glutenvrije-kruidnoten

Glutenvrije havermout kruidnoten

Pepernoten, wat vind ik die lekker! Sinds ik een paar jaar geleden voor het eerst zelf pepernoten heb gemaakt, zijn die uit de winkel eigenlijk maar een beetje mwoah. Zelf maken is veel lekkerder! Ik heb al een paar recepten op de site staan, zoals deze glutenvrije kruidnoten en deze chocolade pepernoten, maar het werd wel weer tijd voor een nieuwe variatie. Dit keer ging ik aan de slag met (glutenvrij) havermout en maakte ik glutenvrije havermout kruidnoten. En die waren erg lekker! In de video laat ik je precies zien hoe je de havermout kruidnoten maakt.

Glutenvrije kruidnoten met havermout

Glutenvrije kruidnoten met havermout

Het recept voor de kruidnoten komt van de blog Havermoutje, die zoals hun naam al zegt in eigenlijk alle recepten wel havermout gebruiken. Nu vind ik dat niet áltijd lekker, maar havermout kruidnoten leken me nu wel weer erg lekker. Havermout bevat weinig natuurlijke suiker en veel vezels en is daarom een gezond alternatief voor ‘wit’ meel. Havermout maakt je pepernoten net een tikje gezonder!

Om de kruidnoten te zoeten gebruik ik dadels en een klein beetje honing. Je kunt ook dadelstroop, agavesiroop of kokosbloesemsuiker gebruiken als zoetmiddel; net wat jij makkelijk vindt.

Glutenvrije kruidnoten met havermout

Glutenvrije kruidnoten met havermout

Wat heb je nodig?

  • 175 gram glutenvrij havermeel of fijngemalen glutenvrije havermout
  • 5 eetlepels amandelmelk
  • 12 gram speculaaskruiden
  • 60 gram kokosolie
  • 5 dadels
  • 6 gram kaneel
  • 2 eetlepels honing
  • snufje zout
  • 2 theelepels bakpoeder

En hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 160 graden

  1. Ontpit de dadels. Doe deze, samen met de plantaardige melk in de keukenmachine en maal fijn.
  2. Voeg dan het havermeel toe; ik heb hiervoor gewoon glutenvrije havermout tot meel geblend in de keukenmachine. Voeg ook de speculaaskruiden, kokosolie, kaneel, honing, zout en bakpoeder toe en laat dit mixen tot een egaal deeg.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Draai kleine bolletjes van het deeg; de kruidnoten rijzen nog, dus maak ze niet te groot.
  4. Bak de kruidnoten in ongeveer 20 minuten af. Laat goed afkoelen. Enjoy!
Glutenvrije kruidnoten met havermout

Glutenvrije kruidnoten met havermout

Er zijn 2 reacties op Glutenvrije havermout kruidnoten

  1. angelique
    29 november 2016 at 20:20 (12 maanden ago)

    ik heb ze zonder de honing gemaakt,maar ze waren heel erg droog.Is meer dadels een optie?

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      30 november 2016 at 09:52 (12 maanden ago)

      Ja dat klopt; de honing is er niet alleen om te zoeten, maar geeft ook vocht aan het deeg. Extra dadels maakt het zoeter, maar niet minder droog. Je zult dan iets anders vloeibaars toe moeten voegen, bijv. extra kokosolie of plantaardige melk.
      Groetjes, Lianne

      Beantwoorden

Geef een reactie