glutenvrije-appelkruimeltaart

Glutenvrije kruidige appeltaart

Deze glutenvrije kruidige appeltaart is he-le-maal perfect voor deze tijd van het jaar. De inspiratie deed ik op tijdens mijn reis naar Malta, waar ik een fantastisch lekkere appeltaart at. De smaak was kruidig en deed me onmiddellijk denken aan de herfst en winter! En hoewel het in Malta nog 30 graden was, bleek het bij thuiskomst in Nederland al echt herfst te zijn. Daarom wilde ik meteen deze lekkere kruidige appeltaart maken.

Het recept lijkt in eerste instantie wat ingewikkeld, maar je hebt een handvol kruiden nodig die je zowel in de bodem als in de vulling gebruikt. Dus de ingredientenlijst is wat langer, maar het kost je zeker niet meer tijd dan een gewone appeltaart. Ik maakte de appeltaart af met een kruimellaag, in plaats van een standaard raster van deeg. Als je het recept minder uitgebreid wilt maken, kun je ook 1,5x zoveel ingrediënten gebruiken voor de bodem en hier de bovenkant van de appeltaart mee maken.

Glutenvrije kruidige appeltaart

Glutenvrije kruidige appeltaart

Glutenvrije kruidige appeltaart

Glutenvrije kruidige appeltaart

Deze kruidige appeltaart smaakt werkelijk fantastisch. Heerlijk winters en toch fris tegelijk. Doordat ik limoensap heb gebruikt voor de vulling, in plaats van standaard citroensap, is de vulling friszoet van smaak. En de kruidnagel en kardemom, samen met speculaaskruiden, geven de appeltaart een compleet nieuwe smaak. Heerlijk! Je kunt uit deze taart ongeveer 8-10 stukken halen, een beetje afhankelijk van hoe grote stukken je snijdt natuurlijk.

Glutenvrije kruidige appeltaart

Glutenvrije kruidige appeltaart

Wat heb je nodig?
Taartvorm met een diameter van 28cm / 10 stukken

Bodem

  • 100 gram amandelmeel
  • 220 gram glutenvrij bakmeel
  • 40 gram honing
  • 125 gram kokosolie
  • 1 ei
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • snuf kardemom
  • 1/2 theelepel gemalen kruidnagel
  • rasp van halve limoen
  • snuf zout

Vulling

  • 1 kg goudreinetten
  • sap van 1 limoen
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel kaneel

Crumble

  • 80 gram amandelmeel
  • 60 gram havervlokken
  • 20 gram havermeel
  • 30 gram honing
  • 50 gram kokosolie
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 1/2 theelepel gemalen kruidnagel

En hoe maak je het?

  1. Meng het amandelmeel met glutenvrij bakmeel en voeg kaneel, speculaaskruiden, kardemom, kruidnagel en zout toe. Rasp de schil van een halve limoen boven de kom. Voeg dan de kokosolie, honing en het ei toe en meng tot het deeg een mooie structuur heeft. Maak er een bal van en leg deze afgedekt (bijv. met vershoudfolie) in de koelkast.
  2. Ga ondertussen verder met het kruimeldeeg. Meng het amandelmeel met havervlokken en havermeel, kaneel, speculaaskruiden en gemalen kruidnagel. Voeg dan de honing en kokosolie toe en kneed met je handen tot een deeg. Zet dit aan de kant.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  4. Schil de appels. Haal de klokhuizen eruit en snijd ze in kleine stukjes. Doe dit in een kom en voeg het limoensap, kaneel en de speculaaskruiden toe. Meng dit door elkaar.
  5. Vet een springvorm van 28cm in met olijfolie of boter. Pak het bodemdeeg uit de koelkast en verdeel het deeg over de springvorm. Zorg dat de randjes mooi hoog worden en liefst overal even dik.
  6. Verdeel dan het appelmengsel over de springvorm en duw voorzichtig aan. Het kan zijn dat je een klein beetje over houdt; dit kun je lekker opknabbelen als de taart in de oven staat.
  7. Verdeel dan het kruimelmengsel in brokken over de springvorm. Alles mag op dus zorg dat de taart goed bedekt is.
  8. Bak in 40-50 minuten goudbruin in de oven. Als de bovenkant te donker wordt, kun je de taart afdekken met wat aluminiumfolie en nog even terugzetten in de oven.
Glutenvrije kruidige appeltaart

Glutenvrije kruidige appeltaart

Geef een reactie