Glutenvrije en suikervrije haverrepen

Glutenvrije en Suikervrije haverrepen uit het Voedselzandloper Kookboek

Dit gemakkelijke recept komt uit één van mijn favoriete healthy kookboeken: het Voedselzandloper Kookboek. Al eerder schreef ik er deze review over en bijna alle recepten die erin staan wil ik graag maken. Aangezien ik doordeweeks werk en dan graag een tussendoortje eet om een uur of 11, ging ik weer eens op zoek naar een energiereep recept. Dit recept voor glutenvrije en suikervrije haverrepen bleek heerlijk! Lekker lang houdbaar en een ideale gezonde snack op het werk.

Het recept is heel simpel; eigenlijk gooi je gewoon alle ingredienten in een mooie keukenmachine (ik mocht mijn mooie Magimix weer gebruiken, jeej!), laat die even draaien, kiepert vervolgens de inhoud op een bakblik en dat gaat de oven in. Easy does it. Daarna smelt je wat chocolade die je over het mengsel verdeelt en je hebt hele lekkere energierepen om mee te nemen. Wikkel ze in wat bakpapier of doe ze in een bakje. Overigens zijn de haverrepen erg vullend. Ik maakte met dit recept zo’n 8-10 reepjes en at er elke dag 1 tussen 10:00 en 11:00 en zat dan vol tot de lunch. Ideaal!

glutenvrije en suikervrije haverrepen uit het Voedselzandloper Kookboek

glutenvrije en suikervrije haverrepen uit het Voedselzandloper Kookboek

De repen zijn suikervrij; je hoeft echt geen suiker toe te voegen. Ze zijn ook glutenvrij, maar gebruik dan wel glutenvrije havermout/havervlokken. Ik voegde aan het recept trouwens geen hele hazelnoten toe, maar hazelnootmeel, omdat ik geen hazelnoten in huis had. Met een kleine bite van stukjes noot zijn de repen denk ik nóg lekkerder.

glutenvrije en suikervrije haverrepen uit het Voedselzandloper Kookboek

glutenvrije en suikervrije haverrepen uit het Voedselzandloper Kookboek

glutenvrije en suikervrije haverrepen uit het Voedselzandloper Kookboek

glutenvrije en suikervrije haverrepen uit het Voedselzandloper Kookboek

Neem jij een tussendoortje mee naar je werk of voor onderweg?

Wat heb je nodig?

  • 150 gram glutenvrije havermout
  • 50 gram pindakaas
  • 1 banaan
  • 1 ei
  • 50 gram hazelnoten (of eventueel hazelnootmeel)
  • 60 gram pure chocolade (92% Vivani)
  • 1 eetlepel kokosolie

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden

  1. Doe de havermout, pindakaas, banaan, het ei en kokosolie in een keukenmachine.
  2. Hak de hazelnoten grof en meng deze met een spatel door het mengsel. Doe het geheel op een bakplaat met bakpapier en druk mooi vierkant aan.
  3. Bak de haverrepen in ongeveer 30 minuten af in de oven.
  4. Laat ze daarna goed afkoelen. Smelt, als de repen wat zijn afgekoeld, de chocolade au-bain-marie en lepel (of giet) dit over de haverrepen heen. Zet dit in de koelkast en laat de repen uitharden. Snijd daarna in handige reepjes om mee te nemen. Bewaar in de koelkast.
glutenvrije en suikervrije haverrepen uit het Voedselzandloper Kookboek

glutenvrije en suikervrije haverrepen uit het Voedselzandloper Kookboek

Er zijn 29 reacties op Glutenvrije en Suikervrije haverrepen uit het Voedselzandloper Kookboek

  1. Desiree Sip
    9 augustus 2014 at 07:48 (3 jaar ago)

    Dat klinkt erg lekker, die ga ik zeker eens proberen!

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      9 augustus 2014 at 12:04 (3 jaar ago)

      Leuk te horen Desiree!

      Beantwoorden
  2. jacqueline kersbergen
    9 augustus 2014 at 08:49 (3 jaar ago)

    Deze repen zien er heerlijk uit.
    Kun je ook gewone havermout gebruiken?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      9 augustus 2014 at 12:04 (3 jaar ago)

      Hi Jacqueline,
      Natuurlijk! Dan zijn de repen alleen niet meer glutenvrij zijn, wel tarwevrij.
      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  3. Suzanne
    9 augustus 2014 at 10:10 (3 jaar ago)

    Kun je ook andere noten gebruiken ipv hazelnoten? Daar ben ik namelijk allergisch voor.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      9 augustus 2014 at 12:03 (3 jaar ago)

      Hi Suzanne,
      Ja hoor, je kunt ook amandelen gebruiken, ook lekker :-)
      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  4. Inge
    9 augustus 2014 at 21:04 (3 jaar ago)

    Oh joepie! Ik denk dat ik morgen ga bakken!!!!! Dé oplossing om iets mee te nemen voor een slap moment en geen mogelijkheid om iets tarwevrij te krijgen. Thanx.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      10 augustus 2014 at 12:06 (3 jaar ago)

      Leuk Inge,
      Heb je inmiddels al een stukje geproefd ;-)?
      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  5. Jessica
    9 augustus 2014 at 23:57 (3 jaar ago)

    ziet er heerlijk uit! ik wil ze morgen maken….maar hoe groot is het vierkant van deeg ongeveer (of hoe dik zijn de reepjes)?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      10 augustus 2014 at 11:01 (3 jaar ago)

      Hi Jessica,

      De reepjes zijn ongeveer 3-4 cm dik. Maar je kunt ze ook dunner maken, zodat je meer reepjes hebt. Wat jij het lekkerst vindt :-)

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  6. Sylvia
    10 augustus 2014 at 11:54 (3 jaar ago)

    ik heb ze gisteren gemaakt en ze smaken overheerlijk. Ook gewoon lekker bij een kopje koffie of thee.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      10 augustus 2014 at 12:07 (3 jaar ago)

      Kijk dat is leuk om te lezen Sylvia. En inderdaad zijn ze ook heerlijk ‘gewoon’ als koffiekoekje ;-)!
      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  7. Esther
    10 augustus 2014 at 22:07 (3 jaar ago)

    Ik ga ze ook maken, wat fijn dat je al je super recepten deelt =D

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      12 augustus 2014 at 10:00 (3 jaar ago)

      Hi Esther,
      Haha leuk Esther, hoop dat ook jij ze heerlijk vindt!
      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  8. Gonny
    12 augustus 2014 at 15:13 (3 jaar ago)

    Ik heb ze inmiddels ook gemaakt. Omdat ik niet tegen pindakaas kan heb ik hazelnootpasta gebruikt en walnoten i.p.v. hazelnoten. Heerlijk, om je vingers bij op te eten ;-). Dank je wel voor dit recept!

    Beantwoorden
  9. Lineke
    15 augustus 2014 at 20:06 (3 jaar ago)

    Kan het ook zonder banaan en dan bijvoorbeeld een extra ei toevoegen?

    Beantwoorden
    • Janne
      5 februari 2015 at 17:01 (3 jaar ago)

      Ik ben ook heel benieuwd waar je de banaan mee zou kunnen vervangen? Misschien iets van lijnzaad geweekt in water of is dat een gek idee? Ideeën zijn welkom!!

      Beantwoorden
  10. Monique
    20 augustus 2014 at 15:04 (3 jaar ago)

    Ze staan nu in de oven maar het deeg was niet om door te komen. Heb wat water toegevoegd, maar nog steeds een compacte massa, dus hazelnoten erdoor spatelen, ho maar! Maar ik heb ze nog niet geproefd, ben benieuw. Ik kan wel
    een gezond tussendoortje gebruiken.

    Beantwoorden
  11. maartjetb
    25 augustus 2014 at 16:12 (3 jaar ago)

    Bij mij kon er ook niet echt gespatteld worden. Heb er uiteindelijk amandelmeel doorheen gedaan ipv hazelnoten. Te staan nu in de oven, ben erg benieuwd!

    Beantwoorden
  12. Marion
    19 oktober 2014 at 10:58 (3 jaar ago)

    Lijkt me heerlijk! Heeft iemand al eens geprobeerd om de reepjes in te vriezen?

    Beantwoorden
  13. Mandy
    24 oktober 2014 at 09:04 (3 jaar ago)

    Yummieeee, erg lekkere reepjes!

    Beantwoorden
  14. Laura
    14 januari 2015 at 16:25 (3 jaar ago)

    Als je de noten weglaat ivm allergie, moet je dan iets anders toevoegen? Of kan je het gewoon weglaten? Het ziet er in ieder geval heerlijk uit !

    Beantwoorden
  15. Emm
    25 januari 2015 at 10:30 (3 jaar ago)

    Ziet er heel lekker uit, maar wat kan er de pindakaas vervangen?

    Beantwoorden
  16. Tjitske
    26 januari 2015 at 17:48 (3 jaar ago)

    Ik heb ook het probleem dat het deeg veel te kleverig wordt. De blender en hakmolen komen er niet door:( heb na veel geworstel nu wat in de oven staan. Hoop dat het iig goed smaakt.
    Heeft er iemand nog wat tips om met deze kleverige massa om te gaan of om het wat werkbaarder te maken?

    Beantwoorden
  17. Karen
    2 februari 2015 at 14:08 (3 jaar ago)

    Ik meng eerst de natte ingrediënten en voeg dan pas de havermout toe, dan kan ik meer of minder gebruiken alnaargelang de kleverigheid. Verder voeg ik nog zout toe, vanille, en ik gebruik geroosterde walnoten. Bovenop geen chocola, maar (zelfgemaakte) kokosboter en wat rozijnen, cacao nibs en/of extra nootjes. Hmmmm lekker zeg!

    Beantwoorden
  18. wilma
    22 februari 2015 at 16:50 (2 jaar ago)

    Heerlijk, als extraatje heb ik er een handje rozijnen en wat zonnebloempotjes doorheen gekneed. Volgende keer doe ik er ook een klein snufje zout in

    Beantwoorden
  19. wilma
    22 februari 2015 at 16:51 (2 jaar ago)

    en die potjes zijn natuurlijk pitjes 😉

    Beantwoorden
  20. suusveningaSusan
    21 mei 2015 at 10:31 (2 jaar ago)

    Onwijs lekker, dank je voor dit recept! En dat zonder extra suikers, de eerste reep die ik echt een goed tussendoortje vindt :-) Succes met je blog, ik blijf je volgen.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      6 juni 2015 at 06:28 (2 jaar ago)

      Wow, goed om te horen! Echt fijn zijn ze he? Dankjewel, ik zie je graag terug hier!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden

Geef een reactie