glutenvrije appeltaart zonder geraffineerde suiker

Glutenvrije appeltaart

Door Joy – Bijna elke Hollander is wel een appeltaart fan en ik ben dus ook zo’n echte Nederlander. Ik zeg niet dat ik nooit ongezond eet, want zo’n mega stuk appeltaart met dikke, vette slagroom gaat er makkelijk in bij mij. Nu ik eindelijk een toprecept voor glutenvrije appeltaart heb, deel ik dat natuurlijk graag met je!

Na heel lang zoeken, veel proberen én vreselijke mislukkelingen, is het eindelijk gelukt om een  goede en overheerlijke appeltaart in elkaar te draaien. De vette slagroom laten we maar even achterwege en die hebben je opzich ook helemaal niet nodig, want er zit meer dan genoeg smaak aan de appeltaart. Soms moet je keuzes maken en op het gebied van eten heb ik daar soms nog wel moeite mee. Je kunt in dit geval ook kokosslagroom gebruiken. Zet een blikje volle kokosmelk omgedraaid in de koelkast. De volgende ochtend draai je het blikje om, schep je het bovenste, dikke room van de kokosmelk af en klop je dit op. Hello gezond slagroom!

Voor deze heerlijke glutenvrije appeltaart moet je eerst even de supermarkt bezoeken en de keuken induiken, maar het is je tijd en geld allemaal meer dan waard. Dus heel veel succes en ik ben heel benieuwd wie jij gaat verassen met deze taart . Of snoep je hem lekker helemaal zelf op ;-)? Laat gerust een reactie achter.

glutenvrije appeltaart zonder geraffineerde suiker

glutenvrije appeltaart zonder geraffineerde suiker

Wat heb je nodig?

  • 375 gram boekweitmeel
  • 150 gram amandelmeel
  • 85 ml gesmolten kokosolie
  • 180 ml appelmoes
  • 85 ml honing
  • snuf zout
  • 8 grote appels
  • 100 gram rozijnen
  • 2 eetlepels kaneel
  • 4 eetlepels amandelmeel
  • 1 ei

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 200 graden

  1. Doe het boekweitmeel, amandelmeel en zout in een kom en meng dit door elkaar.
  2. Meng in een andere kom de honing met de kokosolie en de appelmoes goed door elkaar.
  3. Voeg nu de natte ingrediënten bij het meel en meng totdat je een mooie deegbal hebt. Doe het deeg in de kom en dek het af zodat het niet uitdroogt.
  4. Schil nu de appels en snijd ze in partjes. Doe dit in een kom en meng hier de rozijnen, kaneel en de 4 eetlepels amandelmeel doorheen.
  5. Vet een springvorm van 25cm doorsnede goed in met kokosolie. Rol het deeg uit tot een grote platte plaat. Ik doe dit tussen 2 vellen bakpapier. Als de plak groter dan de springvorm is (inclusief de randen) haal je het bovenste vel bakpapier weg en zet je de bakvorm op zijn kop in het midden van het deeg.
  6. Doe je hand onder het vel bakpapier en keer het geheel om. Verdeel het deeg nu goed in de vorm door het een beetje naar beneden te helpen. Snijd de randen af.
  7. Doe de appelvulling in de taartvorm. Rol de rest van het deeg opnieuw uit tot een langwerpige plak. Snij dit in repen en verdeel dit over de bovenkant van de taart.
  8. Klop het ei (of alleen het eigeel) en kwast dit over het raster en de zijkanten. De taart kan nu in de oven.
  9. Draai de oven terug naar 190 graden en bak de glutenvrije appeltaart in 30 minuten goudbruin.
Huisgemaakte glutenvrije appeltaart zonder geraffineerde suiker

Huisgemaakte glutenvrije appeltaart zonder geraffineerde suiker

Door Joy – Joy is gewichtsconsulente en een echte levensgenieter. Het belangrijkste vindt zij om te doen waar je gelukkig van wordt. Voor haar is dit anderen te helpen naar een gezonde levensstijl en je te laten lachen door haar humoristische blogs op Healthy and Joy. Joy wil je heel graag meenemen in haar wereld van gezonde voeding, veel bewegen, genieten, lekker gek doen en veel lachen. Volg haar op Facebook en Instagram!

Er zijn 2 reacties op Glutenvrije appeltaart

  1. Nicky
    15 augustus 2016 at 12:21 (3 jaar ago)

    He Joy
    Appeltaart gister gemaakt maar helaas vonden wij m tegen vallen. Hij was erg droog en de appels waren nog hard. Komt ws omdat hij maar een half uur in de oven moet.
    Zou ook het meel bij de appels achterwege laten.
    Jammer maar smaken verschillen natuurlijk.

    Beantwoorden
  2. Nicky
    15 augustus 2016 at 12:26 (3 jaar ago)

    Nog ff een vraagje. Waarom gaat er geen ei door het beslag. Misschien wordt het deeg daar smeuïger van?
    Heb nog niet zo veel ervaring met glutenbroden taarten dus vraag nu misschien iets raars.
    Moest de taart ook 3 min eerder uit de oven halen want de bovenkant werd helemaal donker. !
    Heb je misschien wat suggesties voor mij?

    Beantwoorden

Geef een reactie