Glutenvrije cheesecake met met koekjes bodem

Glutenvrije aardbei cheesecake met koek bodem

Is het geen plaatje, deze Glutenvrije aardbei cheesecake met koekbodem? Je hoeft ‘m niet eens te bakken in de oven, deze cheesecake (zonder kwark overigens) gaat gewoon de diepvries in. Door de glutenvrije koekjes die ik gebruikt heb voor de bodem, krijgt de cheesecake een extra crunch. 

Om deze cheesecake te maken heb je enkel een goede keukenmachine nodig en een bakring of springvorm van 10-15 centimeter in diameter. In deze springvorm ga je aan de slag met de drie laagjes, waardoor de cheesecake er uiteindelijk zo mooi uit komt te zien. De glutenvrije Vanille en Walnoot shortbread koekjes van Glutenfreewebshop.com die ik voor de bodem heb gebruikt kun je gewoon kant en klaar kopen in de webshop. Ze hebben overigens nog veel meer glutenvrije koekjes, die er allemaal even lekker uitzien.

glutenvrije cheesecake met koek bodem

glutenvrije cheesecake met koek bodem

 

De koekjes die ik gebruikte voor de cheesecake zijn dus glutenvrij, sojavrij en eivrij, maar bevatten wel rietsuiker en lactose. Ik heb de taart zelf daarom niet geproefd, maar voorgeschoteld aan bezoek, die de cheesecake heerlijk vonden. Het fijne aan de producten van Glutenfreewebshop vind ik dat er altijd heel duidelijk staat aangegeven welke ingrediënten de producten bevatten. Omdat de dochter van de familie Goossens, eigenaar van de webshop, zelf coeliakie heeft weten zij als geen ander hoe belangrijk dit is.

Glutenvrije cheesecake met cashewnoten

Glutenvrije cheesecake met cashewnoten

Ik gebruikte dus glutenvrije koekjes voor de bodem, die ik met wat gesmolten kokosolie in de keukenmachine deed. Klaar is je koekjesbodem! Ook de cheesecake laag is net zo gemakkelijk te maken, want je hoeft de ingrediënten eigenlijk alleen maar in de keukenmachine te doen. Het enige wat je nodig hebt is een beetje geduld, omdat de laagjes steeds een beetje moeten uitharden in de diepvries.

Doordat de cheesecake niet de oven in hoeft en de ingrediënten niet verhit worden, behoudt deze cheesecake nog veel voedingswaarde. Zo kun je het beste niet-ontgeurde kokosolie gebruiken. Niet-ontgeurde kokosolie is niet verhit geweest en is daarom een stukje gezonder dan ontgeurde kokosolie. Nadeel is dat je niet-ontgeurde kokosolie beter niet boven de 177 graden mag verhitten, maar aangezien deze cheesecake rauw is, is dat dus in dit recept geen enkel probleem.

Is dit recept wat voor jou? Glutenfreewebshop heeft naast deze lekkere koekjes overigens nog veel meer lekkere en natuurlijke glutenvrije producten, zoals bijvoorbeeld de glutenvrije Gnocchi die ik eerder maakte. Volgende maand staat er voor het eerst in lange tijd weer een glutenvrije lasagne op de planning, uiteraard met een makkelijk en snel recept!

Wat heb je nodig?
Voor de bodem

  • 125 gram glutenvrije koekjes
  • 35 gram (niet-ontgeurde) kokosolie

Voor de cheesecake laag

  • 150 gram ongezouten cashewnoten
  • 60 gram kokosolie
  • sap van 1 citroen
  • 1 theelepel vanille extract
  • 15 gram kokosbloesemsuiker

Voor de fruitlaag

  • 250 gram (diepvries)aardbeien
  • 50 gram (diepvries)frambozen

En hoe maak je het?

  1. Doe de cashewnoten in een bakje, voeg water toe toe ze helemaal onder water staan en zet in de koelkast.
  2. Doe de volgende dag de koekjes en kokosolie in de keukenmachine en maal fijn. Gebruik een bakring of springvorm van 10-15cm. Doe een bakpapiertje op een bordje en zet hier de springvorm op. Druk dan het koekjesmengsel stevig aan in de bakring. Zet dit in de diepvries (half uur is voldoende)
  3. Laat, als je diepvriesfruit gebruikt, ondertussen het fruit op temperatuur komen buiten de koelkast.
  4. Spoel de cashewnoten af en doe dan alle ingredienten voor de cheesecake laag in de keukenmachine (cashewnoten, kokosolie, citroensap, vanilleextract en kokosbloesemsuiker) en mix in een paar minuten tot een egaal mengsel. Doe 2/3 van dit mengsel in de springvorm, boven op de koekjes laag. Zet weer een half uurtje in de diepvries.
  5. Doe dan het fruit bij het overige 1/3 deel van het cheesecake mengsel in de keukenmachine en mix weer fijn. Doe tenslotte deze fruitlaag als laatste bovenop de cashewlaag en zet weer in de diepvries.
  6. Haal de cheesecake een klein halfuurtje/20 minuten voor serveren uit de diepvries om op temperatuur te laten komen. Enjoy!

 

glutenvrije rauwe cheesecake

glutenvrije rauwe cheesecake

Er zijn 11 reacties op Glutenvrije aardbei cheesecake met koek bodem

  1. MiriamH
    17 augustus 2014 at 22:05 (3 jaar ago)

    Ow deze lijkt me heeeerlijk!!!! Ik heb alles in huis behalve koekjes voor de bodem. Ik wil em graag vrij van geraffineerde suiker maken dus daar moet ik nog even over nadenken aangezien ik daar nog niet zo heel erg in thuis ben…. gluten zijn hier geen groot probleem. Suggesties zijn natuurlijk welkom :-) ga woensdag aan de slag!

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      19 augustus 2014 at 07:33 (3 jaar ago)

      Hi Miriam,
      Je kunt ook altijd zelf koekjes maken zonder geraffineerde suiker. Als gluten geen probleem zijn, zou ik daar speltmeel voor gebruiken (dat is dus niet glutenvrij, wel tarwevrij). Heel veel plezier en ik hoor graag hoe de cheesecake heeft gesmaakt ;-).

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  2. Manon
    18 augustus 2014 at 07:25 (3 jaar ago)

    Bij de ekoplaza koop ik voor mijn kids biscuits van spelt en daar zit geen suiker in!

    Beantwoorden
  3. MiriamH
    20 augustus 2014 at 15:26 (3 jaar ago)

    Bescuits zonder suiker gevonden dus vanmorgen lekker aan de slag gegaan. Ik vind em lekker maar mis ‘iets’ waar ik de vinger niet op kan leggen… dochter vind hem super, zoon niet. Kortom, de meningen zijn verdeelt hier :-)

    Beantwoorden
  4. anna
    22 augustus 2014 at 23:08 (3 jaar ago)

    misschien een domme vraag maar is dit voor 1 persoonstaartje?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      6 september 2014 at 09:34 (3 jaar ago)

      Hi Anna,
      Excuses voor de late reactie; je kunt met gemak met 2 personen van dit taartje eten.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  5. M
    3 september 2014 at 14:42 (3 jaar ago)

    Weet iemand wat je kunt gebruiken ipv noten?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      6 september 2014 at 09:35 (3 jaar ago)

      Hi M,

      Je zou het ook kunnen proberen met tofu, als je geen noten mag. Maar dan wordt het recept totaal anders. Ik vind het wel een leuke uitdaging om eens een tofu cheesecake te maken.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  6. Wilma
    6 november 2014 at 21:10 (3 jaar ago)

    Hoi Lianne,

    Vandaag heb ik de cheese cake gemaakt, hij smaakte echt heerlijk.
    Ik heb de bodem van bastognekoeken gemaakt, (niet gluten vrij),
    maar erg lekker 😉
    Leuke site, lekkere recepten…….

    Groetjes Wilma.

    Beantwoorden
  7. Veerle
    10 maart 2016 at 09:18 (1 jaar ago)

    Hoi, ik heb gisteren dit taartje gemaakt, maar er een vraag over. Ik kon er allereerst een springvorm van 18cm mee vullen, dus eerder voor 6 personen dan voor 2.. Ik heb m een galfuur voor t eten uit de vriezer gehaald maar na een uur was ie nog te koud en hard om te eten. Beetje jammer, want daardoor proef je t ook niet goed… Kun je m niet in de koelkast bewaren, waarom moet ie in de vriezer?

    Beantwoorden
  8. Fem
    21 april 2017 at 22:48 (4 maanden ago)

    Hoi hoi! Hoe lang kan je deze taart bewaren? Best in de diepvries? Ik kijk er al naar uit om het te proberen!!

    Beantwoorden

Geef een reactie