suikervrije en glutenvrije chocolade mug cake

Glutenvrije chocolade mug cake

Mug cake. Grappig woord voor een nog grappiger receptje, want dit kleine cakeje voor 1 persoon maak je letterlijk in een mok klaar. Al eerder maakte ik een mug cake met frambozen en veel van jullie gingen daar zelf mee aan de slag. Super leuk om al jullie creaties met #focusonfoodies op Instagram, Twitter en Facebook te zien! Nu vond ik het tijd voor een chocolade variant en dus nu eindelijk een nieuw recept: Glutenvrije chocolade mug cake.

Of je ‘m nu als ontbijt, lunch of tussendoortje eet, dat maakt helemaal niet uit. Ook op een doordeweekse dag eet ik deze mug cakes weleens, omdat ze zo klaar zijn en dat is ideaal als je niet al te veel tijd hebt in de ochtend. Daarnaast vult het enorm en heb je lang een verzadigd gevoel; niet onbelangrijk!

suikervrije en glutenvrije chocolade mug cake

suikervrije en glutenvrije chocolade mug cake

suikervrije en glutenvrije chocolade mug cake

suikervrije en glutenvrije chocolade mug cake

Officieel maak je een mug cake klaar in de magnetron. Voor diegenen die daar liever geen gebruik van maken, kun je de mug cake ook gewoon in de oven bereiden: 20 minuten op 180 graden en je cakeje is net zo lekker! Oh en ook nog leuk; laat het vanille extract weg of gebruik een vanille boontje en je hebt een paleo proof versie. Smullen!

Wat heb je nodig?

  • 1 1/2 eetlepel kokosmeel (of amandelmeel)
  • 1/2 grote banaan
  • 1 ei
  • 2 medjoul dadels (ontpit)
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1/4 theelepel wijnsteenzuurbakpoeder
  • handje vers/gedroogd fruit, zoals aardbeien of bosbessen
  • theelepel kokosrasp of kokoschips

En hoe maak je het?

    1. Doe het kokosmeel, de banaan, het ei, cacao, bakpoeder, vanille extract en de ontpitte dadels in de keukenmachine. Laat in ongeveer een minuutje tot een egaal mengsel mixel.
    2. Schep dit mengsel over in een mok en plaats deze in de magnetron of oven. Voor magnetron: 2 minuten op 900W. Voor oven: 20 minuten op 180 graden.
    3. Garneer met vers fruit en kokosrasp. Eet smakelijk!

Tip: Ik krijg best veel reacties van mensen bij wie de keukenmachine niet goed kan omgaan met noten en dadels. Ik heb er nu een van Philips, dat gaat altijd goed. Online is er een groot aanbod van fijne keukenmachines, kijk bijvoorbeeld eens bij OTTO of Bol.com

suikervrije en glutenvrije chocolade mug cake

suikervrije en glutenvrije chocolade mug cake

Er zijn 19 reacties op Glutenvrije chocolade mug cake

  1. jolanda
    28 januari 2015 at 22:24 (2 jaar ago)

    Heerlijk net gemaakt en op gegeten , man en kind vonden het ook lekker. Bedankt

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      29 januari 2015 at 11:50 (2 jaar ago)

      Hi Jolanda,
      Ah fijn, leuk dat je het even laat weten!
      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
    • Ann
      7 maart 2015 at 21:44 (2 jaar ago)

      Ga je het mengsel echt mixen (zoals in de blender) of mengen?

      Beantwoorden
      • Focus On Foodies
        8 maart 2015 at 13:18 (2 jaar ago)

        Hi Ann,
        Om de dadels goed fijn te krijgen, doe ik het wel echt in een keukenmachine, maar blender kan ook. Als je dat niet hebt kun je proberen om de dadels zo klein mogelijk te snijden en dan met de rest van de ingredienten te mengen.

        Groetjes,
        Lianne

        Beantwoorden
  2. ellen
    28 januari 2015 at 23:35 (2 jaar ago)

    Ik Ga het morgen maken maar wat kan ik in plaats van ei gebruiken?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      29 januari 2015 at 11:50 (2 jaar ago)

      Hi Ellen,
      Je kunt bijv ‘ no-egg ‘ eivervanger gebruiken, bij de natuurwinkel te koop :-).
      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  3. Kiek
    29 januari 2015 at 13:49 (2 jaar ago)

    Krijg je het cakeje makkelijk uit het kopje?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      29 januari 2015 at 17:51 (2 jaar ago)

      Hi Kiek,
      Yes, ik zette de mok op z’n kop en de cake kwam er gelijk uit!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  4. sylviamerens
    29 januari 2015 at 16:27 (2 jaar ago)

    Hoi, wat een leuk cakeje. Ik ga ‘m ook zeker maken. Weet jij ook hoeveel calorieën er in zitten?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      29 januari 2015 at 17:51 (2 jaar ago)

      Hi Sylvia,
      Nee helaas, ik ben niet zo van het calorieen tellen ;-). Maar er zijn verschillende sites waar je de ingredienten kunt invullen, en waar dan wordt berekend hoeveel calorieen een recept bevat. Heb je daar wat aan?

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  5. Marina
    30 januari 2015 at 17:47 (2 jaar ago)

    Hi,
    kun je wijnsteenzuurbakpoeder ook vervangen met iets anders…?
    Groet, Marina

    Beantwoorden
    • Puck
      16 september 2015 at 09:12 (2 jaar ago)

      Dat was inderdaad ook mijn vraag. Kan je dit vervangen? De rest van de recepten heb ik in huis, alleen het wijnsteenzuurbakpoeder niet. Overigens ook nog nooit van het poeder gehoord haha

      Beantwoorden
  6. Ruth
    31 januari 2015 at 09:22 (2 jaar ago)

    Hoi moeten er perse dadeks in? En wat voor soort cacao poeder is het?

    Beantwoorden
  7. nynkevdveer
    20 februari 2015 at 12:47 (2 jaar ago)

    Hi!

    Super leuk idee! Ziet eruit als een super makkelijk recept. Ideaal. Ik had mug cakes al eens voorbij zien komen, maar nog nooit een glutenvrije. Zelf eet ik alleen geen tarwe. Zou ik bijvoorbeeld ook speltmeel kunnen gebruiken in dit recept?

    Groetjes,

    Nynke

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      1 maart 2015 at 21:09 (2 jaar ago)

      Hi Nynke,
      Echt? Ze zijn zo makkelijk glutenvrij te maken! En als je alleen tarwevrij eten zou ik zeker speltmeel gebruiken; toch nét wat lekkerder ;-).

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  8. Danielle
    27 maart 2015 at 10:42 (2 jaar ago)

    Hij is heel lekker! Ik heb eerder een mugcake met havermout gemaakt, maar dit is echt net een gebakje! Lekker met amandelmeel. Goed recept!

    Beantwoorden
  9. SASKIA
    10 januari 2016 at 17:20 (1 jaar ago)

    hallootjes ziet er heel smakelijk en lekker uit maar kan de banaan en dadels vervangen worden ben namelijk type I diabeet en zo suikervrij is dit dan niet natuulijke suikers zorgen nl ook voor suikerpiek vele groetjes saskia

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      10 januari 2016 at 17:27 (1 jaar ago)

      Hoi Saskia,
      Je kunt wellicht een zoetstof gebruiken, maar daar heb ik geen ervaring mee. Misschien even met een dietist naar kijken?
      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden

Geef een reactie