glutenvrije-brownies-met-suikervrij-karamel

Glutenvrije brownies met karamel

Brownies zijn altijd goed. Ze maken het leven net een stukje leuker, fijner en lekkerder. Het was alweer even geleden dat ik een recept maakte voor glutenvrije brownies en ik besloot dat het tijd werd voor een nieuw recept. Ik maakte glutenvrije én suikervrije brownies met karamel en het is waanzinnig goed gelukt.

glutenvrije-brownies-met-suikervrij-karamel

glutenvrije brownies met suikervrij karamel

glutenvrije-brownies-met-suikervrij-karamel

glutenvrije brownies met suikervrij karamel

Voor de karamelsaus heb ik behoorlijk lang research gedaan op het internet. Hoe maak je dat nou gezonder en liefst ook vegan? Ik weet dat de brownies zelf niet vegan zijn, maar toch: ook nog slagroom in de karamel vind ik een beetje veel worden. En daarnaast; je kunt karamelsaus voor zoveel andere dingen gebruiken, dus een basisrecept voor een goede suikervrije karamelsaus is sowieso handig! Ik zal in een apart artikel even beter laten zien hoe je de karamelsaus maakt, met wat duidelijke foto’s erbij. Coming your way dus!

Ik heb Steviala Ery-Bronze gebruikt om de karamelsaus te zoeten. Dit is een product wat net nieuw ontwikkeld is door Melissa, de eigenaresse van Steviala, en waar ze met recht trots op is. Het is een suikervrij zoetmiddel zonder koolhydraten met de structuur van kristalsuiker en heeft een wat meer ‘donkere’ smaak dan de Kristal Sweet, die meer op kristal suiker lijkt. Het is echt de perfecte suikervervanger om karamelsaus mee te maken, want ik vind ‘m bijzonder goed gelukt. Net echt!

steviala-ery-bronze

steviala-ery-bronze

De brownies zijn super vol van smaak en de krokante chocoladelaag in combi met de karamel, maakt het helemaal af. Ze zijn wel erg machtig, dus je houdt het vast en zeker bij één stukje. Luchtdicht en gekoeld kun je de brownies gelukkig nog een aantal dagen bewaren.

En lezers van Focus on Foodies krijgen met de speciale kortingscode FOODIES 10% korting op hun gehele bestelling bij Steviala. Dan kun je dus mooi eens uitproberen :-).

Wat heb je nodig?
Voor ca. 12 brownies

Voor de brownies

  • 160 gram glutenvrij meel
  • 50 gram boter (of kokosolie)
  • 3 eieren
  • 40 gram cacaopoeder
  • 200 gram appelmoes (ongezoet)
  • 30 gram Steviala Kristal Sweet

Verwarm de oven voor op 180 graden

  1. Meng het meel samen met cacaopoeder. Smelt de boter in een pannetje. Als de boter gesmolten is, doe je hierbij de eieren, appelmoes en Steviala kristal sweet.
  2. Klop dit met een garde tot het schuimt en voeg het dan toe aan de droge ingredienten. Mix met een handmixer, garde of keukenmachine tot een egaal beslag.
  3. Bekleed een vierkant bakblik met bakpapier en giet het beslag hierin. Bak in 20 minuten af. Laat afkoelen.

Voor de karamel

  1. Doe de kokosmelk samen met Ery Bronze, kaneel en zout in een pannetje en breng aan de kook. Zodra het flink borrelt, draai je vuur laag. Laat de saus op laag vuur zo’n 20 minuten zachtjes pruttelen en roer af en toe om.
  2. Als de karamel saus iets is afgekoeld, verdeel je dit over de brownies. Zet in de koelkast, zodat de karamel stolt.

Chocoladelaag

  • 200 gram pure chocolade
  1. Smelt de chocolade au-bain-marie. Verdeel dit over de brownies met karamel. Laat de chocolade hard worden in de koelkast en snijd dan in stukken.
glutenvrije-brownies-met-karamel

glutenvrije brownies met suikervrij karamel

In samenwerking met Steviala.

Geef een reactie