glutenvrije mugcake uit de oven

Glutenvrije mugcake

Door Carola – Gezond eten is ook echt lekker en het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! In deze blog vertel ik jullie hoe je een glutenvrije mugcake maakt, met enkel gezonde ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt. Het leuke is dat je met dit basisrecept voor mugcake kunt afwisselen qua toppings, zodat je iedere keer weer een andere smaakcombinatie hebt. Je basis is één rijpe banaan, één middelgroot ei en twee handjes glutenvrije havermout.

Je kunt een mugcake warm eten als ontbijt, maar je kunt een mugcake ook heel goed meenemen naar werk of school en juist koud eten als lunch. Bak de mugcake ’s ochtends af en laat hem even afkoelen (als je tussendoor gaat omkleden bijvoorbeeld). Snijd de cake daarna in stukjes en neem mee in een bakje.

Wissel de rozijnen af met dadels, de cacaonibs met walnoten of pecannoten etc. Je kunt met een mugcake alle kanten mee op, als je de basis van banaan, ei en havermout maar aanhoudt. Of maak juist een standaard mugcake en combineer je cakeje na het afbakken met (warme) bosvruchten. Ook lekker met een paar lepels yoghurt of kwark om het geheel wat frisser te maken.

Je kunt de mugcake ook in de oven klaarmaken, als je liever geen magnetron gebruikt vanwege schadelijke effecten. Ik geef je in het recept graag allebei de opties, zodat je zelf een keuze kunt maken.

Mugcake klaarmaken

Mugcake klaarmaken

Wat heb je nodig?
Voor 1 persoon

  • 1 rijpe banaan
  • 1 middelgroot ei
  • 2 handjes glutenvrije havermout (ongeveer 35 gram)
  • 1 afgestreken eetlepel lijnzaad
  • 1 afgestreken eetlepel kokosrasp
  • Een paar cacaonibs
  • Klein handje rozijnen

En hoe maak je het?

  1. Neem een grote mok of soepkom die magnetronbestendig is (geen geglazuurd porselein bijvoorbeeld). Snijd de banaan in plakjes en prak deze in de mok/kom fijn. Klop hier het ei doorheen.
  2. Meng vervolgens de havermout en de overige ingrediënten goed door dit mengsel.
  3. Zet de mugcake 2 minuten in de magnetron op 900watt. Of bak de mugcake in een voorverwarmde oven in ongeveer 12 minuten op 200 graden.
  4. Probeer eerst 2 minuten en kijk dan of de cake droog is ‘gebakken’ en of je deze los kan halen uit de mok, dan is je mugcake klaar. Pas wel op want de mok kan heet zijn!
  5. Als hij nog te vochtig is zet je hem nog een minuutje terug in de magnetron.
  6. Geniet ervan!
glutenvrije mugcake

glutenvrije mugcake

Door Carola – Carola’s grootste hobby is koken en bakken. Naast haar werk en studie is zij veel in de keuken te vinden. Van bijna al haar creaties maakt zij foto’s om deze te kunnen plaatsen op haar Instagram-account. Hiermee wil ze jou inspireren met voornamelijk gezond eten, maar ook met af en toe een guilty pleasure.

Geef een reactie