Glutenvrije Kaneel Koeken met lijnzaad

Glutenvrije Kaneel Koeken met lijnzaad

Heerlijk zijn ze, deze Glutenvrije Kaneel Koeken met lijnzaad. Door rijstmeel en glutenvrije havervlokken te gebruiken, zijn ze helemaal geschikt voor mensen met coeliakie. Maar ook voor iedereen die gewoon van een lekker koekje houdt, zijn deze koekjes zalig bij de thee of koffie. Een deel van het koekjesdeeg ging per ongeluk mijn mond in, oeps. 

Koekjes bakken is lastig, maar niet omdat ze vaak mislukken. Ik ben een koekjesdeeg freak, zo eentje die het liefst de koekjes opeet vóórdat ze de oven in gaan. Nu zit er in dit deeg een ei, dus raad ik het eigenlijk af om van dit koekjesdeeg te snoepen. Binnenkort zet ik ook een recept voor eetbaar koekjesdeeg op de site, gewoon om van te snoepen zonder bang te zijn voor salmonella.

Glutenvrije Kaneel Koeken met lijnzaad

Glutenvrije Kaneel Koeken met lijnzaad

Glutenvrije Kaneel Koeken met lijnzaad

Glutenvrije Kaneel Koeken met lijnzaad

In deze Glutenvrije kaneel koeken zit naast lijnzaad ook kokosrasp. Mocht je nu niet van de smaak van kokos houden, dan kun je dit gewoon gewoon weglaten.

Wat heb je nodig?

  • 70 gram (volkoren) rijstmeel
  • 25 gram glutenvrije havervlokken
  • 2 theelepels kaneel
  • 3 theelepels lijnzaad
  • 5 theelepels kokosrasp
  • 30 gram kokosbloesemsuiker
  • 1/2 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
  • 1/4 theelepel baking soda
  • snufje zout
  • 1 1/2 theelepel vanille extract
  • 1 ei
  • 50 gram gesmolten kokosolie

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 160 graden

  1. Meng in een kom alle droge ingredienten: rijstmeel, havervlokken, kaneel, lijnzaad, kokosrasp, kokosbloesemsuiker, bakpoeder, baking soda en zout. Doe hierbij dan het vanille extract, het ei en de gesmolten kokosolie en meng dit goed door elkaar.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak rondjes van koekjesdeeg met een lepel. Zorg dat er veel ruimte tussen de koekjes zit, zeker een paar centimeter, want ze lopen behoorlijk uit.
  3. Bak dan 10 minuten aan één kant, draai de koekjes voorzichtig om, en bak nog 5 minuten aan de andere kant. Klaar zijn je glutenvrije koekjes!
Glutenvrije Kaneel Koeken met lijnzaad
Glutenvrije Kaneel Koeken met lijnzaad

Er zijn 37 reacties op Glutenvrije Kaneel Koeken met lijnzaad

  1. Nina
    1 mei 2014 at 07:26 (4 jaar ago)

    Klinkt heerlijk! Ik heb zelf geen bakingsoda, kan ik dit vervangen door wat extra bakpoeder denk je?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      2 mei 2014 at 18:07 (4 jaar ago)

      Hi Nina,

      Ja hoor, geen probleem!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  2. karin
    1 mei 2014 at 08:40 (4 jaar ago)

    Ik heb geen kokosbloesemsuiker in huis. Waar kan ik dit verantwoord mee vervangen?

    Beantwoorden
  3. Daniëlle
    1 mei 2014 at 09:53 (4 jaar ago)

    Ze zien er echt heerlijk uit! Ik heb geen coeliakie, maar toch vind ik het altijd leuk om met glutenvrije baksels te experimenteren!

    Beantwoorden
  4. Mirjam
    1 mei 2014 at 10:39 (4 jaar ago)

    Die zien er lekker uit!
    Sorry dat ik me ermee bemoei maar ik vervang alle suiker soorten voor honing. Ook palmsuiker en kokosbloesemsuiker geeft in mijn lichaam een reactie vandaar.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      2 mei 2014 at 18:07 (4 jaar ago)

      Hi Mirjam,
      Goed dat je aanvoelt wat werkt voor jouw lichaam. In verband met de glycemische index van honing (+/- 75) ten opzicht van de GI van kokosbloesemsuiker (+/- 35) gebruik ik zelf liever kokosbloesemsuiker. Hier krijg ik dan weer geen uitslag van, maar nogmaals; ieders lichaam is anders :-)!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  5. Marcella
    1 mei 2014 at 12:20 (4 jaar ago)

    Yum, recept klinkt goed! Dit ga ik zeker eens maken!

    Beantwoorden
  6. Maria
    1 mei 2014 at 13:21 (4 jaar ago)

    Ik heb ze net gemaakt. De smaak is lekker, maar je krijgt er wel een droge mond van.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      2 mei 2014 at 18:05 (4 jaar ago)

      Haha da’s apart Maria! Zo heb ik de smaak niet ervaren, maar wellicht door de kaneel?

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  7. Renaat
    1 mei 2014 at 16:09 (4 jaar ago)

    Ohhhh lekker weer Lianne!!
    Ga vanaaf meteen aan de bak!!

    Beantwoorden
  8. Caroline
    1 mei 2014 at 20:51 (4 jaar ago)

    Ze zitten in de oven. Zo bij de thee opeten. En chiazaadjes gebruikt bij gebrek aan lijnzaad.

    Beantwoorden
  9. karin
    1 mei 2014 at 20:56 (4 jaar ago)

    Heb ze vandaag gebakken. Ze zijn lekker, maar jammergenoeg zacht van binnen.
    Niet krokant. Ik heb ze met honing gemaakt.

    Beantwoorden
  10. Annelot
    2 mei 2014 at 10:18 (4 jaar ago)

    Ziet er lekker uit! Heb meteen zin om koekjes te bakken nu.. Jammer dat ik niet alles in huis heb 😉

    Beantwoorden
  11. joyce
    4 mei 2014 at 12:55 (4 jaar ago)

    Hi, op wat voor stand van de oven bak jij koekjes?
    heb het idee dat mijn koekjes er telkens anders uitzien als die van jou haha.
    ik hoor graag van je!
    Joyce

    Beantwoorden
  12. Emmelou
    4 mei 2014 at 22:46 (4 jaar ago)

    Ben altijd wel in voor een glutenvrij koekje, bedankt voor ’t delen!

    Beantwoorden
  13. Anne
    5 mei 2014 at 10:34 (4 jaar ago)

    Hoi Lianne, ziet er weer heerlijk uit! kan ik de rijstmeel (bij gebrek aan) ook vervangen voor boekweitmeel? En blijft de bak tijd/ temperatuur dan het zelfde? (Ben nog een newbie op gebied van glute vrij bakken :))

    Alvast bedankt!

    Groetjes,
    Anne

    Beantwoorden
  14. Yvanka
    5 mei 2014 at 14:22 (4 jaar ago)

    Hoi Lianne, hoe krijg jij de koekjes zo mooi gevormd? Het deeg is bij mij erg plakkerig waardoor het lastig is om een plat koekje te vormen op de bakplaat. Ze zitten nu in de oven, ben benieuwd naar het resultaat :-)

    Beantwoorden
  15. Nine
    7 mei 2014 at 09:57 (4 jaar ago)

    Het lijkt me een heerlijk recept, maar lijnzaad mag je toch eigenlijk niet verhitten?

    Beantwoorden
  16. Mlies
    10 mei 2014 at 22:31 (4 jaar ago)

    Lijnzaad zit ook vaak in of op brood en daarmee natuurlijk gebakken, dus verhit. Volgens mij is het vooral niet zo best om gebroken lijnzaad te verwarmen. Laat ik nou net die variant in huis hebben :(

    Beantwoorden
  17. Astrid
    14 mei 2014 at 21:38 (4 jaar ago)

    Ze staan hier ook in de oven, Ook met gebroken lijnzaad. Ben benieuwd naar ht resultaat. Vaak maak ik jouw haverkoeken. Die vind ik heerlijk en ze zijn lekker vullend.

    Beantwoorden
  18. Liesbeth
    4 juni 2014 at 08:52 (4 jaar ago)

    Ik heb ze gemaakt en de smaak is goed, maar ze zijn niet knapperig maar best zacht. Hoe kan dat?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      2 oktober 2014 at 17:56 (3 jaar ago)

      Hi Liesbeth,
      Het klinkt alsof de koekjes nog wat langer in de oven hadden gemoeten! Volgende keer dus een paar minuutjes extra proberen!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  19. desmaakvanlaura
    30 september 2014 at 17:06 (3 jaar ago)

    Kun je het rijstmeel ook vervangen voor spelt- of amandelmeel?
    Groetjes, Laura

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      1 oktober 2014 at 09:15 (3 jaar ago)

      Hi Laura,

      Ja hoor, geen probleem.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  20. Yasmine
    1 februari 2015 at 15:21 (3 jaar ago)

    Ziet er heerlijk uit. Als ik geen “eismaak” in mijn koekjes wil gebruik ik chiazaad als eivervanger (maar dat trucje ken je vast en zeker al) Werkt ook prima :)

    Beantwoorden
    • Trees
      1 februari 2015 at 23:48 (3 jaar ago)

      Hoi jammie, wat is dan de verhouding voor het vervangen van ei in chia zaad?

      Beantwoorden
      • Trees
        1 februari 2015 at 23:49 (3 jaar ago)

        Jasmine bedoel ik.

        Beantwoorden
      • Focus On Foodies
        2 februari 2015 at 08:17 (3 jaar ago)

        Waar het hart vol van is, zullen we maar zeggen Trees ;-). Yasmine, kun jij laten weten hoeveel chiazaad je gebruikt? Ik vermoed 1 grote eetlepel ongeveer?

        Groetjes,
        Lianne

        Beantwoorden
        • Trees
          11 februari 2015 at 10:46 (3 jaar ago)

          Dank voor je antwoord Lianne, ik probeer voorzichtig an 1 eetlepel.
          Groetjes, Trees

  21. Janna
    8 februari 2015 at 18:27 (3 jaar ago)

    Waarmee kan je de kokosolie ook vervangen? Is het mogelijk om gewoon gesmolten boter te gebruiken of gewoon olijfolie ofzoiets?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      11 februari 2015 at 09:37 (3 jaar ago)

      Hi Janna,
      Ja hoor, gesmolten boter of olijfolie is ook prima. Even met iets minder beginnen (in gram) en dan op gevoel boter of olijfolie toevoegen.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  22. Manon
    8 maart 2015 at 21:39 (3 jaar ago)

    Hoi Lianne, ik bak de koekjes nu al een aantal weken (ze zijn echt lekker als tussendoortje!) maar ik vroeg me af hoe lang ik de koeken in een afgesloten doos goed kan houden. Ook vanwege het ei wat er natuurlijk in zit. Is het ook mogelijk ze bijvoorbeeld in te vriezen zodat ze langer houdbaar blijven? Ik bak namelijk vaak meer dan aangegeven zodat ik niet ieder weekend uren in de keuken doorbreng als ik het druk heb ;). Alvast bedankt!

    Beantwoorden
  23. Anne-Loes
    23 maart 2015 at 14:42 (3 jaar ago)

    Hoi hoi! Zou je inplaats van rijstmeel bijv. ook volkoren speltmeel kunnen gebruiken?

    Beantwoorden
    • Manon Kovács
      23 maart 2015 at 14:44 (3 jaar ago)

      Doe ik ook altijd, werkt prima :)

      Beantwoorden
  24. San
    7 januari 2017 at 15:23 (12 maanden ago)

    Heel geslaagde koekjes! Ipv rijstmeel gebruikten we gemalen hazelnoot. Mmmmmm…..

    Beantwoorden

Geef een reactie