glutenvrije boterkoek met kokosbloesemsuiker suikervrij

Glutenvrije boterkoek met kokosbloesemsuiker

Een tijd geleden ontving ik via Facebook het verzoek voor een recept voor glutenvrije boterkoek. Een uitdaging, want ook een niet-glutenvrije boterkoek had ik nog nooit gemaakt. Maar, zoals wij hier thuis altijd zeggen: challenge accepted en zo ging ik aan de slag met een recept voor glutenvrije boterkoek met kokosbloesemsuiker. Al snel kwam ik erachter dat de boter vervangen niet zo simpel was en om er een gezonde variant van te maken… eigenlijk onmogelijk. Glutenvrij moest en zou echter lukken!

En zo kocht ik voor het eerst in lange tijd weer eens een pakje roomboter en ging ik aan de slag. Even puzzelen met welke meelsoorten ik wilde gaan gebruiken en bakken maar.

glutenvrije boterkoek met kokosbloesemsuiker

glutenvrije boterkoek met kokosbloesemsuiker

glutenvrije boterkoek met kokosbloesemsuiker

glutenvrije boterkoek met kokosbloesemsuiker

Het resultaat was iets anders dan ik gewend ben. Normaal ben ik uitgesproken blij met een baksel, of het is niet gelukt en dan plaats ik het ook niet. Met deze glutenvrije boterkoek wist ik het niet; de structuur was goed en hij ziet er écht uit als boterkoek. Maar over de smaak was ik niet zeker. Hoe smaakte een echte boterkoek ook alweer? Moest ik het recept dan wel delen? Ik liet het de BF proeven en hij was ook niet zeker. Maar nadat ik jullie via Instagram vroeg of ik het recept toch online moest zetten, kwamen er zoveel positieve reacties. En wie weet hebben jullie wel zo vaak boterkoek gemaakt dat je zegt; ooooh maar je moet ook nog een beetje citroensap toevoegen, of een theelepeltje van dit. Laat dan alsjeblieft een reactie achter, zo kunnen we samen het ultieme recept voor glutenvrije boterkoek zonder geraffineerde suiker maken :D!

Wat heb je nodig?

  • 300 gram glutenvrije bloem (of 150 gram rijstmeel en 150 gram glutenvrij havermeel)
  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 ei (+ 1 ei voor bestrijken)
  • snuf zout
  • rasp van 1 citroen

En hoe maak je het?

  1. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Mix de boter dan met de kokosbloesemsuiker.
  2. Voeg het ei toe en een snuf zout en daarna de bloem. Laat de keukenmachine dit een paar minuten kneden of kneed met de hand.
  3. Vet een boterkoek vorm in van ongeveer 20 cm in diameter en vul deze met het deegmengsel. Druk aan en breng eventueel met een vork een patroon aan. Bestrijk de bovenkant met een geklopt ei.
  4. Bak in ongeveer 30 minuten op 180 graden.
glutenvrije boterkoek met kokosbloesemsuiker

glutenvrije boterkoek met kokosbloesemsuiker

Er zijn 10 reacties op Glutenvrije boterkoek met kokosbloesemsuiker

  1. koerntjes
    8 augustus 2015 at 13:10 (2 jaar ago)

    Probeer het opnieuw met amandelmeel

    Beantwoorden
  2. marjolein
    8 augustus 2015 at 19:56 (2 jaar ago)

    Hoi lianne

    Ik heb de boterkoek gemaakt. Hij proeft niet als een echt boterkoek maar wij vinden hem heerlijk.

    Groetjes marjolein

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      12 augustus 2015 at 08:24 (2 jaar ago)

      Hi Marjolein,
      Wat fijn dat je het laat weten! Haha niet echt boterkoek.. hmm, dan moet ik het recept toch nog eens opnieuw gaan maken, hopelijk met nog meer tips van anderen ;-)! Gelukkig vonden jullie ‘m desondanks heerlijk ;-)!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  3. greet
    10 augustus 2015 at 19:32 (2 jaar ago)

    Kan je ook ei vervangen voor iets anders? Mijn zoontje is allergisch voor ei.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      12 augustus 2015 at 08:22 (2 jaar ago)

      Je kunt in de natuurwinkel ‘ egg replacer ‘ vinden, misschien is dat een idee?

      Beantwoorden
    • Jaqueline
      15 juni 2016 at 17:26 (1 jaar ago)

      Je kan vaak ook het ei gewoon weglaten. Ik maak regelmatig boterkoek van alleen de bloemsoorten boter en de suikervervanger. Dit smaakt prima en ik kwam structuur ook oké! Je kan er dan nog wat zout en andere dingen doorgroeien, maar het ei is te missen!

      Beantwoorden
  4. m de witte
    30 december 2015 at 14:18 (2 jaar ago)

    Probeer een deel kikkererwtenmeel dat zal ook een beter resultaat geven
    Dit is ook lekker voor cake etc

    Beantwoorden
  5. Mascha
    28 februari 2016 at 10:51 (2 jaar ago)

    Hallo, kan de roomboter niet vervangen worden door ghee of kokosolie vraag ik me af?

    Beantwoorden
  6. Ronald
    14 november 2016 at 12:03 (1 jaar ago)

    Normaal worden taarten en cakes met pattiserie meel gemaakt. Dit meel is veel fijner gemalen dan gangbare melen en zorgt voor een andere structuur. Vandaar dat het niet op boterkoek lijkt. Bij de glutenvrije webwinkel hebben ze dat. Maar het zal altijd iets anders zijn omdat het plakmiddel (gluten) niet aanwezig is.

    Beantwoorden

Geef een reactie