Chia energie reep

Gezonde tussendoortjes: Chia energiereep

Chia energie reep

Chia energie reep

Sinds ik suikervrij en tarwevrij eet, merk ik hoe moeilijk het af en toe is om een lunch of snack voor onderweg te vinden. Een rijstwafel met geprakte avocado is verreweg mijn favoriet, maar je kunt niet overal je avocado gaan zitten prakken. En wat neem je als tussendoortje, in plaats van bijvoorbeeld een handje noten? Daarom lijkt het me leuk om een vaste categorie op Focus on Foodies te maken met handige en gezonde tussendoortjes. Deze keer staat de chia energiereep in de spotlight!

Het is super makkelijk om je eigen energy bars te maken; oftewel, een tussendoortje wat gemakkelijk overal mee naar toe te nemen is. Deze energy bar met hazelnoten is een superfood bom en ook nog eens super lekker. Daar had ik namelijk zo mijn bedenkingen bij toen ik dit voor de eerste keer klaarmaakte en de schaal uit de koelkast haalde, maar de smaak overtrof echt mijn verwachtingen.

Ook voor vegans is dit volgens mij een super fijn tussendoortje!

In aluminiumfolie verpakt en bewaard in een luchtdichte trommel blijven je repen makkelijk een week goed. Ben je van plan ze ook zo lang te bewaren, voeg dan wat agave siroop of honing toe aan het mengsel. Hierdoor blijft de reep plakkeriger en niet brokkelig na een paar dagen.

Chia energie reep

Chia energie Reep

Wat heb je nodig?

Voor 10 reepjes

  • 60 gram chiazaad
  • 70 gram kokosrasp
  • 20 gram hazelnoten
  • 6 gedroogde vijgen
  • 2 flinke eetlepels kokosolie
  • 1 eetlepel agavesiroop of honing
  • 1 theelepel vanille extract

En hoe maak je het?

  1. Doe de vijgen in de keukenmachine en maal fijn. Voeg dan de kokosrasp, hazelnoten, chia, kokosolie, agavesiroop en vanille extract toe. Het makkelijkst is om de kokosolie even te smelten, dan blijft alles beter plakken.
  2. Doe wat bakpapier in een vierkante schaal. Lepel het mengsel erin en druk goed aan. Je kunt nu zelf de dikte van je energy bar bepalen. Zorg in ieder geval dat het een beetje een vierkant blok wordt, dat snijdt het makkelijkst.
  3. Zet de schaal in de ijskast, zodat de energy bar mooi hard wordt. Na ongeveer 1 a 2 uur haal je de schaal uit de koelkast en snijd het blok in mooie repen. Deze verpak je in aluminiumfolie en kun je overal mee naar toe nemen als de ultieme super food snack!
Chia energie reep

Chia energie reep

Er zijn 13 reacties op Gezonde tussendoortjes: Chia energiereep

  1. Thamar
    14 juni 2013 at 11:17 (4 jaar ago)

    Hoi,

    Ziet er goed uit! Kan je de vijgen vervangen door dadels of abrikozen?
    Alvast bedankt!

    Groetjes thamar

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      14 juni 2013 at 13:50 (4 jaar ago)

      Je kunt de vijgen vast vervangen door dadels; die zijn ook nóg plakkeriger. De smaak zal dan niet natuurlijk niet helemaal hetzelfde zijn, maar ook lekker!

      Beantwoorden
  2. Annelies
    7 juli 2013 at 17:34 (4 jaar ago)

    Wat is een goede vervanger voor de noten? Ik heb een noten en pinda allergie , verder klinkt dit erg lekker!

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      7 juli 2013 at 22:19 (4 jaar ago)

      Hi Annelies,
      Je kunt de noten denk ik wel vervangen door bijvoorbeeld rozijnen, check dan even goed of de honing wel of niet nodig is als ‘plakmiddel’. Hoop dat je het dan wel kunt maken :) Succes!

      Beantwoorden
  3. Sanne
    25 september 2013 at 13:43 (4 jaar ago)

    Hoi Lianne,
    ik heb deze reep een aantal keren gemaakt en vind hem echt heel lekker! Ben alleen net vorige week met een dieet, FODMAP dieet, begonnen ivm mijn klachten door prikkelbare darmsyndroom, en daardoor mag ik geen gedroogd fruit meer eten omdat daar teveel fructose inzit wat een potentiele trigger kan zijn. Heb je enig idee hoe ik toch zo een lekkere reep kan maken zonder het gebruik van vijgen of dadels? Bedankt!

    Beantwoorden
  4. Brigitte
    8 februari 2014 at 16:02 (3 jaar ago)

    Hoi Lianne,
    Ik begreep dat chiazaad voor gebruik geweekt moet worden. Doe je dat hierbij ook?
    Groet, Brigitte

    Beantwoorden
  5. Yvonne
    8 februari 2014 at 18:36 (3 jaar ago)

    Ik heb de repen gemaakt, heerlijk!! Heb de noten weggelaten ivm reactie hierop. Heb honing gebruikt ipv siroop en iets minder kokos (40 gr) en chiazaad (45 gram). Hoe kan ik de repen het beste bewaren? Gewoon in de koelkast of in folie? Zijn ze de hele week te bewaren? Bedankt voor dit heerlijke recept.

    Beantwoorden
  6. Maartje
    6 mei 2014 at 20:19 (3 jaar ago)

    Deze gemaakt, ze waren erg lekker! Helaas reageer ik nogal enthousiast op het chiazaad en ben ik de hele ochtend licht in mijn hoofd geweest (Dit schijnt te kunnen gebeuren in combinatie met een lagere bloeddruk). Binnenkort maar eens kijken wat een half theelepeltje in mijn oats ’s ochtends doet.

    Beantwoorden
  7. Astrid
    16 mei 2014 at 15:39 (3 jaar ago)

    Hoi!
    Ik wil graag de repen maken, maar kun je de kokosolie vervangen door iets anders?

    Beantwoorden
    • vincent
      7 januari 2015 at 12:45 (3 jaar ago)

      zou ik je niet aanraden de kokos olie houd de reep bij elkaar als die stolt..

      Beantwoorden
  8. Ilona
    13 juni 2014 at 07:24 (3 jaar ago)

    Ik heb deze gisteravond gemaakt, alles dubbele portie, maar het is nog steeds korrelig. Ik kan er niets van snijden. Ik heb er zelfs extra siroop doorheen gedaan, maar het blijft niet plakken… wat kan ik er nu nog doorheen doen om het alsnog plakkerig te maken? Extra kokosolie? Deze was overigens flink waterig door het warme weer (staat nu dus in de koelkast). Te weinig vijgen gebruikt? Help…

    Beantwoorden

2Pingbacks & Trackbacks op Gezonde tussendoortjes: Chia energiereep

Geef een reactie