glutenvrij olijfbrood

Glutenvrij olijfbrood met zongedroogde tomaat

Het mediterraanse eten zit een beetje in mijn hart. Voor mij 1000x liever een gegrilde octopus of zeebaars met kakelverse salade dan een Hollandse stamppot. Maar goed, ik weet natuurlijk ook wel dat je die octopus hier niet zomaar uit de Noordzee vist, dus als ik niet in de zonnige, Mediterraanse contreien ben, probeer ik er hier in Nederland maar het beste van te maken. Want de keuken zelf is heel simpel en met een paar basis ingrediënten tover je een standaard recept zo om in een zuidelijke lekkernij. Zo ook dit glutenvrij olijfbrood met zongedroogde tomaat en tijm. Alsof je in Italië bent. Of Griekenland. Of Spanje. Maakt niet uit ;-).

glutenvrij olijfbrood

glutenvrij olijfbrood

glutenvrij olijfbrood

glutenvrij olijfbrood

Een glutenvrij brood is niet altijd simpel om te maken, voornamelijk omdat glutenvrij meel niet zo goed rijst en daardoor de neiging heeft om een beetje compact te blijven. Echt luchtig brood maken is best lastig. In sommige restaurants heb ik waanzinnig lekker glutenvrij brood gegeten, maar het recept blijft dan toch altijd geheim. Als ik het ultieme recept voor glutenvrij brood tegenkom, deel ik dat natuurlijk gelijk met jullie!

Dit glutenvrij brood met olijf hoeft niet enorm te rijzen; het mag compact blijven. Door verse tijm, zongedroogde tomaten en olijven te gebruiken, krijg je een heel mooie Mediterraanse smaak. Echt super lekker om zo ‘ kaal ‘ op te smikkelen, maar je kunt het brood natuurlijk nog met wat tapenade besmeren. Ik vind het een heel mooi zomers broodje, bijvoorbeeld om bij de barbecue te serveren. Het is namelijk ook erg lekker om de sneetjes nog even kort te roosteren, zodat ze extra knapperig worden!

Wat heb je nodig?

  • 225 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel (bijv. Orgran)
  • 300 ml karnemelk
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 eieren
  • 3 eetlepels groene olijven zonder pit
  • 5 zongedroogde tomaatjes
  • ca. 3 takjes verse rozemarijn
  • 3 eetlepels geraspte parmezaanse kaas

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 190 graden

  1. Snijd de groene olijven in ringen en de zongedroogde tomaatjes in kleine reepjes.
  2. Doe het glutenvrije meel in een kom. Meng in een andere kom de karnemelk met eieren en olijfolie. Voeg dit dan toe aan het meel en roer goed door.
  3. Roer er dan de olijfjes en tomaatjes doorheen en risp de naaldjes van de rozemarijn en doe deze er ook bij.  Voeg twee eetlepels parmezaanse kaas toe (bewaar een beetje kaas). Mix het geheel goed door.
  4. Verdeel de broodmix over een cakevorm bekleed met bakpapier. Verdeel er de overige kaas overheen en nog wat rozemarijn.
  5. Bak 45 minuten op 190 graden en dan nog ongeveer 15-20 minuten op 200 graden. Wordt het brood te bruin? Dek dan even af met wat folie, maar laat het goed gaar worden.
  6. Laat het brood goed afkoelen voor je het uit de vorm haalt en in plakjes snijd. Je kunt het brood invriezen, dan is het wel het lekkerste om het brood even kort te grillen voor je het eet.
glutenvrij olijfbrood

glutenvrij olijfbrood

Er zijn 8 reacties op Glutenvrij olijfbrood met zongedroogde tomaat

  1. lora
    8 augustus 2016 at 09:41 (3 jaar ago)

    Kan ik ook wat anders ipv karnemelk gebruiken? (allergie voor melk in m’n gezin)

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      8 augustus 2016 at 17:42 (3 jaar ago)

      Hoi Lora,
      Ja hoor, je kunt ook een plantaardige melk gebruiken.

      Groetjes, Lianne

      Beantwoorden
  2. Nellian van Gemert
    8 augustus 2016 at 10:57 (3 jaar ago)

    Heerlijk! Ga ik snel proberen! Zijn het gedroogde tomaten op olie of niet?

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      8 augustus 2016 at 17:42 (3 jaar ago)

      Leuk Nellian! Ik heb inderdaad tomaten op olie gebruikt.

      Groetjes, Lianne

      Beantwoorden
  3. Joke Boerrigter
    8 augustus 2016 at 14:36 (3 jaar ago)

    Het is mij tot op heden nog niet gelukt om een smakelijk glutenvrij brood te maken. Ik heb eigenlijk de moed al een beetje opgegeven. Ik denk dat dit de laatste keer gaat worden. Even een vraagje;hoeveel olijfolie gaat hier in.

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      8 augustus 2016 at 17:44 (3 jaar ago)

      Ah wat sneu Joke! Heb je deze al geprobeerd? Die is echt heel lekker! Er gaan ongeveer 3 (kleine) eetlepels olijfolie in het beslag.

      Groetjes, Lianne

      Beantwoorden
  4. Simones Kitchen
    8 augustus 2016 at 16:42 (3 jaar ago)

    Dat ziet er echt lekker uit en mooie foto’s ook. Met een paar kleine aanpassingen kan ik dit wel whole30 approved maken (zijn we net weer aan begonnen!)

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      8 augustus 2016 at 17:45 (3 jaar ago)

      Oeh thanks Simone, coming from you :D!
      Ja je kunt ook ander meel gebruiken, maar let wel even op hoe vochtig het beslag wordt. Het is niet mega stevig, maar het moet ook geen cakebeslag zijn ;-)!

      Beantwoorden

Laat een reactie achter bij Joke Boerrigter Reactie annuleren