glutenvrije- en-suikervrije-appelflappen

Glutenvrije appelflappen maken

Dit jaar kan er niets misgaan met Oud & Nieuw. Twee weken geleden kon je zien dat het recept voor glutenvrije en suikervrije oliebollen al helemaal was goedgekeurd en afgelopen weekend begon ik aan mijn volgende experiment: glutenvrije appelflappen maken. Net als de oliebollen, die ik voor het eerst maakte, zijn dit ook mijn eerste appelflappen, maar ik vind ze waanzinnig goed gelukt! Ze zijn knapperig, smeuig, niet te zoet en onwijs lekker. Klinkt toch als een perfecte appelflap?

Het is iets moeilijker om met glutenvrij bladerdeeg te werken dan met normaal bladerdeeg. Zeg trouwens maar gerust een stuk moeilijker. Maar als niemand dat ziet en ‘gewoon’ alleen de appelflap proeft, denk ik serieus niet dat diegene door heeft dat het een glutenvrije appelflap is. Zo goed smaakt ‘ie!

glutenvrije- en-suikervrije-appelflappen

Glutenvrije appelflappen met suikervrije vulling

glutenvrije- en-suikervrije-appelflappen

Glutenvrije appelflappen met suikervrije vulling

De appelflappen vulling is compleet suikervrij; deze bevat alleen fijngehakte hazelnoten, appel, rozijnen en kaneel. Helaas heb ik afgelopen twee maanden (!) nergens bladerdeeg kunnen vinden wat glutenvrij, zuivelvrij én suikervrij was. De millefoglie van Schar die ik uiteindelijk heb gebruikt bevat dextrose, maar is wel gluten- en lactosevrij. Voor volgend jaar ga ik alvast bedenken hoe ik zelf bladerdeeg kan maken, wat wel aan alle eisen voldoet.

Belangrijk bij het maken van de appelflappen is dat je de appels écht heel klein snijdt en dat je het bladerdeeg zeker een halfuur laat ontdooien voor je het gebruikt; het scheurt nogal snel. Wanneer dat gebeurt, duw je het gewoon weer netjes vast met je vingers, niks aan de hand.

glutenvrije- en-suikervrije-appelflappen

Glutenvrije appelflappen met suikervrije vulling

Ik hoop dat ze jullie net zo smaken als ze ons smaakten en wil jullie meteen een heel fijne jaarwisseling wensen. Op naar een prachtig 2015!

Wat heb je nodig?

Voor 6 kleine appelflappen

  • glutenvrij bladerdeeg (bijv. 1 rol millefoglie van Schar)
  • 1 grote jonagold appel
  • halve citroen
  • 1 theelepel kaneel
  • 50 gram rozijnen
  • 1 eetlepel hazelnoten
  • 1 ei

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 200 graden, haal het bladerdeeg 20-30 minuten van te voren uit de diepvries.

  1. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in héle kleine stukjes. Doe hetzelfde met de hazelnoten.
  2. Doe dit in een kom en doe er een theelepel kaneel bij, sap van een halve citroen en de rozijnen. Meng goed door elkaar.
  3. Snijd vierkanten stukken van het bladerdeeg (wellicht is ander bladerdeeg al per stuk verpakt). Leg een kleine eetlepel van het appelmengsel in het midden van het bladerdeeg. Vouw dan de rechterbovenhoek schuin naar de linkeronderhoek.
  4. Druk de randen van het bladerdeeg goed aan en druk eventueel met een vorkje wat streepjes in de rand.
  5. Kluts het ei en bestrijk de appelflap met een beetje eimengsel. Herhaal dit.
  6. Bak de appelflappen in zo’n 15-20 minuten mooi goudbruin.
glutenvrije- en-suikervrije-appelflappen

Glutenvrije appelflappen met suikervrije vulling

Glutenvrije oliebollen met suikervrije vulling
no rating Based on 0 Review(s)

Er zijn 13 reacties op Glutenvrije appelflappen maken

  1. Minda
    29 december 2014 at 10:15 (2 jaar ago)

    Waar koop in glutenvrij bladerdeeg? Ik ben al eens op zoek geweest, maar kon het toen niet vinden.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      30 december 2014 at 22:16 (2 jaar ago)

      Hi Minda,
      Bij mij verkopen ze de Millefoglie van Schar bij de Albert Heijn, maar bij diverse natuurwinkels (zoals Ekoplaza) hebben ze ook glutenvrij bladerdeeg in het diepvriesvak.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  2. Ilse
    29 december 2014 at 19:34 (2 jaar ago)

    Heb het bladerdeeg van Schar idd bij de appie in de diepvries zien liggen. Wat ik me alleen nog afvraag: maak je met 1 zo’n rol “maar” 6 appelflappen??

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      30 december 2014 at 22:15 (2 jaar ago)

      Hi Ilse,
      Ja, helaas wel. Het zijn ook geen grote appelflappen (nog erger ;-)), maar meer dan 6 kreeg ik er echt niet uit…

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
      • Ilse
        31 december 2014 at 10:56 (2 jaar ago)

        Hahahaha, ik ben benieuwd! Het scheelt dat ze in princpe maar voor 1 persoon zijn, de rest mag dan alleen als er over blijft 😉

        Net het bladerdeeg uit de diepvries gehaald, oeps, op het pak staat 3u vantevoren op kamertemp laten ontdooien. Dat wordt na het werk dus nog even knutselen :)

        Beantwoorden
        • Focus On Foodies
          31 december 2014 at 10:58 (2 jaar ago)

          Ooooooh, nou dat moet met 6 appelflappen dan wel lukken 😉 Staat er 3u op het pak? Nou dat heb ik dan ook mooi niet gezien, maar dat vind ik een goede schatting. Enjoy!

          Groetjes,
          Lianne

  3. Stephanie Kuivenhoven
    29 december 2014 at 22:22 (2 jaar ago)

    Ik heb vandaag 8 grote appelflappen gebakken van zelfgemaakt bladerdeeg en ze zijn erg goed gelukt! Ik vrees dat ze oudejaarsavond niet eens halen. Ik heb de pastry mix van Organ gebruikt. Als je lactosevrije margarine gebruikt dan is je bladerdeeg vrij van: GLUTEN, tarwe, LACTOSE, ei, gist, soya, noten, SUIKER en vegetarisch. Iedereen blij!

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      29 december 2014 at 22:37 (2 jaar ago)

      Super Stephanie! Misschien kun je je receptje hier delen, zodat anderen het kunnen proberen? Ik ga nog even aan de slag met een manier om de margarine te vervangen door kokosolie :-). Leuk dat je ’t even laat weten en fijn dat ze lekker zijn :-D!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  4. Marije hoof
    30 december 2014 at 20:28 (2 jaar ago)

    Ik heb vanmiddag het bladerdeeg bij de jumbo gekocht. Ben erg benieuwd! Ze staan op dit momenten in de oven. Ik vroeg mij af wanneer jou receptenboek uitkomt :).

    Groetjes,
    Marije

    Beantwoorden
  5. Stephanie Kuivenhoven
    30 december 2014 at 22:36 (2 jaar ago)

    Voor het bladerdeeg heb ik het recept achterop het pak gebruikt. Prima hanteerbaar deeg! Alleen heb ik er ijskoud water en ijskoude boter aan toegevoegd en na elke vouw in de koeling ipv na 2x vouwen (zoals op het pak). Dat had ik op internet gelezen. De vulling is gewoon standaard appel/kaneel/rozijnen. Tip: verwarm de appelvulling even in de magnetron of pan. Als de vulling een beetje zacht is, dan past er meer in een appelflap.

    Beantwoorden
  6. han
    25 april 2016 at 20:55 (12 maanden ago)

    En heb je al een goed alternatief kunnen bedenken? Ik heb het geprobeerd maar wat lastig zeg glutenvrij bladerdeeg en vrij van verdere rommel!

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      28 april 2016 at 12:39 (12 maanden ago)

      Lastig he!
      Ik heb er nog geen tijd voor gehad, want het wordt best een klusje. Maar het staat absoluut op mijn lijst!

      Groet, Lianne

      Beantwoorden

Geef een reactie