Suikervrije chocoladepasta

Gezonde en Suikervrije Chocoladepasta

Fans van chocolade, welke soort chocolade dan ook, weten heus wel dat chocola nu niet het meest geweldige is om te eten wanneer je ook een beetje aan je gezondheid wilt denken. Het hoofdingredient van chocoladepasta die je in de winkel vindt is suiker en daarnaast bevat het vaak palmolie en melk. Als je lactose intolerant bent, zijn er volgens mij wel speciale pasta’s te vinden, maar een echte suikervrije chocolade pasta is zeldzaam. Ik heb er lang naar gezocht, maar mijn conclusie is dat de meeste pasta’s met minder geraffineerde suikers daar alsnog veel te veel van bevatten. Is het dan echt zo lastig om zelf gezonde en suikervrije chocoladepasta te maken, waarvan je de pot ook nog eens zonder schuldgevoel kunt leeglepelen?

Nee. Het is niet lastig! Het is zelfs verassend makkelijk en verbazingwekkend lekker. Deze variant heeft niet de mierzoete smaak van de chocopasta’s uit de winkel, maar ik vind dat niet eens lekker. Wel heeft het de echte smaak van cacao en daar is het mij om te doen.

Je kunt chocolade pasta op veel manieren gebruiken. Ik smeer het vaak op mijn rijstwafel of op een geroosterd speltdesem broodje. Daarnaast heb ik een favoriet koekjes recept, de glutenvrije en suikervrije Oreo koekjes, die je nu helemaal zelf kunt maken. Deze dubbel dekker koekjes hebben een laagje chocoladepasta tussen de koekjes en zijn de ultieme feel good cookies op koude winter dagen. Lekkere grote kop thee of soja latte erbij en je kunt met opgetrokken voetjes extra genieten op de bank.

Suikervrije chocoladepasta

Suikervrije chocoladepasta

Suikervrije Chocoladepasta

Suikervrije Chocoladepasta

 

Suikervrije chocoladepasta

Suikervrije chocoladepasta

Hoe eten jullie het liefst chocoladepasta?

  • Wat heb je nodig?
  • 75 gram blanke hazelnoten
  • 3 el biologisch cacao poeder
  • 80 gram amandelmelk
  • 30 gram kokosolie
  • 20 druppels stevia
  • Halve theelepel speculaaskruiden

 En hoe maak je het?

  1. Maal de hazelnoten fijn in een keukenmachine. Voeg dan de amandelmelk en het cacaopoeder toe.
  2. Smelt ondertussen de kokosolie. Voeg de gesmolten kokosolie, 20 stevia druppels (of meer als je liever wat zoeter chocoladepasta wilt) en de speculaaskruiden toe en laat nog even draaien.
  3. Schep de chocoladepasta in een luchtdichte pot. Je kunt de pasta zeker 3-4 dagen in de koelkast bewaren.

Er zijn 35 reacties op Gezonde en Suikervrije Chocoladepasta

  1. Vanessa
    25 november 2013 at 08:50 (4 jaar ago)

    Oh… ik kan niet wachten om dit zelf te maken!! Ziet er zo lekker uit :)

    Een vraagje wat betreft de speculaaskruiden, denk je dat ik hiervoor de speculaalskruidenmix van Albert Heijn kan gebruiken? Ik zou anders niet weten waar ik hier in België speculaaskruiden zo kunnen vinden…

    Hoeveel chocoladepasta heb je dan ongeveer met dit recept?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      25 november 2013 at 09:05 (4 jaar ago)

      Haha het is ook heerlijk, laat je wat horen als je het gemaakt hebt (foto)? 😉
      Ja je kunt zeker de speculaaskruiden van de AH gebruiken, ik heb die zelf ook gebruikt in dit recept.
      Uiteindelijk had ik een zo’n oude jampot Bonne Maman (geloof ik) vol. Omdat het niet al te lang houdbaar is, kun je ook niet té veel in 1 keer maken. Hoop dat je het ook zo lekker vindt!

      Beantwoorden
    • Manjo van Boxtel (@rarekoekebakker)
      25 november 2013 at 09:53 (4 jaar ago)

      Je kunt speculaaskruiden (of koekkruiden) ook zelf samenstellen uit 1 eetlepel kaneel, 1/4e eetlepel nootmuskaat, 1/8e eetlepel kruidnagel, 1/8e eetlepel kardemom, 1/8e eetlepel witte peper, 1/8e eetlepel koriander, 1/8e eetlepel gember, 1/8e eetlepel anijszaad, 1/8e eetlepel foelie.
      Neem alle specerijen in de poedervariant, als je ze zelf maalt blijven ze te grof.
      Het enige dat je hoeft te doen is alles mengen. Wat je niet direct nodig hebt, kun je in een goed afgesloten blikje of potje bewaren.

      Het voordeel van zelf mengen is dat je naar eigen smaak van een bepaald ingrediënt meer of minder toe kunt voegen, of het eventueel zelfs weg kunt laten.

      Beantwoorden
      • Focus On Foodies
        25 november 2013 at 09:55 (4 jaar ago)

        Super Manjo, bedankt voor dit fijne receptje voor speculaaskruiden!

        Beantwoorden
      • Lies
        25 november 2013 at 11:05 (4 jaar ago)

        Leuk om te weten!

        Beantwoorden
  2. Lies
    25 november 2013 at 09:46 (4 jaar ago)

    Hoi, klinkt lekker! Ik ga het graag maken, yum. Ik heb hier een potje steviapoeder uit de reformwinkel (met alleen inuline en steviolglycosiden erin). Hoeveel zou ik daarvan nodig hebben?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      25 november 2013 at 09:56 (4 jaar ago)

      Ik zou beginnen met een theelepeltje en dan even proeven. Gewoon naar smaak steeds wat extra toevoegen, dan kun je het zo zoet of puur maken als je zelf lekker vindt :-). Succes!

      Beantwoorden
      • Lies
        25 november 2013 at 11:05 (4 jaar ago)

        Haha, ja dat is natuurlijk de meest praktische aanpak! Ik ga het proberen!

        Beantwoorden
  3. Manjo van Boxtel (@rarekoekebakker)
    25 november 2013 at 09:59 (4 jaar ago)

    Ik ga dit binnenkort zeker een keer maken. Lijkt me lekker.

    Beantwoorden
  4. Anita
    25 november 2013 at 10:10 (4 jaar ago)

    Zou het invriezen (ijsblokjesformaat) niet kunnen? kun je de dag zelf 1 blokje ontdooien op kamertemperatuur brengen en smeren??

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      25 november 2013 at 10:32 (4 jaar ago)

      Dat is een goed idee Anita, zal het direct deze week eens proberen!

      Beantwoorden
      • anita
        25 november 2013 at 10:39 (4 jaar ago)

        Dacht opeens dat zou handig zijn, melk los is niet in te vriezen, maar ijs weer wel…kokosolie weet ik niet.. maar olijfolie icm kruiden kan weer wel… denk wel dat je het binnen 1 a 2 dagen moet smeren… volgens mij gaat dit een succes worden 😉 reuze benieuwd laat je het ons weten, dan ga ik ook aan de slag met dit heerlijk recept!! :-)

        Beantwoorden
  5. Lies
    25 november 2013 at 11:04 (4 jaar ago)

    is er een alternatief voor kokosolie? Over de (on)gezondheid van kokos(olie) lopen de meningen nogal uiteen….

    Beantwoorden
    • Nicole
      20 mei 2016 at 17:29 (1 jaar ago)

      Ik maak ook mijn choco zelf maar met avocado! En ook super lekker! Deze choco is ook beperkt houdbaar maar ik maak voldoende en vries hem in in kleine potjes.

      Beantwoorden
  6. karla kloppenburg
    25 november 2013 at 12:30 (4 jaar ago)

    Hallo,

    Zou je ipv druppels stevia ook kokosbloemsuiker of rietsuiker kunnen gebruiken.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      25 november 2013 at 15:04 (3 jaar ago)

      Ja hoor Karla, dat kan. Ik zou dan beginnen met 2 eetlepels kokosbloesemsuiker. Het kan zijn dat je wat extra vochtige ingrediënten moet toevoegen om het geheel smeuïg te maken.

      Beantwoorden
      • karla kloppenburg
        26 november 2013 at 17:03 (3 jaar ago)

        dank je wel ga er van week mee aan slag laat ik nog terug horen of gelukt is!!

        Beantwoorden
  7. LadyAms
    25 november 2013 at 15:41 (3 jaar ago)

    Ik heb speculaas kruiden van de jumbo. Die zijn ook nog natrium arm. Staan dus ook bij de speciale dieten. Deze zijn wat zoeter en vind ik geweldig. Gebruik ze ook voor de glutenvrije kruidnoten etcetera.

    Beantwoorden
  8. Lies
    11 februari 2014 at 17:31 (3 jaar ago)

    Het was heerlijk! Kinderen vonden het helaas niet zoet genoeg. Maar ik hou vol: volgende keer doe ik er wel iets minder stevia en wat agavestroop door oid.

    Beantwoorden
  9. Tara
    19 mei 2014 at 10:35 (3 jaar ago)

    Dank, wat een super recept, nu ik meer trek heb in zoet (door zwangerschapshormonen) is dit een geweldig alternatief! Dank!
    Btw: ik ga ipv stevia ahorn siroop gebruiken, of agave, dat lijkt me geen probleem toch?
    Groetjes Tara

    Beantwoorden
  10. Jolanda
    12 juli 2014 at 15:15 (3 jaar ago)

    Heerlijk! Ik heb het met kokosbloemsuiker gemaakt. Dat smaakt ook erg goed.

    Beantwoorden
  11. Marlies
    1 december 2014 at 23:38 (2 jaar ago)

    Kun je het echt maar 3-4 dagen bewaren?

    Beantwoorden
  12. Valérie
    23 januari 2015 at 15:30 (2 jaar ago)

    Kan je ook chocopasta maken zonder noten? Ik eet al die hazelnootpasta’s niet graag, ik heb liever de zwarte chocopasta (zoals Kwatta), maar dan graag zonder suiker en met gezonde vetten zoals kokosolie…

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      26 januari 2015 at 13:09 (2 jaar ago)

      Hi Valérie,
      Dat denk ik wel, maar omdat ik enorm van noten houd, heb ik dat nog nooit geprobeerd. Ik zou het gewoon eens proberen zonder noten :-).

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
    • Eline
      2 juni 2015 at 20:39 (2 jaar ago)

      He Valerie,
      Ik was benieuwd of het je is gelukt om deze pasta zonder noten te maken. Ik ben namelijk allergisch voor noten, dus was benieuwd of het wel te maken is zonder!
      Groetjes, Eline

      Beantwoorden
  13. Jane
    2 september 2015 at 14:54 (2 jaar ago)

    Hey, moeten de hazelnoten nog geroosterd worden of niet? Groetjes Jane

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      11 september 2015 at 22:22 (2 jaar ago)

      Dat kan; als je er tijd voor hebt geeft dat wel extra lekkere smaak :-)!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  14. Marlies
    11 september 2015 at 22:45 (2 jaar ago)

    Waarom beantwoord je alle vragen behalve die van mij?

    Beantwoorden
    • Lianne - Focus on Foodies
      11 september 2015 at 23:03 (2 jaar ago)

      Soms glipt er nog weleens wat doorheen Marlies, ivm drukte of vakantie. Dat is niet bewust en je kunt altijd een herinnering sturen. Bij mij was het na 4 dagen op, dus ik heb niet echt ervaring net langer bewaren. Als je het gekoeld bewaard en goed luchtdicht afsluit, kun je het allicht wat langer bewaren. Fijne avond!

      Groetjes, Lianne

      Beantwoorden
  15. Yvonne
    25 september 2015 at 23:03 (2 jaar ago)

    hai Lianne, ik vroeg me af of het mogelijk is het zoet te vervangen door dadels? Ik mag geen enkele zoetmaker in de vorm van honing, suiker, stevia, ahorn etc etc maar rozijntjes en dadels zou wel mogen. Heb je dit weleens geprobeerd? Hoor het heel graag :)

    Beantwoorden
  16. Sonja
    15 januari 2016 at 22:03 (1 jaar ago)

    Ik vraag me ook af of er een alternatief is voor de kokoslolie. Die mag ik absoluut niet eten en jammer genoeg zit die in veel verder heel gezonde recepten.

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      15 januari 2016 at 22:12 (1 jaar ago)

      Ja hoor, cacaoboter of gewone boter kun je ook gebruiken :-).

      Groetjes, Lianne

      Beantwoorden
  17. marjolein
    29 april 2016 at 11:12 (1 jaar ago)

    Ik ga het zo gelijk proberen te maken !

    Is het niet zo dat als je de noten lang genoeg in de hakmolen doet er vanzelf oliën vrij komen uit de noten ? Moet je dan alsnog kokos olie toevoegen ? Of kan je het dan zonder doen ?

    Beantwoorden
  18. Paula
    8 februari 2017 at 18:37 (4 maanden ago)

    Superlekker zeg! Ik heb er ipv stevia maplesyrup in gedaan en ipv koekkruiden wat vanille. Maar echt supermakkelijk en lekker! Bedankt voor het recept! ??

    Beantwoorden

Geef een reactie