glutenvrij en suikervrije gemberkoeken

Glutenvrije gemberkoeken

Deze grote glutenvrije gemberkoeken zijn een soort comfort food in koude tijden. Ze zijn niet mega knapperig, maar juist een beetje chewy. Lekkere koek om bij je te hebben voor dat hongermoment op kantoor. Of gewoon bij je kop thee ’s avonds op de bank. En als je gemberkoeken een beetje raar vindt klinken; niet over nadenken en gewoon proberen, want gember in deze koeken is een match made in heaven!

glutenvrije koeken met chocolade en gember

glutenvrije koeken met chocolade en gember

glutenvrije gemberkoeken zonder geraffineerde suiker

glutenvrije gemberkoeken zonder geraffineerde suiker

2016 wordt voor mij hét jaar om te experimenteren met smaken die ik in eerset instantie niet zo snel zou gebruiken. De combi zoet/hartig geeft me de kriebels, maar ik beloof plechtig dat ik dit jaar zal proberen of die fobie inmiddels verleden tijd is. Parmaham met meloen bijvoorbeeld, brrrrrrrr.. Maar wie weet! Gember vind ik best ok, zeker in een slowjuicesapje of een kop thee, maar deze gemberkoeken die ik bij Yellowlemontree zag, klonken dan weer wat uitdagender. Maar, nieuw jaar, nieuwe kansen en ik ben ze gewoon gaan bakken. En met succes, want ze zijn erg lekker!

Je kunt uiteraard ook een beetje variëren met meelsoorten. Als je geen havermeel in huis hebt, kun je ook boekweitmeel gebruiken. En als je niet glutenvrij hoeft te eten, kun je ook speltmeel gebruiken.

Wat heb je nodig?
Voor 10 grote koeken

  • 100 gram glutenvrij havermeel
  • 125 gram rijstmeel
  • 75 gram pure chocolade, in stukjes gehakt
  • 35 gram verse gember, geraspt
  • 100 gram pecannoten, in stukje gehakt
  • 1 zakje bakpoeder
  • 5 eetlepels kokosolie, gesmolten
  • 2 grote eieren
  • 6 eetlepels honing
  • 1 theelepel vanille extract

En hoe maak je ze?
Verwarm de oven voor op 180 graden.

  1. Doe de verse gember en noten in een kom. Voeg de kokosolie, het bakpoeder en 2 eetlepels heet water toe. Meng door elkaar en laat even staan.
  2. Meng in een andere kom de eieren met de honing en het vanille extract. Schep de rijstmeel en havermeel er door heen.
  3. Voeg nu de chocoladestukjes toe aan het kokosolie mengsel en roer door. Voeg dan de kom meel toe aan het natte beslag. Het is geen koekbeslag wat je kunt kneden; het blijft erg plakkerig en het houdt het midden tussen een koek- en cakebeslag. Niet schrikken dus 😉
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schep met een lepel het koekbeslag op het bakpapier in hoopjes van ongeveer 1 cm dik en 8 cm in doorsnede.
  5. Bak de koeken op 180 graden in ongeveer 20 minuten goudbruin. Enjoy!
glutenvrije gemberkoeken zonder geraffineerde suiker

glutenvrije gemberkoeken zonder geraffineerde suiker

Er zijn 4 reacties op Glutenvrije gemberkoeken

  1. Marlotte
    11 januari 2016 at 08:25 (3 jaar ago)

    Ah ik wilde vandaag al koekjes gaan bakken, maar wist nog niet welke het zouden worden. Het is duidelijk, deze hebben mijn hart veroverd. Lijkt me heerlijk!

    Beantwoorden
  2. Gelske Rozema
    11 januari 2016 at 19:46 (3 jaar ago)

    Hoeveel is een zakje bakpoeder? Ik gebruik altijd baking soda e/o wijsteen bakpoeder en over het algemeen volstaat dan 1 à 2 theelepels.

    Beantwoorden
  3. Anne
    13 januari 2016 at 17:28 (3 jaar ago)

    Wat zijn deze koekjes lekker !! Eens totaal wat ander dan de meeste havermout koekjes , heel speciaal de smaak met gember ,en ook hoe smeuïg ze zijn , een topper !!!

    Beantwoorden

Geef een reactie