glutenvrij broodje bakken met geitenkaas

Glutenvrij broodje met geitenkaas, zongedroogde tomaat en rucola

Een broodje kaas. Wij Nederlanders staan er wereldwijd om bekend. Maar wat als je nu niet zomaar een broodje kunt eten, of allergisch bent voor koemelk? Dan ga je aan de slag met een nieuw recept; een zelfgebakken glutenvrij broodje met geitenkaas, zongedroogde tomaat en rucola. Weer eens wat anders!

glutenvrij broodje met geitenkaas, aubergine en rucola

glutenvrij broodje met geitenkaas, aubergine en rucola

Zelf glutenvrij broodje bakken met geitenkaas, aubergine en rucola

Zelf glutenvrij broodje bakken met geitenkaas, aubergine en rucola

Recepten om zelf broodjes te bakken, en met name glutenvrije broodjes, zijn vaak zo ingewikkeld. Als ik zie dat er 20 ingrediënten of meer nodig zijn en 15 stappen om een broodje te maken, haak ik af. Is het dan écht zo moeilijk om zelf zo’n lekker broodje te bakken? Blijkbaar niet, want dit recept is enorm simpel en in iets meer dan 20 minuten staan je zelfgebakken broodjes op tafel. Heerlijk dus om lekker zelf broodjes te maken, dat hoeft echt niet moeilijk te zijn. Glutenvrij brood kan soms wat droog zijn. Als deze broodjes net gebakken zijn, zijn ze juist zalig en de combinatie met het zachtromige van de geitenkaas is super. Sinds kort heeft Maaslander ook een geitenkaas aan het assortiment toegevoegd, een jong belegen variant, die je vindt in het koelschap. Deze is zacht van smaak en niet al te pittig, echt lekker op een broodje. En al helemaal met wat stukjes zongedroogde tomaat en rucola; het lijkt net of je de zon een beetje in huis haalt. Tip: Rooster je broodjes even als je ze de volgende dag of later wilt eten; dan zijn ze weer lekker knapperig.

Glutenvrij broodje met geitenkaas

Glutenvrij broodje met geitenkaas

Wat heb je nodig?
Voor 5-6 broodjes

  • 250 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels wijnsteenbakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 125ml lauwwarm water
  • scheut olijfolie
  • 1 eetlepel gedroogde basilicum
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 2 eetlepels gebroken lijnzaad
  • 1 ei
  • 1 eetlepel sesamzaadjes

Beleg voor 2 broodjes

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 220 graden

  1. Doe het meel, bakpoeder, baking soda, lijnzaad en gedroogde kruiden in de keukenmachine. Schenk het water erbij en de olijfolie en laat de keukenmachine dit tot een deeg kneden. Voeg eventueel wat glutenvrije bloem toe als het deeg te nat blijft.
  2. Bedek een bakplaat met bakpapier. Maak van het deeg bolletjes en duw ze aan de bovenkant iets plat. Herhaal tot het deeg op is.
  3. Kluts het ei en bestrijk het deeg met een kwastje. Besprenkel de bolletjes dan met het sesamzaad en doe ze in de oven.
  4. Bak in ongeveer 15-18 min gaar (echt bruin worden ze niet).
  5. Laat de bolletjes iets afkoelen en beleg dan twee bolletjes met elk een half plakje geitenkaas. Snijd de olijfjes en zongedroogde tomaten klein en leg deze op de geitenkaas. Maak af met wat rucola.
  6. Je kunt ook nog wat aubergine toevoegen als je tijd hebt: snijd dan een halve aubergine in blokjes en doe deze op een bakplaat 50 min in een oven van 200 graden. Eet smakelijk!
Glutenvrij broodje met geitenkaas

Glutenvrij broodje met geitenkaas

Dit is een gesponsord artikel.

Er zijn 8 reacties op Glutenvrij broodje met geitenkaas, zongedroogde tomaat en rucola

  1. Claartje
    23 februari 2015 at 09:56 (2 jaar ago)

    De gist heeft in dit recept nauwelijks een functie. Gist heeft tijd nodig om te ontwikkelen en daar is het rijzen voor. Als je echt snel wilt, kun je beter een bakpoeder gebruiken en een soort cakebrood maken. Met dit recept zou ik het deeg echt nog even een half uur op z’n minst laten rijzen zodat het deeg zich kan verdubbelen.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      1 maart 2015 at 19:48 (2 jaar ago)

      Hi Claartje,
      Je hebt helemaal gelijk. Toen ik het deeg maakte, heb ik het een uur bij de verwarming gezet om te laten rijzen, maar helaas gebeurde er niets. Daarom heb ik het rijzen maar weggelaten, niet beseffende dat de gist dan ook geen functie meer heeft. Bedankt voor je oplettendheid; ik heb dit in het recept aangepast!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  2. kelly
    24 februari 2015 at 06:40 (2 jaar ago)

    Waar moet ik aan denken bij zelfrijzend glutenvrije mix, zou je daar voorbeelden van kunnen noemen?
    groeten kelly

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      1 maart 2015 at 19:45 (2 jaar ago)

      Hi Kelly,
      Je kunt kant-en-klare zelfrijzende glutenvrij mixen kopen van AH eigen merk of van glutenvrije merken als Orgran en Schär. Het eigen merk van ah is goedkoop en vind ik heel fijn om mee te werken, dus dat is een aanrader. Ik zal binnenkort ook eens een recept plaatsen om zelf zelfrijzend glutenvrij bakmeel te maken.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  3. Sandra
    1 maart 2015 at 11:30 (2 jaar ago)

    Ben nog niet zo lang bekend met je site, maar wel een enorme fan. Wat een heerlijke gerechten zie ik iedere keer voorbij komen, en nog eenvoudig te maken ook (ook niet geheel onbelangrijk). Deze broodjes ga ik ook uitproberen, zou je nog kunnen laten weten op hoeveel graden de oven dient te worden ingesteld?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      1 maart 2015 at 21:02 (2 jaar ago)

      Hi Sandra,
      Wat leuk, heel tof om te horen! En het aantal graden heb ik toegevoegd, stom dat dit er niet bij stond. Hopelijk kun je nog veel lekkers van de site ;-)!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  4. Marie
    15 maart 2015 at 08:59 (2 jaar ago)

    Een receptje dat ik eens ga uitproberen!
    Wel zie ik de functie van de baking soda niet.
    Dat werkt toch enkel als je een zuur toevoegd?
    En het meel is al zelfrijzend, dan nog eens bakpoeder…?

    Beantwoorden
  5. Karlijne
    15 maart 2015 at 16:06 (2 jaar ago)

    klinkt fantastisch! is glutenvrij bakmeel hetzelfde als glutenvrij bloem? en hoe heet het precies als je het van ah huismerk koopt? onze natuurwinkel kan glutenrvije bloem bestellen van orgran maar dat lijkt niet hetzelfde als glutenvrij zelfrijzend bakmeel?? o,o wat blijft het allemaal toch ingewikkeld :)

    Beantwoorden

Geef een reactie