gezonde worteltaart

Gezonde worteltaart met banaan

Door Syreeta – Iedere keer is het weer spannend: wat zit er deze week in mijn groentepakket?! Sinds een half jaar krijg ik iedere week mijn groentepakket van een biologische boerderij uit de buurt. Ik vind het idee echt top dat ik op deze manier alleen maar groente eet die maximaal 5 km bij mij vandaan groeien. Hierdoor wordt er zoveel onnodige transportenergie bespaard! Ook word ik daardoor steeds bewuster van de seizoenen. Waar ik voorheen ook in de winter graag een tomaten-aubergine-ovenschotel maakte, wacht ik daar nu gewoon mee totdat het tomatenseizoen er weer is. Op deze manier draag ik mijn steentje bij aan een duurzamere landbouw.

Eén van de groenten die ik tot voor kort geleden iedere week in mijn groentepakket aantrof is de wortel. Daar maakte ik de lekkerste soepen, curry’s en stamppotten van. Maar af en toe verwerkte ik ze ook in zoete recepten. Een zoet recept wat ik echt een succes vond, is deze gezonde worteltaart.

Stiekem vond ik “carrotcake” recepten er altijd zo saai uitzien. Maar ik ben er inmiddels achter wat het geheim is van een lekkere worteltjestaart: het toevoegen van gemalen noten! Ik verving dus een deel van het gewone meel door amandelmeel. Mmmmm…. En door het toevoegen van een banaan werd de taart nog extra lekker smeuïg ook! Deze volkoren taart zonder geraffineerde suiker smaakt natuurlijk ‘gezonder’ en minder zoet als een normale carrotcake. Maar reden des te meer om iedere dag een stukje te nemen toch?

Tip: wil je voor een glutenvrije variant van deze taart gaan? Vervang dan het speltmeel door amandelmeel.

Gezonde worteltaart

Gezonde worteltaart

wortel

Zoals ze zeggen: “Hoe lelijk de wortel, des te lekkerder de taart”. Toch ;-)

Wat heb je nodig?

Voor een springvorm van 20cm

  • 3 eieren
  • 1 zeer rijpe banaan
  • 200 gr wortel
  • 50 gr volkoren speltmeel
  • 120 gr amandelmeel (of andere noten, gemalen)
  • 4 el ahornsiroop
  • 1 el vanille extract of schraapsel van 1 vanillestokje
  • 1 mespunt bakpoeder (bij voorkeur wijnsteen)
  • 1 tl kaneel
  • 100 gr Abrikozenjam zonder suiker (vormt een tussenlaag in de taart)

Voor de bovenlaag:

  • roomkaas, griekse yoghurt, kwark (naar keuze: net hoe crèmig je de bovenlaag wilt hebben)
  • enkele el ahornsiroop

En hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180 graden

  1. Bekleed de springvorm met bakpapier en vet de rand in.
  2. Splits de 3 eieren (doe de eiwitten in een kom en het eigeel in een andere).
  3. Rasp de wortel fijn en prak de banaan met een vork. Voeg beide bij het eigeel. Voeg dan de ahornsiroop erbij en het vanille extract en roer het met een mixer goed door.
  4. Voeg het amandelmeel, het speltmeel, bakpoeder en kaneel toe en mix het geheel nog een keer. Sla de eiwitten met een mespunt zout stijf en roer dit vervolgens voorzichtig door het deeg. Schep het deeg in de 20cm springvorm en bak de taart tot hij gaar is (ong. 35 minuten).
  5. Laat de taart volledig afkoelen, en snijd hem dan horizontaal door. Bestrijk de onderste laag met de abrikozenjam (zo dik als je zelf lekker vindt) en leg de bovenste laag er weer terug op.
  6. Voor de bovenlaag meng je de roomkaas/ Griekse yoghurt/ kwark met ahornsiroop naar smaak. Smeer deze topping op de taart kort voordat je de taart opeet. Yoghurt en kwark zullen namelijk na een tijdje in het deeg gaan trekken wat er minder aantrekkelijk uit ziet….
Gezonde worteltaart

Ennnnn….. op!

Door Syreeta – Syreeta gelooft als natuurvoedingscoach in de kracht van écht eten. Eten dat je lichaam en geest energie geeft en je voedt. Onbewerkt en natuurlijk voedsel dat ons gezond houdt. Als gastblogger van Focus on Foodies wil Syreeta jou inspireren om de kracht van echt eten zelf te ervaren! Volg Syreeta op Instagram: @pure.food.coaching.

Er is 1 reactie op Gezonde worteltaart met banaan

  1. Crinnes
    26 december 2016 at 13:09 (2 jaar ago)

    Ik kan niet vinden wat ik met de vanille moet doen

    Beantwoorden

Geef een reactie