glutenvrije en suikervrije appel tarte tatin

Glutenvrije en Suikervrije appel tarte tatin

Wie zegt dat Tarte Tatin alleen gemaakt kan worden met veel suiker? Dit recept voor Glutenvrije en Suikervrije Appel Tarte Tatin is net zo gemakkelijk als het originele recept en dus een heel stuk gezonder! Op Instagram zag ik, vast door het herfstachtige weer de laatste tijd, de nodige Tarte tatin foto’s voorbij komen en ik moest en zou een glutenvrije en suikervrije versie verzinnen.

Het deeg van de bodem is erg compact. Doordat er geen gluten inzitten, is het wellicht niet zo luchtig als een normale tarte tatin. Eigenlijk heeft het wat weg van zanddeeg en ik ben gek op zanddeeg. Je kunt wel proberen om er wat bakpoeder aan toe te voegen, zodat het deeg net wat minder compact blijft. Afhankelijk van welk type meel je gebruikt, kan het ook best zo zijn dat het deeg niet zo goed te rollen is. Dit was bij mij ook het geval en ik heb stukje bij beetje lapjes deeg over de appels heengelegd en dat werkte prima.

glutenvrije en suikervrije appel tarte tatin

glutenvrije en suikervrije appel tarte tatin

Hoef je niet glutenvrij te eten? Gebruik dan speltmeel voor de bodem; dit zal zeker de kneedbaarheid van het deeg verbeteren. Wanneer je nog niet zo gewend bent aan suikervrij eten, is het aan te raden om ongeveer 20/30 gram kokosbloesemsuiker in het deeg te gebruiken. In het deeg van de standaard Tarte Tatin zit geen suiker, maar dit wordt gecompenseerd door de caramellaag op de appels. Deze suikervrije Tarte Tatin heeft geen karamelappels en haalt zijn zoetje puur en alleen uit de appels. Je kunt ook wat honing over het taartje doen als deze al op je bordje ligt; doe vooral wat je lekker vindt.

Na een paar uur of de volgende dag smaakt de taart nog lekkerder. Zet een stukje taart een paar minuten in een voorverwarmde oven (200 graden is genoeg) en hij is weer heerlijk warm!

glutenvrije en suikervrije appel tarte tatin

glutenvrije en suikervrije appel tarte tatin

Wat heb je nodig?

  • 250 gram glutenvrije bakmix (of 125 gram boekweitmeel en 125 gram amandelmeel)
  • 150 gram kokosolie
  • snuf zout
  • 75 ml plantaardige melk (bijv. amandelmelk)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 30 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 Jonagold appels
  • 1 citroen
  • 2 theelepels kaneel

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 220 graden

  1. Doe het meel samen met bakpoeder, baking soda, gesmolten kokosolie, zout, 1 theelepel kaneel, melk en kokosbloesemsuiker in de keukenmachine en laat een minuut of 5 kneden. Is het deeg te droog? Voeg wat extra amandelmelk toe. Is het deeg juist te nat? Voeg wat extra meel toe. Maak van het deeg een mooie bal.
  2. Schil de appels en snijd in plakjes van ongeveer 1 cm dik. Verhit wat kokosolie in een pan en bak daarin de appelschijfjes lichtjes aan (ca. 10 minuten op laag vuur). Knijp het sap van een halve citroen (hele citroen mag ook, proef eerst even) hierboven uit. De 2 theelepels kaneel mogen bij de stukjes appel.
  3. Vet een springvorm van ongeveer 20 cm in met kokosolie of olijfolie. Leg onderop de appelschijfjes; leg ze tegen elkaar aan met de klok mee. Snijd wat stukjes appel op maat voor in het midden van de tarte tatin. Besprenkel nog met wat citroensap en kaneel en giet al het vocht uit de pan over de appelstukjes heen.
  4. Dek dan de appels af met een laagje deeg van zo’n 2/3 cm dik. Dit wordt de bodem. Wanneer het deeg niet goed te kneden is kun je steeds kleinere lapjes tegen elkaar aan duwen. Zorg dat je het deeg goed aanduwt, ook tegen de rand van de springvorm.
  5. Bak de Tarte tatin in zo’n 30-40 minuten af, de baktijd kan per oven verschillen.

Er zijn 16 reacties op Glutenvrije en Suikervrije appel tarte tatin

  1. misscraftsy
    20 oktober 2014 at 08:26 (3 jaar ago)

    Dit klinkt als een geweldig idee! Het ziet er in elk geval heerlijk uit :)

    Beantwoorden
  2. Sigourney Kaldenhoven
    20 oktober 2014 at 09:49 (3 jaar ago)

    Kan ik in plaats van boekweitmeel ook kokosmeel gebruiken?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      25 oktober 2014 at 17:21 (3 jaar ago)

      Hi Sigourney,
      Ja hoor! Ik denk dat je dan wel wat extra vocht moet toevoegen, omdat kokosmeel meer vocht opneemt dan bijv. amandelmeel.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  3. Astrid
    21 oktober 2014 at 22:34 (3 jaar ago)

    Vanavond deze tarte tatin gemaakt. Helaas bleven de appeltjes aan de bodem plakken. Het deeg had ik van boekweit- en amandelmeel gemaakt en miste wat zoetigheid. Volgende keer zal ik wat bakpapier op de bodem leggen en er wat kokosbloesemsuiker bij doen. Dan wordt het vast een toppertje!

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      25 oktober 2014 at 17:23 (3 jaar ago)

      Hi Astrid,
      Klopt, het deeg is ook niet zoet en wordt normaal gecompenseerd door de zoetheid van het appelmengsel. Ik heb het recept iets aangepast, want ik denk dat het met wat kokosbloesemsuiker in het deeg net even lekkerder is! Laat je me weten hoe je ‘m de volgende keer vindt smaken?

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  4. Marja
    25 oktober 2014 at 17:15 (3 jaar ago)

    Volgende keer heel graag in de beschrijving ook alle ingrediënten noemen. Heb het deeg gemaakt zoals beschreven maar dus zonder het bakpoeder en de backing soda. Zonde van alle dure ingrediënten…….

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      25 oktober 2014 at 17:20 (3 jaar ago)

      Hi Marja,
      Balen, dat had er natuurlijk in moeten staan en heb ik bij het schrijven over het hoofd gezien. Kan gebeuren. Fijn dat je me erop wijst.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  5. karmijnls
    2 november 2014 at 09:40 (2 jaar ago)

    Ik ga hem zeker proberen. Ik maak hem wel met palmsuiker, want dat heeft van zichzelf zo’n lekkere karamelsmaak. Maar hij blijft dan toch erg nat en niet sticky. Lukt dat met deze versie wel? Ik ga het zien.

    Beantwoorden
  6. hannie van Blaaderen
    2 november 2014 at 17:26 (2 jaar ago)

    Karmijn,als je proefpersoon zoekt..?

    Beantwoorden
  7. Chantal
    2 november 2014 at 20:46 (2 jaar ago)

    Vandaag gemaakt met palmsuiker en volkoren speltmeel, goed gelukt en super lekker!!

    Beantwoorden
  8. Leentje
    19 december 2014 at 00:38 (2 jaar ago)

    Vanavond gemaakt met amandelmeel en boekweitmeel, kokosbloemsuiker, water ipv melk en de rest van de ingrediënten. Goed gelukt en lekker! Het deeg smaakte naar speculaas, lekker hoor maar benieuwd of het ook met een iets mindere over heersende speculaas / pepernoot smaak kan?

    Beantwoorden
  9. Saron
    31 januari 2015 at 20:47 (2 jaar ago)

    Hij staat in de oven…. ben heel benieuwd! Heb in het deeg 3 dadels gedaan en veeel meer meel, want hij bleef erg nat…

    Beantwoorden
  10. Saron
    31 januari 2015 at 22:44 (2 jaar ago)

    Hij is hèèrlijk geworden!!! Stiekem mn tweede stuk alweer op :O bedankt voor het recept!

    Beantwoorden
  11. Myrthe
    8 februari 2015 at 18:43 (2 jaar ago)

    Hij is goed gelukt, maar de amandelmelk overheerst enorm! Het is maar net wat je lekker vind. Ik vond dat echt niet lekker en proefde de appels bijna niet meer. Heb hem met gewone melk gemaakt en dan was hij wel super lekker!

    Beantwoorden

Geef een reactie