Gezonde en Snelle Glutenvrije Pizza

Gezonde en Snelle Glutenvrije Pizza maken

Bijna iedere vrijdag is het bij ons thuis pizzadag; lekker makkelijk na een lange werkweek. Mijn vriend neemt altijd een diepvriespizza en ik duik even de keuken in om mijn eigen glutenvrije pizza te maken. Ik ben natuurlijk iets langer bezig dan hij, aangezien hij alleen maar de verpakking open hoeft te scheuren, maar stiekem is hij altijd jaloers op hoe mijn pizza eruit ziet. En alsnog is het snel klaar; binnen 20 minuten kun je zelf deze Gezonde en Snelle Glutenvrije Pizza maken uit de oven en dat vind ik eerlijk gezegd best wel fast food ;-).

En je hebt er ook verassend weinig ingredienten voor nodig, want ik was natuurlijk ook op zoek naar een beetje gemak. Met de passata di pomodoro van de Albert Heijn, zo’n vierkant rood/wit pakje, heb je een suikervrije en glutenvrije basis. Met 40 cent is het ook nog eens lekker goedkoop. Zorg dus wel dat je een suikervrije ‘pastasaus’  koopt, want hier kan bij merken onderling nog weleens verschil in zitten.

Gezonde en Snelle Glutenvrije Pizza

Gezonde en Snelle Glutenvrije Pizza

Gezonde en Snelle Glutenvrije Pizza

Gezonde en Snelle Glutenvrije Pizza

Naar smaak kun je natuurlijk een topping bedenken. Ben je veganistisch, gebruik dan lekker veel groenten. Houd je niet van vis, doe dan meer kaas of bijvoorbeeld stukjes kip. Maak je favoriete pizza na, wat je smaak ook is. Zelf maak ik dus meestal deze Tonijn Pizza, met verse rucola en geitenkaas. Super simpel en heel erg lekker. Het is echt niet moeilijk om zelf een glutenvrije pizza te maken, die ook nog eens heel gezond is en geen gist bevat.

Ik hoop dat jullie er net zo van genieten als ik.

Gezonde en Snelle Glutenvrije Pizza

Gezonde en Snelle Glutenvrije Pizza

Gezonde en Snelle Glutenvrije Pizza

Gezonde en Snelle Glutenvrije Pizza

Wat heb je nodig?

  • 200 gram zelfrijzend glutenvrij bakmeel (Ik gebruik zelf deze Orgran Pizza & Pastry Mix, die je ook haalt bij de Tuinen en andere natuurwinkels)
  • 40 ml water
  • Snufje zout
  • Tomaten saus (Passata di Pomodoro van AH)
  • Blikje tonijn in olijfolie
  • Verse rucola
  • Geraspte of plakjes geitenkaas
  • Gedroogde oregano en basilicum

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 220 graden

  1. Doe het meel in een kom en hierbij het water, snufje zout en eventueel oregano en basilicum voor extra smaak. Kneed het deeg goed. Als het te plakkerig blijft voeg je nog wat meel toe en juist wat water als het droog blijft.
  2. Dek de kom af met een theedoek en laat 10 minuten rijzen.
  3. Kneed het deeg opnieuw even door en maak er dan een mooie ronde, dunne pizza bodem van.
  4. Smeer met een lepel een laag tomatensaus over de pizza, naar smaak meer of minder dik, en hier mag ook nog wat oregano  en basilicum overheen.
  5. Bedek dan de tomatensaus met stukjes tonijn. Dit mag best royaal, bij mij gaat het blikje altijd op.
  6. Hieroverheen wat stukjes geitenkaas en dan bak je de pizza in 15-18 min mooi goudbruin (let op: iedere oven is anders qua baktijd!).
  7. Haal de pizza uit de oven en bestrooi met rucola en eventueel verse basilicum. En zo snel heb je dus een gezonde en glutenvrije pizza op tafel staan; eet smakelijk!

Er zijn 17 reacties op Gezonde en Snelle Glutenvrije Pizza maken

  1. vera
    29 december 2013 at 19:45 (3 jaar ago)

    Hey Lianne,
    Die pizza ziet er idd ongelooflijk lekker uit!
    En deze past perfect in mijn endometriose dieet…
    Mijn ‘vrijdag-pizza-dag’ kan niet meer stuk :-)
    Als je Orgran Pizza & Pastry Mix gebruikt, hoeveel pizza’s kan je dan maken uit zo’n pakje?
    Vera

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      1 januari 2014 at 22:41 (3 jaar ago)

      Hi Vera,
      haha super leuk om te horen! Ik maakte er 2 keer pizza uit, maar dit waren vrij grote en dikke pizza’s. Als je een ‘normaal’ formaat en dikte pizza doet, denk ik dat 3 keer wel moet lukken :-).
      Fijne Vrijdag-pizza-dag ;-)!

      Beantwoorden
  2. Judith
    1 januari 2014 at 21:11 (3 jaar ago)

    Hej Lianne,

    Heb je nog een andere tip om de glutenvrije pizzabodem te maken? Ik let namelijk niet alleen op gluten, maar ook op foute E-nummers. En de Orgran Pizza & Pastry Mix bevat twee E-nummers die ik zeker wil vermijden. Carboxymethylcellulose en methylcellulose zijn namelijk gemaakt uit afval van de houtindustrie (zaagsel), met vervelende gezondheidsrisico’s. Ik zou dus graag de pizzabodem helemaal zelf maken. Misschien dat jij een recept weet!

    Dank je alvast!

    Groetjes,
    Judith

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      1 januari 2014 at 22:43 (3 jaar ago)

      Hi Judith,
      Goed dat je hier ook op let. Hm, dat klinkt inderdaad niet echt als een fijne toevoeging, bedankt voor je bericht. Je zou het ook met boekweitmeel, rijstmeel en amandelmeel kunnen maken. Als je wel gist eet, zou ik zeker wat toevoegen om het deeg te laten rijzen. Ook wat bakpoeder! Ik zal ook eens kijken of ik binnenkort een recept daarvoor online kan zetten :-). Groetjes, Lianne

      Beantwoorden
      • Judith
        2 januari 2014 at 10:33 (3 jaar ago)

        Hi Lianne,

        Graag gedaan. Er zitten jammer genoeg zoveel verborgen vervelende stofjes in ons (voorverpakte) voedsel.. Sinds ik me erin verdiept heb, zie ik het overal… Dus maak ik het liefst zoveel mogelijk zelf! Ik heb aleens een pizzabodem zelf gemaakt, maar ik vond m toen niet lekker… Ik zal zelf ook nog even zoeken en ik zal zeker je blog in de gaten houden!

        Groetjes,
        Judith

        Beantwoorden
  3. lisa
    23 februari 2014 at 16:48 (3 jaar ago)

    is die 200 gram voor een pizza voor 1 persoon?

    Beantwoorden
  4. Mira
    27 juli 2014 at 17:38 (3 jaar ago)

    Klopt die 40 ml water wel? Bij mij lukte het voor geen meter. Meer water erbij maar ws weer teveel helaas geen pizza.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      6 augustus 2014 at 17:05 (3 jaar ago)

      Hi Mira,
      Ik maak dit recept zelf ook nog regelmatig en bij mij lukt het altijd. Vervelend dat het toch niet lukte. Misschien volgende keer voorzichtig een theelepeltje water erbij? En als het deeg dan te waterig wordt kun je altijd weer wat extra meel toevoegen. Hoop dat het bij een volgende keer lukt, hij is namelijk zo lekker!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  5. Helene
    19 september 2014 at 18:51 (3 jaar ago)

    Hoi, vandaag gemaakt. Ik moest er ook wat extra water bijdoen maar dat ligt wrs aan het meel. Ik vond deze eerlijk gezegd niet zo lekker, maar ik ga m nog een x proberen met een andere topping want op zich is ie zo gemaakt.

    Beantwoorden
  6. Minda Breuk
    26 september 2014 at 10:08 (3 jaar ago)

    Ik eet zelf wel gluten, dus maak altijd pizza’s van speltbloem (wel met een beetje gist). Ik maak altijd lekker veel deeg in 1 keer, pizza’s met saus even voorbakken en dan invriezen! Nu ben ik op vrijdagavond bijna net zo snel klaar als mijn vriend met zijn diepvries pizza :)

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      27 september 2014 at 15:23 (3 jaar ago)

      Goed idee Minda, thanks voor het delen! Haha leuk he dat je dan met een gezonde pizza net zo snel klaar bent ;-)!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  7. jannie
    29 oktober 2014 at 23:44 (3 jaar ago)

    klinkt heerlijk, kan je ook amandelmeel, speltmeel, boekweetmeel of gewoon volkoren meel gebruiken? en dan een beetje wijnsteenbakpoeder toevoegen om te laten rijzen (ipv gist of bakpoeder)? wat zijn dan de verhoudingen? weet je dat?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      30 oktober 2014 at 17:46 (3 jaar ago)

      Hoi Jannie,
      Ja dat kan ook, maar het deeg zal dan zeker niet zo rijzen als wanneer je gist gebruikt. Ik heb er geen ervaring mee, maar denk dat je dezelfde verhoudingen kunt aanhouden.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  8. Herma
    1 februari 2015 at 15:03 (2 jaar ago)

    Heeft iemand ervaring met een ander soort meel? Ik heb (o.a.) tarwe intolerantie dus kan ik geen standaard glutenvrij meel gebruiken, aangezien dat toch vaak tarwemeel is. Spelt valt ook niet echt goed, dus bijvoorbeeld roggemeel/havermeel/tapiocameel/rijstemeel…. Maïs kan ik helaas ook niet gebruiken. Alle ideeën zijn welkom!

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      1 februari 2015 at 15:11 (2 jaar ago)

      Hi Herma,
      Standaard glutenvrij meel is nooit tarwemeel. Tarwemeel is “standaard” meel en bevat (zeer veel) gluten. Ik zou dan een combinatie maken van tapiocameel en rijstmeel of eventueel glutenvrij zelfrijzend bakmeel halen in de natuurwinkel, bijvoorbeeld van Orgran.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  9. janneke
    2 december 2015 at 18:31 (1 jaar ago)

    Ook hier helaas geen succes, kreeg t deeg niet eens van m’n handen af haha

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      2 december 2015 at 18:33 (1 jaar ago)

      Even wat extra meel toevoegen :-). Gewicht kan soms wat verschillen, net als hoeveel vocht het meel opneemt wat je gebruikt. Truc is een beetje te spelen met vocht / meel. Succes!

      Beantwoorden

Geef een reactie