Glutenvrije aardbei-framboostaart

Glutenvrije Aardbei Framboos Taart

Glutenvrije aardbei-framboostaart

Glutenvrije aardbei-framboostaart

Deze glutenvrije aardbei framboos taart is een aangepaste versie van een decennia oud taartje in het kookboek van mijn overgrootoma. Dit gele kookboek, vol vet- en koffie- en andere vreemde keukenvlekken staat al jaren bij mijn moeder in de keuken. Het staat bomvol met het meest ‘ouderwetsche’ taalgebruik en bevat naast basisrecepten voor jus en stamppot ook lekkere baksels. Wel allemaal bomvol suikers enzovoort, dus het is een groot experiment in de keuken om er nieuwe versies van te maken.

Deze taart kwam afgelopen weekend uit de oven en na de vulling gemaakt te hebben, moest ik watertandend 2 uur wachten voor ik een hap mocht nemen. Wat een traktatie! En helemaal glutenvrij, suikervrij en tarwevrij. Op verzoek van mijn testpanel maak ik hem deze week weer.

Je ziet dat ik in dit recept gebruik maak van olijfolie, terwijl ik normaal vaak bak met kokosolie. Dit is eigenlijk meer uit gemak, omdat wij hier thuis veel olijfolie hebben staan van familie uit Griekenland. Zij produceren deze olijfolie zelf en daardoor is het veel minder geraffineerd dan de olijfolie die hier in de supermarkt wordt verkocht. Daarom vind ik het prima om ook af en toe met olijfolie te bakken, maar je kunt natuurlijk ook gewoon kokosolie gebruiken voor deze taart. Gebruik dan iets meer dan 55ml, ongeveer 80 gram moet voldoende zijn.

Oh en nogmaals, als je vaker van plan bent te bakken, raad ik je aan om een setje maatcups te kopen. Je kunt ze bij de grotere Albert Heijn winkels vinden voor maar 4 euro, dus dat is de moeite waard. Het maakt het koken veel makkelijker!

Wat heb je nodig voor de bodem?

Voor 1 taart (diameter 19cm) of 2 kleine tartelletes

  • 1/2 cup rijstmeel (ongeveer 80 gram)
  • 1/2 cup amandelmeel (ongeveer 60 gram)
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 60 ml olijfolie
  • 2 eetlepels water
  • klein beetje citroen rasp
  • snufje zout

Nodig voor de vulling

  • 150gram aardbeien, vers of diepvries
  • 30 gram frambozen, vers of diepvries
  • 150gram appelmoes zonder suiker
  • 1 theelepel citroensap
  • snufje citroenrasp
  • 1 1/2 eetlepel Arrowroot
Glutenvrije aardbei-framboos taart

Glutenvrije aardbei-framboos taart

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 160 graden

  1. Meng in een grote kom eerst de droge ingredienten,rijst- en amandelmeel, kokosbloesem suiker en zout.
  2. Doe er daarna de olijfolie en eetlepels water bij en rasp er wat citroenschil doorheen. Kneed dit tot een egaal deeg. Als het erg brokkelig of te droog blijft, voeg dan nog wat meer olijfolie en een beetje water toe. Doe het deeg in aluminiumfolie en laat het 20 minuten rusten in de koelkast.
  3. Smeer met een kwastje de bakvorm in met olijfolie. Haal het deeg uit de koelkast en kneed nog even goed door.
  4. Bekleed de vorm met het deeg. Zeker tegen de zijkant hoeft het niet erg dik te zijn. Je zult merken dat het deeg niet rijst, dus je kunt de bakvorm zo in de oven zetten. Bak in ongeveer 15 minuten lichtbruin.
  5. Doe de appelmoes, de aardbeien en frambozen in een pannetje en roer op laag vuur door tot de moes egaal wordt. Het fruit moet als het ware ‘oplossen’ en doe dan de arrowroot door de moes heen. Doe het citroensap en citroenrasp erbij.
  6. Neem de vulling van het vuur en roer nog even door. Daarna 5 minuten laten afkoelen, voordat je de vulling in de bakvorm giet.
  7. Laat de taart 1,5 uur afkoelen in de koelkast voordat je hem serveert. Garneer ‘m nog met wat citroenrasp en verse frambozen.

Verantwoord smullen!

Glutenvrije framboos-aardbei taart

Glutenvrije framboos-aardbei taart

Er zijn 18 reacties op Glutenvrije Aardbei Framboos Taart

  1. Déloy
    6 februari 2014 at 00:25 (3 jaar ago)

    Wauw, ziet er goed uit.
    Graag zou ik de appelmoes door iets anders vervangen, enig idee wat hiervoor in de plaats zou kunnen?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      6 maart 2014 at 21:44 (3 jaar ago)

      Hi Déloy,
      Je kunt er ook zelfgemaakte perenmoes voor gebruiken: fijngesneden peren met water purereren :-)!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  2. Lies
    3 maart 2014 at 10:54 (3 jaar ago)

    Ik heb het gisteren gemaakt. De smaak is uitstekend, perfecte combi van zoet fruit en het frisse van de citroen.
    Ik denk zelfs dat je de suiker ook nog wel achterwege zou kunnen laten, aardbei en appelmoes zijn (met een beetje kaneel en de vanille-essence) al zoet genoeg van zichzelf.
    Ik kon er met goed fatsoen geen nette stukken taart van snijden, daarvoor was de vulling te weinig compact. Is dat een foutje? (had ik misschien iets meer pijlwortel moeten gebruiken) of hoort dat? Volgende keer denk ik dan maar 4 mini-taartvormpjes, dan kan ieder van ons lekker uit-lepelen.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      6 maart 2014 at 21:43 (3 jaar ago)

      Hi Lies,

      Fijn dat de smaak goed was! Klopt, als je het zo meer dan zoet genoeg vond kun je volgende keer gemakkelijk de kokosbloesemsuiker weglaten.
      Hmm wel apart dat de vulling niet stevig genoeg was. Volgende keer zou ik er dan inderdaad wat meer pijlwortel in doen; dat is altijd een beetje lastig inschatten omdat het natuurlijk pas ‘stolt’ wanneer alles afkoelt. Misschien is mijn 1,5 eetlepel net iets groter geweest dan de jouwe.
      Fijn dat het gesmaakt heeft in ieder geval en hopelijk lukt ‘ie volgende keer helemaal goed!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  3. Lineke
    10 maart 2014 at 11:16 (3 jaar ago)

    Kun je de arrowroot ook vervangen door iets anders? Ik heb dit namelijk niet in huis en om dat nu speciaal voor dit recept aan te schaffen…

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      10 maart 2014 at 18:48 (3 jaar ago)

      Hi Lineke,

      je kunt de arrowroot ook vervangen door een ander bindmiddel, bijvoorbeeld maizena.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
      • Lineke
        11 maart 2014 at 13:47 (3 jaar ago)

        Ik vroeg me trouwens ook nog af of je de appelmoes in de vulling niet zou kunnen vervangen door bijvoorbeeld rijstroom, om er een soort kwarktaart van de te maken. Of zou dat niet werken?

        Beantwoorden
      • Lineke
        25 maart 2014 at 09:49 (3 jaar ago)

        Ik heb de taart afgelopen weekend gemaakt voor de verjaardag van mijn man en hij viel erg in de smaak bij het bezoek en bij ons :). De bodem is wel wat kruimelig en droog, waarschijnlijk vanwege het gebruikte meel. Ik had ook de fout gemaakt de maizena niet te zeven waardoor ik allerlei klontjes had. Staafmixer heeft het probleem opgelost, maar helaas was de structuur van de vulling daardoor teveel puree naar mijn smaak. De smaak echter is goed en ik mis de suiker eigenlijk niet.

        Beantwoorden
  4. Lianne
    6 juni 2014 at 20:49 (3 jaar ago)

    Hallo Lianne,

    Ik heb geen rijstmeel in huis, kan ik het door iets anders vervangen? Amandel of kokos of boekweitmeel?

    Alvast dank,
    Lianne

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      6 juni 2014 at 21:18 (3 jaar ago)

      Haha hoi naamgenoot!
      Ja hoor, geen probleem. Je kunt het vervangen door boekweitmeel, lijkt me het lekkerst! Succes :-)
      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  5. Charlotte
    6 september 2014 at 11:52 (3 jaar ago)

    Is het mogelijk de taart dag voor je verjaardag te maken? Blijft hij dan krokant?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      9 september 2014 at 17:26 (3 jaar ago)

      Hi Charlotte,
      Jazeker! Ik vind zelf dat de taart de dag erna nog lekkerder smaakt :-). (En alvast een fijne verjaardag?!)

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  6. Susan
    5 februari 2015 at 19:48 (2 jaar ago)

    Hallo, kan ik ook speltmeel of bloem gebruiken en dan samen met Boekweitmeel? Dat heb ik namelijk nog in huis.
    Alvast bedankt :)

    Beantwoorden
  7. Susan
    6 februari 2015 at 16:57 (2 jaar ago)

    Hallo, kan ik ook speltmeel of bloem gebruiken en dan samen met Boekweitmeel? Dat heb ik namelijk nog in huis.
    Alvast bedankt :)

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      6 februari 2015 at 18:55 (2 jaar ago)

      Hi Susan,
      Ja hoor dat is ook prima!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  8. Daphna
    15 maart 2015 at 08:42 (2 jaar ago)

    Hoi, kan ik de appelmoes of perenmoes ook vervangen door iets anders? Ik mag die allebei niet namelijk van fodmap. Maar de taart ziet er wel erg lekker uit!

    Beantwoorden
  9. Yvonne
    18 februari 2016 at 12:32 (1 jaar ago)

    Dit lijkt me een heel erg lekker recept. Voor mijzelf zal de suiker niet nodig zijn, maar mijn gasten houden wel van iets zoeter. Ik heb echter geen kokosbloemsuiker in huis. Zou ik ook een beetje honing kunnen gebruiken?

    Beantwoorden
  10. MarlyR
    9 maart 2016 at 20:57 (1 jaar ago)

    Super lekker van smaak, maar hij is na 3 uur nóg niet stijf en druipt zo van de bodem af 😉 tips?

    Beantwoorden

Geef een reactie