glutenvrije en suikervrije donuts

Glutenvrije en suikervrije donuts uit de oven

Watertandend kan ik me vergapen aan de foto’s van blog Food Bandits, waar Suzanne en Johan de meest lekkere recepten op prachtige foto’s vastleggen. Suzanne is styliste en Johan fotograaf (en leraar), en dat blijkt de perfect combi voor mooie foto’s. Pas zag ik op hun blog dit heerlijke recept voor glutenvrije en suikervrije donuts uit de oven en ik móést het maken. Het recept is iets aangepast, eigenlijk omdat ik geen ei in huis had, maar daardoor is het ook geschikt voor veganisten. Geluk bij een ongeluk, want de donuts lukte ook zonder ei. Suzanne heeft trouwens ook een leuk recept gemaakt speciaal voor Focus on Foodies, wat binnenkort hier online komt. Zijn jullie ook zo benieuwd?

glutenvrije en suikervrije donuts

glutenvrije en suikervrije donuts

glutenvrije en suikervrije donuts

glutenvrije en suikervrije donuts

Donuts uit de oven. Vond ik trouwens redelijk normaal klinken, maar van veel dingen kan ik me blijkbaar nauwelijks voorstellen hoe ze ‘ normaal ‘ worden gemaakt. Zo heb ik al zolang geen donuts op, dat ik me helemaal niet realiseerde dat donuts normaal gesproken gefrituurd worden. Waarom zou je een donut frituren? Deze uit de oven is perfect en er komt geen vette frituurolie aan te pas. Alleen al het idee vind ik lekkerder ;-).

Om de donuts te maken heb je een donutvorm nodig, maar bij gebrek aan een donutvorm kun je er ook cupcakes van maken. Als je geen aardappelvezels of psylliumvezels in huis hebt, raad ik je aan om toch 1 ei toe te voegen om het deeg te binden.

Wat heb je nodig?

Voor ongeveer 20 mini donuts en 8-10 gewone donuts

  • 20 gram kokosmeel
  • 90 gram amandelmeel
  • 1 rijpe banaan
  • 250 gram appelmoes (zonder toevoegingen)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 theelepels gebroken lijnzaad
  • 35 gram kokosolie
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel aardappelvezels of psylliumvezels
  • snuf zout
  • optioneel: 1 ei en 1 eetlepel ahornsiroop of honing aan het deeg toevoegen

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden

  1. Smeer de donutvorm in met kokosolie.
  2. Meng de banaan en appelmoes in de blender egaal en doe er het vanilleextract en de kokosolie aan. Laat goed mengen.
    Doe in een andere kom de droge ingredienten bij elkaar: kokosmeel, amandelmeel, lijnzaad, kaneel, bakpoeder en zout. Roer even en voeg dan het bananenmengsel toe en roer het deeg goed.
  3. Verdeel het beslag met een lepel over de donutvorm en strijk glad af.
  4. Bak de donuts in 35-40 minuten goudbruin in het midden van de oven.
  5. Laat de donuts even afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt. Doe dit voorzichtig, dan blijven ze mooi heel! Serveer met een lekkere soja cappuccino en je hebt toch een fantastische start van je dag?
glutenvrije en suikervrije donuts

glutenvrije en suikervrije donuts

Er zijn 8 reacties op Glutenvrije en suikervrije donuts uit de oven

  1. Suzanne Slee-Snoek
    20 april 2015 at 10:48 (4 jaar ago)

    Wauw wat onwijs leuk en dank je wel voor de lieve woorden. Zo goed om te weten dat het ook zonder ei kan! Dank je wel.

    Liefs Suus van Food Bandits

    Beantwoorden
  2. Joseph
    20 april 2015 at 13:37 (4 jaar ago)

    Dat ziet er goed uit, ga ik ook eens proberen!

    Beantwoorden
  3. Edith
    20 april 2015 at 15:07 (4 jaar ago)

    Het lijktme erg lekker. Maar wat zijn dat, aardappel vezels of psylliumvezels? Hoe maak ik dat of kan je dat ergens kopen?

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      24 april 2015 at 20:09 (4 jaar ago)

      Dat kun je helaas niet maken, maar je kunt beide kopen in de natuurwinkel!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  4. Christien Janssen
    24 april 2015 at 19:54 (4 jaar ago)

    Zit dan geen suiker in de appelmoes?

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      24 april 2015 at 20:10 (4 jaar ago)

      Hi Christien,
      Nee niet als je dus appelmoes zonder toevoegingen (waaronder suiker) gebruikt. Die is er van verschillende merken.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  5. suus
    24 april 2015 at 21:39 (4 jaar ago)

    Hoi, ik ben allergisch voor banaan. Kan ik dan meer appelmoes toevoegen en hoeveel heb ik dan meer nodig?

    Beantwoorden
  6. Dian
    22 november 2015 at 19:36 (4 jaar ago)

    hoi hoi, ik heb de donuts gemaakt maar dan in cupcakes vormpjes doordat ik geen donutvorm heb. Nu valt het me wel op dat de binnenkant wat vochtig (sponsig) blijft. Ik heb bij de tweede keer bakken de baktijd al verlengd naar 50 min. En nog blijft het zo. Hoort het soms zo te wezen? Ze smaken verder wel lekker maar nu lijkt het net of het niet gaar is vanbinnen.

    Beantwoorden

Geef een reactie