Recepten Bakken Nagerechten Taarten

Deze glutenvrije aardbei framboos taart is een aangepaste versie van een decennia oud taartje in het kookboek van mijn overgrootmoeder. Dit gele kookboek, vol vet- en koffie- en andere vreemde keukenvlekken staat al jaren bij mijn moeder in de keuken. Het staat bomvol met het meest ‘ouderwetsche’ taalgebruik en bevat naast basisrecepten voor jus en stamppot ook lekkere baksels. Wel allemaal bomvol suikers enzovoort, dus het is een groot experiment in de keuken om er nieuwe versies van te maken.

Cookinglife Foodies
Glutenvrije aardbei framboos taart

Recept

Glutenvrije aardbei framboos taart

Deze taart kwam afgelopen weekend uit de oven en na de vulling gemaakt te hebben, moest ik watertandend twee uur wachten voor ik een hap mocht nemen. Wat een traktatie! En helemaal glutenvrij, suikervrij en tarwevrij. Op verzoek van mijn testpanel maak ik hem deze week weer.

Gang Gebak
Keuken Nederlands
Porties 8 personen

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 15 min
Oventijd 15 min
Koeltijd 1 uur 35 min
Totaal 2 uur 25 min

Ingrediënten

    Voor 1 taart (diameter 19cm) of 2 tartelletes
  • 1/2 cup rijstmeel (ongeveer 80 gram)
  • 1/2 cup amandelmeel (ongeveer 60 gram)
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 60 ml olijfolie
  • 2 eetlepels water
  • klein beetje citroen rasp
  • snufje zout
  • Nodig voor de vulling
  • 150gram aardbeien, vers of diepvries
  • 30 gram frambozen, vers of diepvries
  • 150gram appelmoes zonder suiker
  • 1 theelepel citroensap
  • snufje citroenrasp
  • 1 1/2 eetlepel Arrowroot

Hoe maak je een glutenvrije aardbei framboos taart?

    Verwarm de oven voor op 160 graden
  1. Meng in een grote kom eerst de droge ingredienten,rijst- en amandelmeel, kokosbloesem suiker en zout.
  2. Doe er daarna de olijfolie en eetlepels water bij en rasp er wat citroenschil doorheen. Kneed dit tot een egaal deeg. Als het erg brokkelig of te droog blijft, voeg dan nog wat meer olijfolie en een beetje water toe. Doe het deeg in aluminiumfolie en laat het 20 minuten rusten in de koelkast.
  3. Smeer met een kwastje de bakvorm in met olijfolie. Haal het deeg uit de koelkast en kneed nog even goed door.
  4. Bekleed de vorm met het deeg. Zeker tegen de zijkant hoeft het niet erg dik te zijn. Je zult merken dat het deeg niet rijst, dus je kunt de bakvorm zo in de oven zetten. Bak in ongeveer 15 minuten lichtbruin.
  5. Doe de appelmoes, de aardbeien en frambozen in een pannetje en roer op laag vuur door tot de moes egaal wordt. Het fruit moet als het ware ‘oplossen’ en doe dan de arrowroot door de moes heen. Doe het citroensap en citroenrasp erbij.
  6. Neem de vulling van het vuur en roer nog even door. Daarna 5 minuten laten afkoelen, voordat je de vulling in de bakvorm giet.
  7. Laat de taart 1,5 uur afkoelen in de koelkast voordat je hem serveert. Garneer ‘m nog met wat citroenrasp en verse frambozen.

Je ziet dat ik in dit recept gebruik maak van olijfolie, terwijl ik normaal vaak bak met kokosolie. Dit is eigenlijk meer uit gemak, omdat wij hier thuis veel olijfolie hebben staan van familie uit Griekenland. Zij produceren deze olijfolie zelf en daardoor is het veel minder geraffineerd dan de olijfolie die hier in de supermarkt wordt verkocht. Daarom vind ik het prima om ook af en toe met olijfolie te bakken, maar je kunt natuurlijk ook gewoon kokosolie gebruiken voor deze taart. Gebruik dan iets meer dan 55ml, ongeveer 80 gram moet voldoende zijn.

Deze taart kwam afgelopen weekend uit de oven en na de vulling gemaakt te hebben, moest ik watertandend 2 uur wachten voor ik een hap mocht nemen. Wat een traktatie! En helemaal glutenvrij, suikervrij en tarwevrij. Op verzoek van mijn testpanel maak ik hem deze week weer.

Oh en nogmaals, als je vaker van plan bent te bakken, raad ik je aan om een setje maatcups te kopen. Je kunt ze al voor een paar euro kopen, dus dat is de moeite waard. Het maakt het koken veel makkelijker!

Jouw cookievoorkeuren

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.