Glutenvrije banaanmuffins zonder geraffineerde suikers

Glutenvrije Banaanmuffins zonder geraffineerde suiker

Zoals Sabine van Ohmyfoodness.nl heel mooi omschreef, kun je met een beetje inlevingsvermogen en een goed receptenboek alsnog de meest lekkere dingen bakken. Geinspireerd door haar recept voor banaanmuffins, ging ik aan de slag met een eigen variant en tadaaaa: Glutenvrije Banaanmuffins zonder geraffineerde suiker.

De eerlijkheid gebied te zeggen dat dit recept pas in twee keer maken gelukt is. De eerste keer bakte ik de muffins in de oven van mijn ouders en had heel handig de (zeer ingewikkelde) oven op de verkeerde stand gezet. Gevolg: na 5 minuten al een doordringende lucht van aangebrande muffins en bij het openen van de oven was de bovenkant van de muffins al behoorlijk donker. Uiteindelijk de oven lager gezet en de muffins eerder uit de oven gehaald. De smaak was goed, maar de muffins kwamen niet los van hun vormpjes en waren gewoon niet perfect.

Bij Poging 2 bakte ik de muffins in mijn eigen combi oventje en bleken ze perfect gelukt! Precies zoet genoeg en je kon ze gewoon volledig uit het vormpje halen. Met glutenvrije baksels vind ik dat al een prestatie op zich, dus ik ben erg blij met dit recept. Hopelijk jullie ook, geniet van deze glutenvrije banaanmuffins zonder geraffineerde suiker!

Glutenvrije banaanmuffins zonder geraffineerde suikers

Glutenvrije banaanmuffins zonder geraffineerde suikers

Glutenvrije banaanmuffins zonder geraffineerde suikers

Glutenvrije banaanmuffins zonder geraffineerde suikers

Wat heb je nodig?

Genoeg voor ongeveer 10-12 muffins

  • 125 gram amandelmeel
  • 100 gram boekweitmeel
  • 50 gram kokosolie
  • 30 gram kokosbloesemsuiker
  • 2 grote (of 3 kleinere) rijpe bananen
  • 1 ei
  • 1 1/2 theelepel kaneel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1 theelepel vanille extract

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 200 graden

  1. Doe de volgende droge ingredienten in een grote kom: amandelmeel, boekweitmeel, kaneel, bakpoeder en baking soda.
  2. Prak de bananen.
  3. Smelt de kokosolie en meng hier het ei en de kokosbloesemsuiker doorheen.
  4. Giet dit mengsel bij het meel en voeg daar ook de geprakte bananen aan toe. Meng dit goed samen en voeg het vanille extra toe.
  5. Schep met een lepel het mengsee in muffin vormpjes en bak de muffins in 15-20 minuten mooi goudbruin in de oven.
Glutenvrije banaanmuffins zonder geraffineerde suikers

Glutenvrije banaanmuffins zonder geraffineerde suikers

Er zijn 18 reacties op Glutenvrije Banaanmuffins zonder geraffineerde suiker

  1. Sandra Udema
    14 juni 2014 at 06:23 (3 jaar ago)

    Hoi op welke stand zet je de oven en op hoeveel graden,heetelucht of onder en bovenwarmte,groetjes en thanks voor de mooie recepten!

    Beantwoorden
  2. Cheyenne Wehren
    14 juni 2014 at 07:09 (3 jaar ago)

    hmm die zien er heerlijk uit! bedankt voor het recept, ga ik snel eens maken :)
    xo, cheyenne

    Beantwoorden
  3. maartjetb
    14 juni 2014 at 13:34 (3 jaar ago)

    Weer zo’n lekker recept dat binnen no-time klaar is, heerlijk!

    Beantwoorden
  4. Edith
    14 juni 2014 at 16:01 (3 jaar ago)

    200 graden is te hoog voor de amandelmeel. Dan verlies je de goede voedingsstoffen. Beter is op 175 graden en dan 30 minuten 😉 .

    Beantwoorden
  5. Lysanne
    16 juni 2014 at 15:50 (3 jaar ago)

    Gek dat iedere oven anders is. Bij mijn oven wordt het in de rechter achterhoek juist heel warm. De muffins zien er erg lekker uit! Bananen zijn sowieso als zoet van zichzelf, dus veel suiker heb je niet nodig.

    Liefs!

    Beantwoorden
  6. Wendy
    20 juni 2014 at 09:51 (3 jaar ago)

    klinkt goed, waar kun je het beste de vanille extract kopen?

    Beantwoorden
    • Josette de Quant
      3 augustus 2014 at 16:45 (3 jaar ago)

      Ik doe er een theelepel appelazijn in voor de luchtigheid. Zijn mooi hoog geworden, straks proeven :)

      Beantwoorden
      • Josette de Quant
        3 augustus 2014 at 16:46 (3 jaar ago)

        Foutje :) ik koop altijd vanille extract bij Angela’s cupcake factory

        Beantwoorden
        • Wendy
          18 augustus 2014 at 23:48 (3 jaar ago)

          Thanks!

        • Eva
          14 september 2014 at 12:09 (3 jaar ago)

          Ik koop mijn vanille extract bij de Natuurwinkel. Staan tussen de kruiden en we vinden m (h)eerlijk ;-)!

  7. Marieke
    30 juni 2014 at 20:50 (3 jaar ago)

    Heerlijk al die recepten, mocht de cake van rijstemeel nu weer mislukken ga ik van deze site wat proberen.

    Beantwoorden
  8. Marieke
    2 juli 2014 at 21:23 (3 jaar ago)

    Hallo,
    Ik was heel blij met het vinden van dit recept.
    Ik ben bezig met het fodmap dieet.
    (Google maar eens)
    Moest het recept dus nog iets aanpassen.
    Amandelmeel en kaneel mag ik niet.
    Ik heb 225 gram kokosmeel gebruikt en de kaneel weg gelaten.
    Maar in de keukenmachine blij het een hele korrelige massa. Dus heb ik er kokosmelk aan toegevoegd. Op 200 graden in 15 min afgebakken.
    De smaak is redelijk, maar helaas zijn ze niet hoog.
    Moet het dus nog verbeteren. TIPS.
    Groeten

    Beantwoorden
    • judith
      12 augustus 2014 at 09:34 (3 jaar ago)

      kijk eens voor recepten met kokosmeel op eetgoedvoeljegoed.nl kokosmeel heeft een hele andere werking en heb je vaak heel veel eieren nodig! succes met je fodmapdieet!

      Beantwoorden
  9. Annemarie
    4 februari 2015 at 19:21 (2 jaar ago)

    Ze staan nu in de oven!
    Alleen vraag ik me af of ik iets verkeerds heb gedaan, want het deeg was zo plakkerig dat ik het om geen mogelijkheid van mn handen kreeg. Helaas dus een deel moeten wegspoelen onder de kraan..

    Beantwoorden
  10. Ria
    2 april 2016 at 19:03 (1 jaar ago)

    Ik wil graag de glutenvrije banaanmuffins maken, maar ik mag geen eieren ivm het eiwit.
    Kan ik dan ook No Egg gebruiken?
    Ik ben héél erg overgevoelig voor gluten,lactose, eiwitten en suiker, dus u begrijpt dat ik nog wel meer moet aanpassen. Maar ik ben al heel erg blij met sommige recepten van u, al moet ik altijd dingen weglaten helaas.

    vr. groet,
    Ria

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      6 oktober 2016 at 11:42 (8 maanden ago)

      Hoi Ria,
      Ja hoor, dat kan! Je kunt ook lijnzaad mengen met water, dan krijgt het ook een vergelijkbare structuur. Enige nadeel is dat je het iets meer zult moeten zoeten, omdat je het fruitsuiker van de banaan mist.

      Groetjes, Lianne

      Beantwoorden
      • Ria
        6 oktober 2016 at 18:48 (8 maanden ago)

        Dank je wel Lianne, ik ga het uitproberen.

        Groetjes Ria

        Beantwoorden

Geef een reactie