glutenvrije boekweit pannenkoekjes

Glutenvrije en suikervrije boekweit pannenkoekjes

Er gaat niets boven een uitgebreid ontbijt in het weekend en daarbij zijn pannenkoekjes naar mijn mening onmisbaar. Een tijdje geleden plaatste ik een recept voor American pancakes gemaakt met speltmeel. Nu vond ik het tijd voor een glutenvrije variant! En dus ging ik aan de slag met een recept en ik kan je vertellen: deze Glutenvrije en suikervrije boekweit pannenkoekjes zijn ‘to die for!’ 

Zoals ik al zei zijn ze helemaal suikervrij. En bij suikervrije pancakes hoort natuurlijk ook een suikervrije topping. Je kunt natuurlijk, als je dat lekker vindt, altijd wat honing of agavesiroop op je pancakes doen, maar ik wilde iets lekkerders. De bosvruchtensaus die je op de foto ziet is gemaakt van puur fruit en verder helemaal niets; ideaal toch? En zaaaaalig… Ik maakte ze als lunch en heb zitten smullen. Komend weekend maak ik ze opnieuw en dan als uitgebreid zondags ontbijtje.

Glutenvrije boekweitpannenkoekjes met suikervrije saus

Glutenvrije boekweitpannenkoekjes met suikervrije saus

Suikervrije bosvruchten saus

Suikervrije bosvruchten saus

Ook een lekker idee: serveer deze pancakes met wat suikervrije appelmoes. Iedereen zal ervan smullen!

Wat heb je nodig?

  • 175 gram boekweitmeel
  • 200ml plantaardige melk (bijv amandelmelk)
  • 1 ei
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • flinke snuf zout
  • 250 gram diepvries frambozen
  • 250 gram diepvries bosbessen

En hoe maak je het?

  1. Gebruik een keukenmachine of een handmixer. Doe alle ingrediënten in de mengkom en mix 1-2 minuten tot het een egaal pannenkoekenbeslag is. Het moet een beetje dik blijven.
  2. Maak de pannenkoekjes 1 voor 1 in een koekenpan, of met meerdere tegelijk als je een groot formaat pan hebt. Gebruik een beetje kokosolie en zodra er flink wat luchtbellen op de bovenkant van de pannenkoek verschijnen, draai je ‘m om.
  3. Doe ondertussen de bosbessen en frambozen in een pannetje en zet op laag vuur om te ontdooien. Roer af en toe door. Wanneer het fruit ontdooid is, doe je dit in een blender en maal fijn tot een egale saus.
  4. Serveer de pannenkoeken met de saus apart en eventueel met wat vers fruit.
Glutenvrije boekweit pannenkoekjes

Glutenvrije boekweit pannenkoekjes

Er zijn 11 reacties op Glutenvrije en suikervrije boekweit pannenkoekjes

  1. Sylvia
    17 september 2014 at 11:08 (3 jaar ago)

    Jeetje wat ziet dat er heerlijk uit. De foto is zo prachtig dat het jammer is dat de techniek nog niet zo ver is dat je er voorzichtig, stiekem, met je vinger een likje van kan nemen. Dan moet ik maar geduldig wachten tot het weekend, dan heb ik pas tijd om dit receptje te maken, jammer genoeg!!

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      17 september 2014 at 21:48 (3 jaar ago)

      Hi Sylvia,
      haha wat een leuke reactie! Dat zou zeker een mooie techniek zijn, wie weet komt dat nog ;-). Je gaat dit weekend vast smullen van de pannenkoekjes!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  2. Elvira
    17 september 2014 at 13:10 (3 jaar ago)

    Klinkt weer zalig! Denk dat ik het komend weekend ook ga maken; lekker smullen!

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      17 september 2014 at 21:49 (3 jaar ago)

      Hi Elvira,
      Leuk om te horen, dan bij deze vast: eet smakelijk ;-)!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  3. Eva
    17 september 2014 at 22:08 (3 jaar ago)

    Ziet er lekker uit! Hoe krijg je die mooie ronde vorm van de pannenkoekjes?

    Groetjes, Eva

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      18 september 2014 at 07:10 (3 jaar ago)

      Hi Eva,

      gewoon met een lepel vanuit één punt het beslag in de pan laten lopen en dan voorzichtig de pan ronddraaien. Zo heb je geen vormpje nodig en worden je pannenkoekjes mooi rond :-).

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  4. Helene
    18 september 2014 at 12:42 (3 jaar ago)

    Hoi, vanmiddag gemaakt voor de lunch. Ik heb met dit beslag denk ik wel 15-20 kleine pannenkoekjes gemaakt (doorsnee ca 10 cm), dus vanmiddag voor de kinderen uit school is er ook nog genoeg. Ik vind de pannenkoekjes zelf niet echt heel lekker, beetje smakeloos, maar met de saus erbij is wel het heeeeeel lekker. Zorg dus dat je voldoende saus maakt :). Ook vond ik het beslag vrij dik en moeilijk om er dunne pannenkoekjes van te maken, dus warden het wat dikkere, soort van American pancakes. Ik ga dit zeker nog eens maken, voor de afwisseling.

    Beantwoorden
  5. Ans van Alebeek
    19 september 2014 at 11:32 (3 jaar ago)

    Komende week pas ik op mijn 4 kleinkinderen. Dit recept gaat zeker een keer op het menu. Wat zullen we smullen. Dank je voor de mooie recepten.

    Beantwoorden
  6. karmijnls
    2 november 2014 at 09:36 (3 jaar ago)

    Wat balen dat mijn boekweit net op is. Volgend weekeinde lukt het misschien hiermee een van onze overgebkeven zondes…croissantje…te verdrijven!!!

    Beantwoorden
  7. Leentje Bedaux
    10 mei 2015 at 07:31 (2 jaar ago)

    Ik ben toevallig al boekweitmeelpannenkoekjes aan het maken maar dan ipv melk water en verder alleen boekweitmeel en ei, met een geprakte banaan er doorheen en een beetje kaneel.. Ook heel lekker! Vooral met kokos erop en/of maple syrup!

    Beantwoorden
  8. Anneke
    27 september 2016 at 19:13 (10 maanden ago)

    Kun je het ei ook vervangen door iets anders?

    Beantwoorden

Geef een reactie