glutenvrije en suikervrij koeken met bosbessen

Glutenvrije en suikervrije koeken met bosbessen

Ik vond het weer tijd voor lekkere koeken, want man, wat kan ik daar soms zin in hebben! Heerlijk, als je weet dat er een smeuige en toch niet zo ongezonde koek op je ligt te wachten als je thuis komt. Of in je tas, als je op je werkt bent. Ja, alleen daarom al zou je één keer per week koekjes moeten bakken. Deze koeken zijn weer eens wat anders en ze zijn zo smaakvol, dat ik ze zeker vaker ga maken. 

Op de blog van Maura kwam ik deze heerlijke cranberry koeken met dadels tegen en ze zagen er zo verrukkelijk uit dat ik ze wel na móést maken. Het recept van Maura is al glutenvrij, mits je glutenvrij havermeel gebruikt, dus zijn twee vliegen in één klap. De honing verving ik door steviapoeder, maar je kunt ook gewoon een andere suikervervanger gebruiken. Van cranberry’s ben ik ook niet zo’n onwijze fan, dus die verving ik door bosbessen. Bosbessen zijn altijd goed ;-). Je kunt gewoon diepvriesbosbessen gebruiken en deze ongeveer een half uur tot een uurtje van te voren uit de vriezer halen om te laten ontdooien. Je kunt natuurlijk ook gewoon cranberry’s gebruiken als je die wel lekker vindt.

glutenvrije en suikervrij koeken met bosbessen

glutenvrije en suikervrij koeken met bosbessen

glutenvrije en suikervrij koeken met bosbessen

glutenvrije en suikervrij koeken met bosbessen

De koeken zijn heerlijk smeuig en gewoon ontzettend lekker. Knapperig zijn ze niet, juist lekker chewy en dat maakt ze ook bijzonder. Weer eens wat anders dan een standaard koekje. Op mijn werk vond iedereen ze helemaal geweldig, dus daar was het ook een groot succes!!

Wat heb je nodig?

Voor ongeveer 8 – 10 koeken

  • 150 gram medjoul dadels
  • 150 gram (diepvries) bosbessen
  • 110 gram glutenvrij havermeel
  • 125 gram rijstmeel
  • 2 eieren
  • 110 gram kokosolie
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eetlepels stevia kristal sweet, of gebruik een andere suikervervanger
  • 2 theelepels (wijnsteen) bakpoeder

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden

  1. Laat de bosbessen ongeveer een uur van te voren ontdooien
  2. Ontpit de dadels en maal ze fijn in de keukenmachine. Smelt de kokosolie.
  3. Meng de dadels met rijstmeel, havermeel, eieren, kokosolie, vanilleextract, kaneel, stevia en bakpoeder en doe er de bosbessen bij. Laat de keukenmachine op de laagtste stand draaien zodat de bosbessen niet al te veel kapot gaan, tot je een deeg hebt.
  4. Kneed voorzichtig met je handen even door. Maak met je handen wat dikkere koeken dan je normaal misschien maakt, iets kleiner in doorsnede dan de pam van je hand. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze in ongeveer 20 minuten mooi goudbruin.
  5. Laat ze goed afkoelen; ze zijn nog erg zacht als ze net uit de oven komen. Enjoy!
glutenvrije en suikervrij koeken met bosbessen

glutenvrije en suikervrij koeken met bosbessen

Er is 1 reactie op Glutenvrije en suikervrije koeken met bosbessen

  1. Fleur
    23 juli 2016 at 09:44 (3 jaar ago)

    Hoi Lianne,
    Kan je de koekjes ook alleen met havermeel maken of moet je ook rijstmeel gebruiken?
    Groetjes Fleur

    Beantwoorden

Geef een reactie