Glutenvrije-chocolade-koekjes

Glutenvrije chocolade koekjes zonder geraffineerde suiker

Niets is fijner dan het nieuwe jaar beginnen met goede voornemens, die je ook nog écht waar kunt maken. Een gezondere levensstijl bijvoorbeeld, of suikervrij eten, is behoorlijk lastig vol te houden als je vervolgens helemaal niets lekkers meer mag. Dus is het belangrijk om jezelf juist ook zo af en toe wat lekkers te gunnen en dat kan natuurlijk helemaal goede-voornemens-proof, met deze glutenvrije chocolade koekjes zonder geraffineerde suiker.

Laat je trouwens vooral niet afschrikken door de ingredientenlijst. Als je mijn recepten wat vaker maakt, zul je het overgrote deel al in huis hebben en anders is het een mooie lijst voor een winkelbezoekje om je voorraadkast helemaal voor te bereiden op alle gezonde baksels.

glutenvrij-chocolade-koekjes-suikervrij

Glutenvrije chocolade koekjes zonder geraffineerde suiker

Je kunt natuurlijk ook zelf de chocolade maken door wat rauwe cacao met gesmolten kokosolie te mengen en eventueel een natuurlijk zoetmiddel toe te voegen, zoals honing. Het recept wordt dan wel weer wat meer werk en ik wil eigenlijk juist laten zien dat je ook al heel gemakkelijk een gezonder alternatief voor chocolade koekjes kunt maken. Maar als je de tijd hebt, vooral zelf maken die chocolade: extra lekker ;-).

glutenvrij-chocolade-koekjes-suikervrij

Glutenvrije chocolade koekjes zonder geraffineerde suiker

En eet je veganistisch of krijg je mensen op bezoek die veganistisch eten? Laat dan de honing weg of vervang deze voor agavesiroop en je glutenvrije chocolade koekjes zijn ook nog eens vegan.

Wat heb je nodig?

  • 100 gram boekweitmeel
  • 100 gram rijstmeel
  • 120 gram medjoul dadels (ontpit)
  • 90 gram kokosolie
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel wijnsteenzuur bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1 theelepel kaneel
  • snufje zout
  • 50 ml plantaardige melk (sojamelk of amandelmelk)
  • 160 gram pure chocolade (bijv. Vivani 92% cacao, met kokosbloesemsuiker)
  • eventueel 1 eetlepel honing

En hoe maak je ze?

Verwarm de oven voor op 170 graden

  1. Doe alle droge ingredienten in een kom (boekweitmeel, rijstmeel, bakpoeder, baking soda, kaneel, zout). Ontpit de medjoul dadels en maal deze fijn in een keukenmachine.
  2. Smelt de kokosolie
  3. Doe de kokosolie samen met de plantaardige melk en dadels bij het meel en laat door de keukenmachine in een minuut of 5 tot een mooi deeg kneden. Voeg nu ook eventueel de eetlepel honing toe als je van een beetje zoeter houdt.
  4. Kneed het deeg even met je handen; als het teveel plakt voeg je nog wat rijstmeel toe en als het juist niet wil plakken kun je nog wat melk toevoegen. Rol of duw het deeg plat tot ongeveer een halve tot een hele cm dik. Steek hier met leuke vormpjes de koekjes uit en leg deze op een bakplaat (het kan zijn dat je 2 bakplaten ‘moet’ vullen met de koekjes).
  5. Bak in ongeveer 18-20 minuten mooi goudbruin en laat de koekjes dan minimaal een half uur afkoelen
  6. Smelt de chocolade au-bain-marie. Pak een lepel en doop de koekjes één voor één onder in de chocolade en leg ze op een bakpapier. Herhaal dit tot de chocolade op is en en laat de chocolade dan hard worden (bijv. in de koelkast).
  7. Wanneer je ze luchtdicht verpakt, zijn de koekjes na een dag of 3 nog steeds lekker!
glutenvrij-chocolade-koekjes-suikervrij

Glutenvrije chocolade koekjes zonder geraffineerde suiker

Er zijn 16 reacties op Glutenvrije chocolade koekjes zonder geraffineerde suiker

  1. cheyenne
    12 januari 2015 at 08:06 (3 jaar ago)

    yum! ik heb al zo lang geen koekjes meer gemaakt, snel nog eens doen. :)
    xo, cheyenne

    Beantwoorden
  2. Coline
    12 januari 2015 at 09:56 (3 jaar ago)

    Als ik geen rijstmeel heb, waar kan ik dat dan door vervangen?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      3 maart 2015 at 16:01 (3 jaar ago)

      Je kunt ook alleen boekweitmeel gebruiken Coline, of het rijstmeel vervangen door amandelmeel.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  3. Gitta
    12 januari 2015 at 11:44 (3 jaar ago)

    Schot in de roos, ik geloof dat 95% van mijn vriendenkring aan het suikervrije dieet is gegaan….Ik zal ze je blogpost doorsturen. :-)

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      3 maart 2015 at 16:00 (3 jaar ago)

      Haha zijn ze nog steeds aan het suikervrije dieet Gitta, of was het een goed voornemen ;-)? Leuk dat je het doorstuurt!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  4. Sofie - natuurlijkblondengezond
    15 januari 2015 at 15:49 (3 jaar ago)

    Waauw, deze zien er echt wel zalig uit! En uitgaand van de ingrediënten, smaken ze ongetwijfeld overheerlijk! Ik ben een echte fan van boekweit, zo’n rijke smaak!

    Liefs, Sofie x

    Beantwoorden
  5. Sophie33
    16 januari 2015 at 13:08 (3 jaar ago)

    Ik heb ze gemaakt & ze waren erg lekker,…mmmmmmm!

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      3 maart 2015 at 16:01 (3 jaar ago)

      Top, leuk om te horen Sophie!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  6. Claartje
    21 februari 2015 at 16:32 (3 jaar ago)

    Ik heb deze koekjes vandaag zonder chocolade geprobeerd, heerlijk, dat vonden de kinderen ook. Vervolgens heb ik ze ook als bodem van een bosvruchtentartelette gebakken en die waren echt goddelijk.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      3 maart 2015 at 16:00 (3 jaar ago)

      Wat leuk Claartje en goed te horen dat ze ook zonder chocolade laagje lekker smaken! De bosvruchten tartelette klinkt ook heerlijk, jij bent lekker aan het bakken geweest dus ;-)!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  7. Conny
    10 mei 2015 at 15:08 (3 jaar ago)

    Dank voor dit heerlijke recept. Super goed gelukt.
    Vraagje…ik heb nog kikkererwtenmeel en gele erwtenmeel. Heb jij toevallig ook nog een recept waarin ik dit meel kan gebruiken?
    Groetjes van Conny

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      11 mei 2015 at 20:38 (3 jaar ago)

      Hi Conny,
      Wat goed om te horen, leuk dat je het laat weten.
      En jazeker, de pannenkoeken van kikkererwtenmeel zijn dan super lekker! Zeker proberen ;-).

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  8. Vivian
    9 november 2016 at 11:47 (1 jaar ago)

    Ik lees in veel gerechten met chocolade dat er dadels in moeten. Nu mag ik geen vijgen en dadels…..
    Weet jij een vervanger hiervoor?

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      9 november 2016 at 14:30 (1 jaar ago)

      De vijgen en dadels zijn ter vervanging van suiker. Dus je kunt normale suiker gebruiken, honing of een ander zoetmiddel, bijvoorbeeld banaan.

      Beantwoorden
      • Vivian
        9 november 2016 at 14:36 (1 jaar ago)

        Oh dus kan ook cocosbloesemsuiker!!
        Alleen effe zoeken dan hoeveel gram…..
        Heb jij enig idee??

        Beantwoorden
        • Focus on Foodies
          16 november 2016 at 17:52 (1 jaar ago)

          Jazeker! Ik zou met 40 gram beginnen en dan proeven of er eventueel nog iets bij moet :-). Succes!

Geef een reactie