Glutenvrije chocolade koekjes

Glutenvrije Chocolade Koekjes voor Valentijn

Volgende week vrijdag is het weer Valentijn en ik vind niets leuker dan iemand verrassen met lekkere zelfgebakken koekjes. Dat is toch veel leuker dan een kaartje of een bloemetje? En met deze Glutenvrije Chocolade koekjes ben je er ook nog eens zo goed als zeker van dat iedereen ze mag proeven; ze zijn naast glutenvrij namelijk ook zuivelvrij en vrij van geraffineerde suikers.

Glutenvrije chocolade koekjes

Glutenvrije chocolade koekjes

Het vergt wel even wat geduld en een zachte aanpak om de koekjes te bakken. Doordat het deeg glutenvrij is, brokkelt het nogal snel. Volg alle stapjes van het recept hieronder en kneed het deeg goed met je handen samen. De mooiste hartjes koekjes krijg je natuurlijk als je uitsteekvormpjes gebruikt. Deze leuke hartjes zaten in een set met bakvormpjes die ik een paar weken geleden bij de Action heb gekocht; echt een aanrader!

Als je niet glutenvrij hoeft te bakken, maar wel graag gezondere chocolade koekjes wilt maken, dan raad ik je aan het boekweitmeel te vervangen door speltmeel. Speltmeel is niet glutenvrij (wel tarwevrij) en daardoor zullen de koekjes wat minder brokkelig zijn. En ondanks dat de glutenvrije versie wat brokkelig is, is de smaak echt fantastisch. Ze zijn lekker puur van smaak en niet te zoet.

Glutenvrije chocolade koekjes

Glutenvrije chocolade koekjes

Glutenvrije chocolade koekjes

Glutenvrije chocolade koekjes

Wat heb je nodig?

  • 120 gram boekweitmeel
  • 80 gram amandelmeel
  • 100 gram kokosolie
  •  4 theelepels raw cacaopoeder
  • 30 gram kokosbloesemsuiker
  • 2 eetlepels agavesiroop (of honing)
  • 1 theelepl speculaaskruiden
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
  • 20 gram pure chocolade (suikervrij, bijv. van Vivani)

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 160 graden.

  1. Doe het boekweitmeel, amandelmeel, koekkruiden, baking soda, bakpoeder, cacaopoeder en de kokosbloesemsuiker in een mengkom en schep door elkaar.
  2. Smelt in een apart bakje de kokosolie.
  3. Doe dan de kokosolie en de agavesiroop bij de droge ingredienten en meng dit eerst met een lepel en kneed het deeg daarna goed met je handen. Het zal waarschijnlijk behoorlijk blijven brokkelen.
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en druk hierop steeds een flink bol deeg plat. Steek er een koekje uit met een vormpje en haal het overige deeg erom weg. Doe deze restjes weer bij het andere deeg en herhaal dit tot je deeg op is.
  5. Bak de koekjes ongeveer 15-20 minuten en laat ze volledig afkoelen.
  6. Smelt ondertussen de chocolade met ongeveer 2 eetlepels water, zodat de chocolade vloeibaar wordt. Trek met een lepel streepjes chocolade over de koekjes en smelt het mengsel eventueel opnieuw als de chocolade te veel afkoelt. Laat de chocolade hard worden en geniet ervan! Pas op, de koekjes zijn brokkelig!

Er zijn 7 reacties op Glutenvrije Chocolade Koekjes voor Valentijn

  1. Petra
    5 februari 2014 at 15:28 (3 jaar ago)

    Ze zien er wel heel leuk uit, zo met dat streepje over het hart,,,

    Groetjes petra

    Beantwoorden
  2. karla
    6 februari 2014 at 15:54 (3 jaar ago)

    Hoi,
    hmmm zien er heerlijk uit , vroeg me af of je ook spelt kon gebruiken als je niet perse zonder gluten hoef. En als dat kan is dan verhouding het zelfde.

    Groetjes karla

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      6 februari 2014 at 19:20 (3 jaar ago)

      Hoi Karla,
      Dat kan, dat heb ik speciaal in de blog beschreven :-).

      Beantwoorden
      • karla
        8 februari 2014 at 11:47 (3 jaar ago)

        oh sorrij heb ik niet goed genoeg gelezen. hihih.

        Beantwoorden
  3. vera
    6 februari 2014 at 18:50 (3 jaar ago)

    Hallo,

    Wat heerlijl klinken deze koekjes weer! Ik heb wel twee vraagjes. Kan ik ipv agave siroop ook ahorn siroop gebruiken? Wat is er bekendover de voor en nadelen hiervan?
    Daarnaast vraag ik me af of ik kokosmeel kan gebruiken ipv ander meel. Of wordt het dan droger en heb ik andere verhoudingen nodig?
    Ik wil graag koekjes met havermout, kokosmeel, kokossnippers en chocoladestukjes maken. Hebben jullie ideeen?
    Alvast bedankt!

    Vera

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      13 februari 2014 at 19:14 (3 jaar ago)

      Hi Vera,
      Haha gelukkig! Ja hoor, je kunt ook ahornsiroop gebruiken, al raad ik eerder koudgeslagen honing aan. Kokosmeel is erg droog, dus dan zou je zeker iets meer vocht/honing toe moeten voegen om ervoor te zorgen dat het deeg niet uit elkaar vaalt.
      Je kunt even kijken op het receptenoverzicht, daar staan koekjes met havermout. Die zou je iets kunnen aanpassen :-).

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  4. Angela | Great Body & Skin
    14 februari 2015 at 19:52 (2 jaar ago)

    Hi Lianne, echt een heel fijn recept dit! Ben gek op chocola en koekjes, de ingrediënten voldoen helemaal aan mijn dieetwensen. Bedankt voor het delen! x

    Beantwoorden

Geef een reactie