glutenvrije en suikervrije clafoutis

Glutenvrije en Suikervrije Clafoutis met bramen en bosbessen

Dit heerlijke recept zag ik bij Maura van Yellow Lemon Tree en omdat het er zo lekker uit zag ging het direct op mijn to-bake lijstje. Naast dat de clafoutis er prachtig uit ziet, is het ook een heel makkelijk recept en zet je in een paar simpele stappen je clafoutis al in de oven. Maura’s recept was al zuivelvrij en glutenvrij, ik heb enkel de honing vervangen door een klein beetje kokosbloesemsuiker. Ga jij deze glutenvrije en suikervrije Clafoutis met bramen en bosbessen proberen?

Officieel wordt een clafoutis gemaakt met kersen, maar net als Maura leek een variant met bramen en bosbessen mij lekkerder dan met kersen. Je kunt er natuurlijk mee variëren, dus als je gek bent op frambozen kun je ook eens een frambozen clafoutis maken. Je kunt vers fruit of diepvriesfruit gebruiken, maar laat diepvriesfruit vooraf wel even ontdooien. Wanneer je het fruit nog bevroren uit de diepvries in de oven stopt, komt er nog veel water vrij bij het ontdooien en daardoor wordt het deeg een beetje nattig.

Glutenvrije en suikervrije clafoutis

Glutenvrije en suikervrije clafoutis

Als je geen glutenallergie hebt, kun je in plaats van amandelmeel ook speltmeel gebruiken. Als je geen amandelmeel in huis hebt en wél een glutenvrije versie wilt maken, kun je ook gewoon glutenvrije bloem gebruiken. Alles kan! Waar je bij het maken van de clafoutis op moet letten, is dat je de eieren echt alleen losklopt, met een garde. Klop de eieren dus niet ‘luchtig’ op, met een keukenmachine, want dan krijgt het deeg geen structuur. Je moet dus eigenlijk echt een soort omelet mengsel maken met het meel en de suiker.

Glutenvrije en suikervrije clafoutis

Glutenvrije en suikervrije clafoutis

Lijkt het jou wat, deze clafoutis met bramen en bosbessen? Of zou jij bijvoorbeeld liever ander fruit gebruiken?

Wat heb je nodig?

Bakblik van ca. 20×20 cm – 4-6 personen

  • 3 eieren
  • 75 gram amandelmeel
  • 250 ml plantaardige melk (bijv. amandelmelk)
  • 20 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel kaneel
  • snufje zout
  • 250 gram bramen
  • 50 gram bosbessen

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden

  1. Klop de eieren los, zoals bij een omelet. Meng alvast het afgewogen meel met kokosbloesemsuiker en voeg beetje bij beetje bij de eieren, terwijl je met een garde goed blijft kloppen.
  2. Voeg de amandelmelk, het vanille extract, kaneel en zout toe en roer door.
  3. Vet het bakblik in met kokosolie en leg hierin de bramen en bosbessen. Giet dan het eimengsel over het fruit heen en zet het bakblik in de oven. Bak in 45-60 minuten mooi goudbruin (check af en toe, baktijden kunnen per oven verschillen).
  4. Garneer met wat vers fruit en kokosrasp. Eet smakelijk!
Glutenvrije en suikervrije clafoutis

Glutenvrije en suikervrije clafoutis

Er zijn 4 reacties op Glutenvrije en Suikervrije Clafoutis met bramen en bosbessen

  1. leontine
    6 oktober 2014 at 07:42 (3 jaar ago)

    Dat ga ik dit weekend maken, het ziet er prachtig uit! Dank je voor het recept Lianne.
    hartelijke groet
    leontine

    Beantwoorden
  2. Hennie
    6 oktober 2014 at 13:37 (3 jaar ago)

    Hoi Lianne,

    Ik maak altijd een clafoutis met
    5 eieren
    2 rijpe, geprakte bananen
    100 gram amandelmeel
    vanille
    en 200 gram fruit (bessen, frambozen, bramen, aardbeien..kan allemaal!)

    dan 30 min op 200 graden

    Heerlijk!
    En als je het in kleine ovenschaaltjes maakt, ook lekker als nagerechtje.

    Beantwoorden
  3. Marloes
    6 oktober 2014 at 20:14 (3 jaar ago)

    Mmm, binnenkort eens maken! :)

    Beantwoorden
  4. Maura - YLT
    7 oktober 2014 at 11:23 (3 jaar ago)

    Gelukkig dat hij na de eerste fail toch nog gelukt is haha. Deze ziet er heerlijk uit :)

    Beantwoorden

Geef een reactie