glutenvrije chocolade muffins met banaan zonder geraffineerde suiker

Glutenvrije chocolade muffins met banaan

Op de blog van Maura, Yellowlemontree, staan regelmatig glutenvrije en suikervrije recepten. Ik vind Maura altijd ontzettend creatief in de keuken en al vaker zijn er op Focusonfoodies.nl gerechtjes van haar voorbij gekomen. Deze glutenvrije chocolade muffins met banaan zijn vrij van geraffineerde suiker en zuivel. Ze zijn door de banaan en dadel alsnog zoetig, maar een mierzoete muffin is het zeker niet.

Ik weet niet wat het is, maar doordat ik op Bali 3 weken lang geen zelfgebakken koekjes en taartjes heb gegeten, heb ik er nu extra trek in. Vandaag was ik receptjes aan het bedenken en aan het kijken wat ik nog graag wil maken en ik geloof dat elk recept iets met chocolade was. Oeps. Nou ja, dan weet je in ieder geval dat er veel aan komt met chocolade, helemaal niet erg toch ;-)?

glutenvrije chocolade muffins met banaan zonder geraffineerde suiker

glutenvrije chocolade muffins met banaan zonder geraffineerde suiker

glutenvrije chocolade muffins met banaan zonder geraffineerde suiker

glutenvrije chocolade muffins met banaan zonder geraffineerde suiker

Het recept van Maura heb ik trouwens iets aangepast, door er nog wat amandelmeel aan toe te voegen in plaats van enkel rijstmeel te gebruiken. Je kunt het amandelmeel uiteraard ook vervanger door een ander soort (glutenvrij) meel, zoals boekweitmeel. Heb je geen glutenintolerantie, dan zijn ze ook lekker met speltmeel. Ik heb wat meer amandelmelk moeten toevoegen, omdat de mix een beetje te droog werd met maar 50 ml melk; het werd bijna een brooddeeg. Kijk dus zelf ook even of het bij jou nog wat extra melk nodig heeft, of dat je wellicht eerst met wat minder melk begint.

Wat heb je nodig?

Voor ongeveer 10 muffins

  • 200 gram rijstmeel
  • 50 gram amandelmeel
  • 2 rijpe bananen
  • 2 eieren
  • 100 gram medjoul dadels (ontpit)
  • 150 ml amandelmelk
  • 25 gram kokosolie
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 30 gram cacaopoeder
  • 10 gram cacaonibs
  • 20 gram kokosbloesemsuiker (of een scheutje honing of ahornsiroop)

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden

  1. Doe de bananen en ontpitte dadels in de keukenmachine en mix tot een mengsel.
  2. Meng alle droge ingrediënten in een kom: rijstmeel, amandelmeel, bakpoeder, cacaopoeder, cacaonibs, kokosbloesemsuiker.
  3. Klop de eieren los, samen met de amandelmelk, gesmolten kokosolie en vanille extract.
  4. Voeg dan de droge ingrediënten en het banaanmengsel bij het eiermengsel en laat de keukenmachine het deeg mengen, of doe dit met een garde of vork.
  5. Verdeel het mengsel over ongeveer 10 muffinvormpjes en bak in zo’n 30-35 minuten mooi gaar.

 

glutenvrije chocolade muffins met banaan zonder geraffineerde suiker

glutenvrije chocolade muffins met banaan zonder geraffineerde suiker

glutenvrije chocolade muffins met banaan zonder geraffineerde suiker

glutenvrije chocolade muffins met banaan zonder geraffineerde suiker

Er zijn 3 reacties op Glutenvrije chocolade muffins met banaan

  1. Simone
    25 juni 2015 at 10:56 (4 jaar ago)

    Jammie, ziet er heerlijk uit! Mag ik vragen wat die ondergrond is? Een dienblad of een tafeltje / kastje of zo? Vind ‘m erg mooi :)

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      25 juni 2015 at 11:02 (4 jaar ago)

      Hi Simone,
      Natuurlijk! Dat hout is zo’n plankje voor over de armleuning van de bank. Al bijna 2 jaar terug gekocht, ik dacht bij Pronto, maar daar zie ik ‘m nu niet meer staan online. Je zou er even kunnen kijken! Waar de theepot op staat zijn parelmoer onderzetters die ik meenam uit Bali, ben er helemaal verliefd op 😀

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
      • Simone
        28 juni 2015 at 21:16 (4 jaar ago)

        Wat leuk, dank voor je reactie! Ik dacht dat het 1 geheel was, maar samen vormt het ook een erg mooi geheel ;-). Ben ook wel een beetje verliefd op die parelmoer onderzetters haha, die ga ik onthouden, dank :)!

        Beantwoorden

Geef een reactie