havermout muffins glutenvrij suikervrij

Gezond snoepen: havermout muffins met bosbessen

Havermout is fijn. Je kunt het op zoveel manieren gebruiken en ik heb dan ook standaard een flinke voorraad havermout in huis. Ontbijtjes, apple crumble, cake, koekjes: you name it en het is te maken met havermout. Nu staan er al best veel havermout recepten op de site (misschien een idee om binnenkort eens een havermout top 5 te doen?), maar echte havermout muffins stonden daar nog niet tussen. En van deze muffins kun je onbezorgd snoepen; ze zijn namelijk zuivelvrij, suikervrij (enkel natuurlijke suikers uit het fruit) en als je glutenvrije havervlokken of havermout gebruikt, zijn ze ook glutenvrij. Drie vliegen in één klap :-)!

glutenvrije havermout muffins zonder suiker

havermout muffins zonder suiker

glutenvrije havermout muffins zonder suiker

havermout muffins zonder suiker

Mag of lust je geen banaan? Vervang dan de twee bananen door 60 gram kokosbloesemsuiker.

Wat heb je nodig?

Voor 8 – 10 muffins

  • 125 gram (glutenvrije) havermout
  • 125 ml plantaardige melk (amandelmelk, sojamelk)
  • 2 eieren
  • 2 rijpe bananen
  • 3 theelepels lijnzaad
  • 2 theelepels wijnsteenzuur bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 kleine eetlepel kaneel
  • 150 gram bosbessen (of frambozen)

Hoe maak je ze?

Verwarm de oven voor op 180 graden

Doe alle ingredienten behalve de bosbessen in de keukenmachine en laat dit tot een egaal beslag mixen.

Meng dan met een spatel de bosbessen (of ander fruit) door het beslag heen en verdeel dit over de muffinvormpjes.

Bak in zo’n 30 minuten goudbruin.

glutenvrije havermout muffins zonder suiker

glutenvrije havermout muffins zonder suiker

Er zijn 32 reacties op Gezond snoepen: havermout muffins met bosbessen

  1. Cindy
    4 februari 2015 at 11:55 (3 jaar ago)

    Kan het ook met diepvries fruit?

    Beantwoorden
    • Nancy
      5 februari 2015 at 11:14 (3 jaar ago)

      Hallo Cindy, ik heb ze vorige week gemaakt met bosbessen uit vriezer. Wel eerst ontdooid en ze zijn dan wat nattig maar het eindresultaat was hetzelfde, dus heerlijk! :-)

      Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      6 februari 2015 at 18:57 (3 jaar ago)

      Hi Cindy,
      Ja hoor, dat kan. Wel goed laten ontdooien en het vocht afgieten, want als er teveel vocht bijkomt dan komt dat de structuur niet echt ten goede en worden ze te smeuig ;-).

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  2. Wieneke Kamstra
    5 februari 2015 at 14:18 (3 jaar ago)

    Klinkt heel lekker! Doe je het lijnzaad er om een bepaalde reden in, of kan ik dit gewoon weglaten?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      6 februari 2015 at 18:56 (3 jaar ago)

      Hi Wieneke,
      Het gebroken lijnzaad zorgt voor wat meer binding. Je kunt het wel weglaten, het kan zijn dat de muffins dan iets brokkeliger zijn, maar het verandert niets aan de smaak.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
      • Wouter
        2 maart 2015 at 17:14 (3 jaar ago)

        Dus het betreft hier gebroken lijnzaad?

        Beantwoorden
  3. k
    5 februari 2015 at 17:33 (3 jaar ago)

    Ze staan in de oven, ik las echter te laat dat ze in de keukenmachine moesten. Heb hele havermout vlokken gebruikt

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      6 februari 2015 at 18:56 (3 jaar ago)

      Hi Karleen,
      Zijn ze alsnog gelukt?
      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  4. Els Vroegh
    7 februari 2015 at 09:43 (3 jaar ago)

    Hoi Lianne, ik wil de muffins graag bakken, maar ik kan geen banaan eten. Wat kan ik als vervanger doen, of kan ik de banaan gewoon weglaten. Ik zie heel vaak dat in recepten bij jou en andere sites dat banaan gebruikt wordt. Heb je een oplossing? Bedankt , Els

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      7 februari 2015 at 10:38 (3 jaar ago)

      Hi Els,
      Ik gebruik inderdaad vaak banaan, zorgt voor lekker wat smeuigheid en het zoet tegelijk; handig! Jammer dat je geen banaan kunt eten! In dit recept kun je de bananen vervangen door 60 gram kokosbloesemsuiker, ik heb het er direct even bij gezet :-). Dus je kunt lekker gaan bakken, eet smakelijk!

      Groetjes
      Lianne

      Beantwoorden
      • Hadewijch de vidts
        7 maart 2016 at 09:26 (2 jaar ago)

        Als het zonder suiker moet zijn zoals voor diabeten dan zeker geen bananen ,dadels en superzoet gedoe

        Beantwoorden
      • Josefien
        4 november 2016 at 10:41 (1 jaar ago)

        Hoi, ik ben absoluut geen fan van banaan in gebak… maar om dit met zoveel suiker te vervangen vind ik niet zo fijn… kan dit ook met dadels, of appelmoes ofzo?
        Groetjes, Josefien

        Beantwoorden
  5. cheyenne
    7 februari 2015 at 16:49 (3 jaar ago)

    hmm, heerlijk! snel eens maken, ik heb weer dringend wat gezonde snacks nodig. :)
    xo, cheyenne

    Beantwoorden
  6. Sabine
    7 februari 2015 at 17:43 (3 jaar ago)

    Ze staan nu in de oven! Heb er ook nog een lepel amadelboter doorheen gedaan, ben benieuwd. Had wel iets meer beslag dan muffinvormpjes, dus van het overige beslag maak ik morgenochtend kleine pannenkoekjes.

    Beantwoorden
  7. Gia
    8 februari 2015 at 01:25 (3 jaar ago)

    Havermout bevat helaas gluten ;(

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      8 februari 2015 at 10:50 (3 jaar ago)

      Hi Gia,
      Niet per se, havermout bevat alleen gluten door kruisbesmetting en er zijn diverse merken te koop die wel glutenvrij havermout of havervlokken hebben.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  8. Patricia
    9 februari 2015 at 15:57 (3 jaar ago)

    ik heb pas soortgelijke muffin gemaakt (recept vlg micook, melk, ei, banaan en havermout vlg mij, en snuf kaneel) met diepvriesframbozen ipv blauwe bessen. frambozen gewoon bevroren bij het beslag gedaan en niks geen natte bende!

    Beantwoorden
  9. Sharon Jacobs-Van Putten
    9 februari 2015 at 16:21 (3 jaar ago)

    Ze staan bij mij nu in de oven. Ik had zowaar alles in huis, zonder boodschappen te doen:-) Ik ben benieuwd! Er gaat straks een tweede lichting in, aangezien het behoorlijk wat beslag is. Ik vries er dan een aantal in. Altijd handig!

    Beantwoorden
    • Sharon Jacobs-Van Putten
      9 februari 2015 at 16:58 (3 jaar ago)

      De muffins zijn wat aan de vochtige kant en laten moeilijk los van de muffin papiertjes. Heb jij dat ook?

      Beantwoorden
      • Focus On Foodies
        11 februari 2015 at 09:35 (3 jaar ago)

        Hi Sharon,
        Heb je verse bosbessen gebruikt of diepvriesbosbessen? Het klinkt alsof ze iets langer in de oven hadden gemogen, volgende keer zou ik ze nog even 5 minuutjes laten zitten! Zijn ze wel lekker?

        Groetjes,
        Lianne

        Beantwoorden
  10. Priscilla
    19 maart 2015 at 13:53 (3 jaar ago)

    Kan niet wachten om ze te gaan proberen! Kan je de wijnsteenzuur bakpoeder ook vervangen door gewone bakpoeder?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      19 maart 2015 at 13:59 (3 jaar ago)

      Leuk Priscilla!
      Jazeker, dan kun je overigens de baking soda weglaten, dat zit al in regulier bakpoeder.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  11. iris
    16 mei 2015 at 08:22 (3 jaar ago)

    Hoi Lianne
    Zou ik de melk ook kunnen vervangen door water?

    Beantwoorden
  12. Isabelle
    25 mei 2015 at 16:12 (2 jaar ago)

    Net gemaakt maar met abrikozen en gedroogde vijgen. Ook lijnzaad vervangen door chia (omdat ik dat toevallig in huis had). Ze zijn in ieder geval heerlijk (en makkelijk!). Bedankt, Lianne voor de inspiratie.
    Foto van de muffins (en de spelt broodjes, en de pannenkoeken uit de oven en de chia energybars, en..) kan je trouwens zien op mijn instagram account isa_ktm.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      6 juni 2015 at 06:25 (2 jaar ago)

      Super leuk Isabelle, ben je meteen gaan volgen. Gaaf dat je zoveel van Focus on Foodies bakt, je foto’s zien er heerlijk uit!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  13. Renee
    26 oktober 2015 at 18:41 (2 jaar ago)

    Vast iets verkeerd gedaan, maar ze zijn niet te eten zo flauw. Smaken helemaal nergens naar. Had er geen zout in gemoeten? Ik heb backin bakpoeder gebruiikt, zou het dat zijn?

    Beantwoorden
  14. Suzanna
    7 januari 2016 at 20:27 (2 jaar ago)

    Als ik er een aantal maak, kan ik ze dan invriezen?

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      15 juli 2016 at 14:32 (1 jaar ago)

      Absoluut :-)

      Beantwoorden
  15. Elma
    14 maart 2016 at 13:49 (2 jaar ago)

    Hoi,
    Ze staan in de oven, ik ben benieuwd! Hoe moet ik ze bewaren? Gewoon in een trommel of in de koelkast?
    Groetjes Elma

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      16 maart 2016 at 22:54 (2 jaar ago)

      Hoi Elma,
      In een luchtdichte trommel is prima!

      Groetjes, Lianne

      Beantwoorden
  16. Ronald
    15 juli 2016 at 14:30 (1 jaar ago)

    Hallo Lianne,

    Ik neem aan dat je met ‘havermout’ havermoutmeel bedoelt? Maar kan ik dit ook vervangen door amandelmeel, speltbloem of combinatie en moet ik de andere ingrediënten of baktijd dan aanpassen?

    Alvast bedankt,
    Ronald

    Beantwoorden

Geef een reactie