chia, want daar kun je een hele blogpost aan wijden. Je kunt het trouwens kopen bij de meeste biologische winkels of supermarkten. Ik gebruik Chia van Mattisson.

Ben erg benieuwd wat jullie vinden van deze variant van Overnight Oats met Chia!

Wat heb je nodig?

  • 30gr havervlokken
  • 1 eetlepel chiazaad
  • 250ml ongezoete sojamelk – Ik gebruikte deze
  • 1 eetlepel kokosrasp
  • 1 eetlepel cacao nibs
  • 1 theelepel zonnebloempitten
  • 1 theelepel lijnzaad
  • 1/2 geprakte banaan
    Overnight Oats met Chia zaden
Overnight Oats met Chia zaden
En hoe maak je het?
De naam zegt het al, je maakt je Overnight Oats ontbijt de avond van te voren.
  1. Meng alle ingredienten, behalve banaan en soja melk in een ruime kom.
  2. Voeg de geprakte halve banaan en sojamelk toe en dek de kom af met aluminiumfolie en zet deze in de koelkast.
  3. Neem de volgende ochtend je kommetje uit de koelkast, roer goed door en top nog af met wat lekkers naar keuze (vers fruit of wat noten).

Extra lekker met een Soja Latte :-)

Overnight Oats met Chia zaden

Overnight Oats met Chia zaden

Er zijn 31 reacties op Snel en Gezond ontbijt: Overnight Oats met Chia zaden

  1. Ine
    21 april 2013 at 20:49 (4 jaar ago)

    Hij is echt heerlijk! In plaats van banaan doe ik gedroogde cranberry’s erdoor.
    Lekker s avonds alles al klaar zetten en s morgens vroeg klaar

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      2 mei 2013 at 22:00 (4 jaar ago)

      Goed om te horen Ine en je kunt er inderdaad eindeloos mee variëren. Ik zet ook nog steeds trouw iedere avond mijn Overnight Oats in de koelkast 😉

      Beantwoorden
  2. Gaby
    12 juni 2013 at 11:54 (4 jaar ago)

    Hier is dit ontbijt ook een succes! Heb wel ietsiepietsie van de hoeveelheid havervlokken en rijstmelk afgesnoept anders ploften we uit elkaar 😉 S’avonds ff klaarzetten en s’ochtends met bosbessen, perzik en/of banaanpartjes en soms wat geroosterde noten… heerlijk!!! Dank voor deze tip!

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      17 juni 2013 at 11:42 (4 jaar ago)

      Leuk om te horen dat de Overnight Oats ook zo’n succes zijn voor jou Gaby!
      Haha de verhoudingen kun je natuurlijk inderdaad aanpassen, ik ben geloof ik best een grote eter 😉

      Beantwoorden
  3. Thamar
    14 juni 2013 at 21:12 (4 jaar ago)

    Klinkt super!
    Maar wat zijn cacao nibs?
    Ga het gelijk maken vanavond, heerlijk voor doordeweeks met alle drukte met de kids, ben erg benieuwd.
    Kan je wel havermout verdragen lianne?
    Ik kan tegen alles hoor, maar wij eten puur anders vanwege gezondheid en bewustwording van;)
    Biologisch, e vrij, en zoveel mogelijk zonder tarwe. (Kids eten nog wel eens roggebrood en spelzuurdesembrood)
    Groetjes thamar

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      17 juni 2013 at 11:45 (4 jaar ago)

      Had je de cacao nibs ondertussen gevonden? Het zijn stukjes van de rauwe cacao boon, behoorlijk bitter maar wel erg lekker!
      Goed dat jullie zo gezond eten zeg, heel knap :)
      Ja havermout kan ik (gelukkig) goed verdragen. Met glutenallergie is dat helaas anders, al geloof ik wel dat er glutenvrije havervlokken verkrijgbaar zijn. Vaak komt ‘normale’ havermout namelijk bij het verwerkingsproces in aanraking met gluten en wordt het als het ware ‘besmet’.

      Hoe hebben de Overnight Oats je gesmaakt?

      Beantwoorden
      • Thamar
        20 juni 2013 at 23:37 (4 jaar ago)

        Hoi lianne, vreemd ik had aangevinkt reacties te willen ontvangen, vast gemist:).het smaakte heerlijk, maar mijn zoon en ik vonden het te koud. Wij hebben het een minuutje opgewarmd in een steelpannetje. En toen heerlijk! Ik vroeg hem vanavond of hij havermoutpap als ontbijt lustte met kaneel, chiazaad en banaan, nee mama ik die dat ontbijt uit de koelkast wat je s’avonds klaar zet:) ga het nu dus nog even maken. Vond het met de cacao nibs erg sterk/machtig. Probeer het nu zonder. Maar bedankt voor het heerlijke recept! Groetjes thamar

        Beantwoorden
  4. Thamar
    14 juni 2013 at 22:17 (4 jaar ago)

    Hoi lianne,

    De chaconnes al gevonden:) ga ze aanschaffen volgende week, maar zonder is het ook vast lekker:)
    Staat al klaar voor morgen.

    Groetjes thamar

    Beantwoorden
  5. Marja
    21 juni 2013 at 03:29 (4 jaar ago)

    “De Halm” heeft havervlokken in het assortiment die gegarandeerd glutenvrij zijn. Ze worden in een aparte fabriek verwerkt en ingepakt.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      21 juni 2013 at 09:08 (4 jaar ago)

      Hi Marja,
      Bedankt voor deze tip! Zelf heb ik inderdaad ook altijd de havervlokken van De Halm, maar nooit op gelet of die ook glutenvrij waren. Super!

      Beantwoorden
  6. yvonne
    29 juni 2013 at 17:35 (4 jaar ago)

    Hallo, moet je het niet eerst koken dan?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      29 juni 2013 at 22:22 (4 jaar ago)

      Hi Yvonne,
      Nee hoor dat hoeft niet, je laat de haver een nachtje weken.

      Beantwoorden
  7. Henk
    3 juli 2013 at 15:45 (4 jaar ago)

    Hallo, ik wissel een ontbijt met havermout en een ontbijt met chiazaad en een ontbijt met quinoa af, de ene dag dit en de andere dag dat.
    Je kan per persoon 50 gram chiazaad ook 10 minuten in ong. 300 ml. water leggen (of sojamelk) en dan opwarmen en dan ingrediënten toevoegen, heb je toch een warm ontbijt, zo doe ik het.

    En ik heb cacaonibs een keer door de blender gehaald en er een poeder van gemaakt want idd het zijn nogal harde bittere stukjes. Met kokosolie en rozijnen heb ik er ook diepvrieschocolade mee kunnen maken (eerst een plat stuk en daarna in stukjes breken). Denk er net aan, zal er weer eens een stukje uithalen en lekker opeten mmmm :-)

    Beantwoorden
    • Linda
      9 november 2013 at 11:40 (4 jaar ago)

      Hoi Henk, kun je vertellen hoe je die diepvrieschocolade kunt maken? Klinkt goed namelijk!

      Beantwoorden
  8. Susanne
    11 oktober 2013 at 12:23 (4 jaar ago)

    Dank voor deze variant. Heb al een half jaar cacaobonen in huis en wist er niets mee te doen, dus ik ga dit proberen. Verder eet ik al jaren dergelijke overnight varianten, soms met water, tegenwoordig ook met soyamelk. Heb wel een belangrijke tip: s ochtends eerst uit de ijskast halen, dan douchen & aankleden, dan ontbijten. Zoveel mensen hebben de vreemde gewoonte dingen ijskoud te eten! Kaas bijvoorbeeld, ook zo zonde. Dus mijn tip: eerst alles op kamertemperatuur laten komen. Enige uitzonding: ijs

    Beantwoorden
  9. Linda Verwei
    21 januari 2014 at 08:59 (4 jaar ago)

    Heerlijk ontbijt!!! Erg machtig maar wel heel erg lekker.

    Beantwoorden
  10. Annemarie
    9 februari 2014 at 16:33 (3 jaar ago)

    Wat is eigenlijk het verschil tussen havervlokken (staat in recept) en havermout (wordt genoemd in comments? Ik de ovenight oats vanavond voor het eerst klaar zetten en morgen proberen! Ben erg benieuwd!

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      10 februari 2014 at 19:13 (3 jaar ago)

      Hi Annemarie,
      Havervlokken zijn hele vlokken haver (het woord zegt het eigenlijk al) en havermout zijn dezelfde vlokken, maar dan gemalen. De smaak is in principe hetzelfde, alleen de consistentie is anders. Koekjes zijn gemakkelijker te maken met havermout, havervlokken hebben iets meer bite en vind ik zelf lekkerder in overnight oats. Hoe hebben ze je gesmaakt?

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  11. Lenie Witteman
    7 juni 2014 at 19:16 (3 jaar ago)

    Sinds ik de overnight Oats eet gaat het een heel stuk beter met mijn spijsvertering!! Ik ben heel blij met dit ontbijt!!

    Beantwoorden
  12. Machtelt
    3 december 2014 at 10:53 (3 jaar ago)

    Dit was echt héél lekker! Eet zelf al heel lang havermout en echte fan van superfoods, maar had overnight oats nog niet geprobeerd. Ik heb hem wel gemaakt met kokosmelk en ook later nog verse stukjes fruit en Cranberries toegevoegd! Super tasty!

    Beantwoorden
  13. Emma
    5 januari 2015 at 01:42 (3 jaar ago)

    Goed recept. Als je ook nog milieuvriendelijk wil zijn zou ik alleen niet elke keer aluminiumfolie gebruiken om af te dekken maar een schoteltje, alufolie is namelijk erg slecht voor het milieu!

    Beantwoorden
  14. Ellen
    30 januari 2015 at 11:46 (2 jaar ago)

    Weet iemand hoeveel calorieen en eiwitten hier in zitten ?

    Beantwoorden
  15. elletjee
    14 september 2015 at 12:54 (2 jaar ago)

    misschien een domme vraag,maar lees nu voor het eerst over de overnight oats?! is dit havermout,die je savonds in sojamelk laat weken en waar je sochtends dus wat ingeredienten aan toevoegt om het lekker te maken? is dit speciale havermout? ipv sojamelk ook amandelmelk te gebruiken?

    Beantwoorden
  16. Fleur
    7 januari 2016 at 11:30 (2 jaar ago)

    Hoi ik heb een vraagje. In havermout zitten toch juist veel koolhydraten? In 60 gram, zit al 35 gram koolhydraten? Waarom is het dan evengoed Low-carb? ?

    Beantwoorden

7Pingbacks & Trackbacks op Snel en Gezond ontbijt: Overnight Oats met Chia zaden

  1. Brood | Beginspiration
    20 september 2013 at 08:03 (4 jaar ago)

    […] overnight-oats, wanneer je in de ochtend geen tijd hebt om een ontbijt te maken. Op de site van Focus on Foodies vind je dit basis […]

    Beantwoorden

Geef een reactie