Glutenvrije Oreo Koekjes maken zonder Suiker

Glutenvrije en Suikervrije Oreo Koekjes maken

Op de Focus on Foodies Facebook pagina had ik het al omschreven: zo’n bui die je soms hebt waardoor je zin hebt in iets héél slechts. Met suiker. Dit weekend wilde ik Oreo koekjes, maarja, dat gaat natuurlijk niet. Dus dook ik meteen de keuken in om ze zelf te maken. For the record, het was een uur of half 9 op een vrijdagavond, dat gaat eigenlijk nergens over natuurlijk. Maar je hebt trek of je hebt het niet. En met wat aanpassingen van een recept voor koekjes wat al ergens op de site rondzwerft, kwamen zo ineens deze Glutenvrije en Suikervrije  Oreo Koekjes maken uit de oven rollen. En iedereen mocht er één proeven. Één, want ze waren zo lekker dat ik de andere vier per sé wilde bewaren om mee te nemen naar m’n werk.

Want dit koekje maakt je dag. Ik meen het serieus! Ik was de hele dag niet thuis, maar wist dat er in de koektrommel nog één allerlaatste koekje zat. Deels jammer dat het alweer de laatste was, maar ik heb echt de hele dag uitgekeken naar dat hemelse koekje. In je hoofd maak je ‘m nog lekkerder en nog chocoladiger (dat is zeker wel een woord) dan dat ‘ie waarschijnlijk was, maar als je ‘m dan proeft en hij smaakt precies zoals je het in je hoofd had zitten. Hemels. Ik ben heel happy met deze koekjes!

Heb je een groot gezin of een koekjesdief in huis, dan moet je misschien maar gelijk een dubbele hoeveelheid aanhouden. Dit recept maakt namelijk 7 Oreo koekjes en die zijn zo verdwenen. Ze zijn trouwens wel iets anders van smaak dan de normale Oreo koekjes en minder donker zoals je kunt zien, maar ik vind ze lekkerder. Zo. Dat heb ik ook weer gezegd. Ben benieuwd wat jullie ervan vinden!

Één kanttekening en dat is dat ik deze suikervrije koekjes gemaakt heb met kant-en-klare suikervrije choco pasta van Barefood.nl: Cacao Now! Een eigen recept om zelf suikervrije chocolade pasta te maken heb ik nog niet, dus daar kan ik je helaas nog niet blij mee maken. Ik mocht trouwens nog meer noten pasta’s van Barefood uitproberen, daar verschijnt dit weekend een uitgebreide review over. En ik kan je vertellen dat ik ze érg lekker vind :)

Wat heb je nodig?

  • 115 gram rijstmeel
  • 20 gram amandelmeel
  • 35 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 eetlepel kokosrasp
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1 opgeklopt ei
  • 1 eetlepel vanille extract
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel wijnsteenbakpoeder
  • suikervrije chocolade pasta

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 200 graden

  1. Smelt de kokosolie
  2. Doe de droge ingrediënten in een grote kom: dus het rijstmeel, amandelmeel, kokosbloesemsuiker, kokosrasp, kaneel en wijnsteenbakpoeder.
  3. Klopt het ei op in een apart kommetje
  4. Doe dan de kokosolie bij de droge ingrediënten en daarna ook het vanille extract en als laatste het opgeklopt ei erbij. Meng en kneed even goed door tot je een mooi (ietwat vettig) deeg hebt.
  5. Maak dan kleine, dunne rondjes van het deeg met behulp van bijvoorbeeld een klein glaasje.
  6. Bak de koekjes 10 minuten.
  7. Laat ze helemaal afkoelen (ongeveer 40 minuten). Besmeer dan steeds een koekje met chocolade pasta en ‘plak’ er dan een tweede koekje op. That’s it, geniet ervan!
Glutenvrije Oreo Koekjes maken zonder Suiker

Glutenvrije Oreo Koekjes maken zonder Suiker

Er zijn 13 reacties op Glutenvrije en Suikervrije Oreo Koekjes maken

  1. Thamar
    27 juni 2013 at 23:33 (4 jaar ago)

    Klinkt super lekker! Wat heb jij voor vanille extract? Heb je het zelf gemaakt met wodka en vanille stokjes?
    En de pasta van barefood, wat zijn de ingredienten en hoe kom je aan deze pasta?
    Heb even op de site gekeken ziet er super uit, maar de helft minder suiker, zit er ongeraffineerde suiker in?

    Alvast bedankt!

    Groetjes thamar

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      28 juni 2013 at 11:04 (4 jaar ago)

      Hi Thamar,
      Leuk dat jullie ook blij met het recept zijn 😉 Ik gebruik vanille extract van een Aziatische groothandel, kan even niet checken wat voor merk dit is.
      Barefood gebruikt ahornsiroop om de pasta te zoeten. Ahornsiroop valt ook onder de meer natuurlijke suikers, net zoals agavesiroop! Verder zitten er alleen noten, kokosolie en zout in, heel natuurlijk dus!
      K mocht de pasta’s toegestuurd gekregen van Barefood om te proberen; je kunt ze via de site bestellen. De review met meer informatie volgt zondag :)

      Beantwoorden
  2. Mirjam
    28 juni 2013 at 10:27 (4 jaar ago)

    Super, dit recept! En Thamar, ik heb ook even op de site gekeken en ze gebruiken bij barefood ahornsiroop om te zoeten.

    Beantwoorden
  3. Kelly
    24 juli 2013 at 11:24 (4 jaar ago)

    Wat een goede dit! Lijkt me heel lekker =)

    Beantwoorden
  4. anoukliebers
    16 augustus 2013 at 14:52 (4 jaar ago)

    Die zien er heeeel goed uit!! Hmmmm, perfect voor een weekend snack!

    Beantwoorden
  5. Anne
    5 november 2013 at 20:40 (3 jaar ago)

    Hmmm, die zien er onwijs lekker uit! Even een vraagje, is het ook mogelijk om deze koekjes met speltmeel te maken denk je? Of gaat er dan iets van de smaak/structuur verloren?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      6 november 2013 at 20:36 (3 jaar ago)

      Met speltmeel kun je ze zeker proberen anne, dat moet minstens zo lekker zijn :-)

      Beantwoorden
  6. Lindsay
    6 november 2013 at 13:09 (3 jaar ago)

    heerlijke koekjes, alleen heb het nu al 3 keer gemaakt en elke keer is mijn deeg te nat… wat doe ik fout? teveel olie of vanille extract? Heb nu vanille stokjes in huis gehaald, zou dat een vervanger van het extract kunnen zijn?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      26 januari 2015 at 13:08 (2 jaar ago)

      Jazeker, die is er heerlijk bij! Dan zou ik er nog wel een klein beetje ‘zoet’ door de chocopasta doen trouwens, bijv. honing of ahornsiroop als je dat mag eten. Net wat lekkerder!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  7. Majela Polak
    20 maart 2015 at 15:27 (2 jaar ago)

    Ze zitten nu in de oven, maar het deeg was erg plakkerig. De helft bleef aan mijn vinger hangen. Ik heb wel palmsuiker gebruikt ipv kokosbloemensuiker. Zou dit het verschil maken?

    Beantwoorden

1Pingbacks & Trackbacks op Glutenvrije en Suikervrije Oreo Koekjes maken

  1. Review: Barefood Notenpasta - Focus on Foodies
    30 juni 2013 at 07:33 (4 jaar ago)

    […] yoghurt en zelfs door koekjesdeeg. Of op koekjes. Afgelopen week kwamen deze fantastische Glutenvrije en Suikervrije Oreo Koekjes online, gemaakt met de Cacao Now van Barefood. Toen ik namelijk hoorde dat ik onder andere deze […]

    Beantwoorden

Geef een reactie