Al eerder stond er een post online waarin ik een aardbei-framboos taart bakte uit het antieke kookboek van mijn overgrootoma. Ook deze glutenvrije en suikervrije cake van oma is gebaseerd op een recept uit dat boek, al werd er in die tijd niet echt aan glutenvrij en kokosolie gedacht. Ik moet eerlijk toegeven dat ik blij ben dat deze cake gelukt is. Niet alleen ziet ‘ie er mooi uit, hij smaakt ook lekker.
Recept
Dit recept is tijdloos. Mijn oma maakte het voor mij en ik maak hem (iets aangepast) voor mijn kinderen.
Gang | Tussendoor |
---|---|
Keuken | Nederlands |
Porties | ca 14 plakken |
Voorbereidingstijd | 10 min |
---|---|
Bereidingstijd | 1 uur 10 min |
Totaal | 1 uur 20 min |
Nu heb ik trouwens met dit recept een beetje vals gespeeld, omdat er zelfrijzend bakmeel inzit. Normaal maak ik de samenstelling voor melen altijd zelf, door verschillende melen met elkaar te combineren. Maar omdat in inmiddels al 4 (!!!!) keer had geprobeerd een cake te bakken, met o.a. rijstmeel, boekweitmeel, meer rijstmeel, meer tapiocameel, en ga zo maar door, en het nog steeds niet was gelukt, heb ik kant-en-klaar zelfrijzend bakmeel gebruikt. Glutenvrij natuurlijk, wat verkocht wordt bij natuurwinkels of biologische winkels. Er zit ook geen gist, suiker of andere rotzooi doorheen en het is dus gewoon een goed getest meel-mengsel dus wat mij betreft ideaal voor een fijne cake. Dus dat wat betreft het zelfrijzende bakmeel.
Omdat ik zo gek ben op kokos zit er kokos rasp door het beslag, maar als je daar niet van houdt kun je dat gewoon weglaten.
De cake was trouwens echt het aller-, allerlekkerst na een minuut of 10 uit de oven. Lauwwarm en net knapperig zeg maar. De eerste dag is het een fantastische cake; luchtig en vol van smaak. De dag erna is de cake al een stuk droger, dus echt lang bewaren kun je ‘m niet. Maak deze cake dus voor een verjaardag, ander bezoek, of voor een gezin, want dan is het echt een heel fijn recept. Als je ‘m voor jou alleen maakt is ‘ie natuurlijk net zo lekker, maar moet je ‘m wel snel opeten!