glutenvrije paasbroodjes bakken

Glutenvrije paasbroodjes

Met Pasen is het heerlijk om met de familie lang en uitgebreid te ontbijten. Nu eet ik normaal gesproken weinig tot geen brood, omdat ik dat niet echt mis. Maar bij een uitgebreid ontbijt, zoals met Pasen, vind ik een broodje er eigenlijk wel echt bij horen. Daarom ging ik lekker experimenten met een recept voor glutenvrije paasbroodjes en voila! Het resultaat is een lekker knapperig broodje, nog wat smeuig van binnen en gewoon ontzettend lekker.

glutenvrije paas broodjes

glutenvrije paas broodjes

glutenvrije paasbroodjes bakken

glutenvrije paasbroodjes bakken

Glutenvrije afbakbroodjes die je kant-en-klaar in de winkel kunt kopen, zitten vaak vol met stoffen die je eigenlijk niet binnen wilt krijgen, zoals suiker (in verschillende benamingen) en e-nummers. Zelf glutenvrije broodjes bakken is heel gemakkelijk en véél lekkerder; je moet alleen wel even het juiste recept hebben. Dit recept is echt niet moeilijk, zelfs als je nog nooit eerder zelf brood hebt gebakken moet het lukken!

Beleg ze met hummus, gerookte zalm of met deze heerlijke gezonde tonijnsalade. En maak je ze een dag eerder al klaar, of heb je een dag later nog broodjes over? Doe ze dan nog even 5 minuten in de oven op 200 graden, dan zijn ze weer helemaal knapperig! Fijne Pasen!

Wat heb je nodig?

Voor 8-10 kleine broodjes

  • 400 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel (bijv. Orgran)
  • 125 gram teffmeel (of boekweitmeel)
  • 7 gram gist
  • 2 eetlepels olijfolie
  • flinke snuf zout
  • 325 ml lauwwarm water
  • 1 eidooier om het brood mee te bestrijken
  • ongeveer 2 eetlepels sesamzaadjes (of andere zaden/pitten)

En hoe maak je het?

  1. Meng in een kom het meel met gist en zout en doe er dan het lauwwarme water bij en de olijfolie. Laat de keukenmachine dit een minuut of 5 goed kneden (of doe dit met de hand).
  2. Maak dan een schone theedoek vochtig met warm water, leg deze over de kom en laat het deeg op een warme plek in huis 30 minuten rijzen.
  3. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  4. Maak van het deeg  8 – 10 kleine broodjes in de vorm die je wilt (rond, langwerpig als een pistolet).Het deeg blijft heel plakkerig, dus ik gebruikte een lepel en mijn vingers. Klop de eidooier los en besmeer de broodjes hiermee. Kerf de broodjes met een mes diagonaal in en bestrooi met sesamzaadjes.
  5. Bak in ongeveer 22-25 minuten mooi goudbruin en laat even afkoelen.
glutenvrije paasbroodjes bakken

glutenvrije paasbroodjes bakken

Er zijn 4 reacties op Glutenvrije paasbroodjes

  1. karin
    5 april 2015 at 20:22 (3 jaar ago)

    Kan dit ook zonder gist, bv met wijnsteenbakpoeder? 21 gram op 500 gram meel?

    Beantwoorden
    • Martine
      5 september 2015 at 13:34 (2 jaar ago)

      Karin, heb je hier een reactie op gehad? Ik gebruik ook liever geen gist….

      Beantwoorden
      • Focus On Foodies
        11 september 2015 at 22:21 (2 jaar ago)

        Je kunt ook bakpoeder gebruiken en wat vitamine c. Even bij de natuurwinkel naar vragen, daar heb ik dat ook gekocht.

        Groetjes,
        Lianne

        Beantwoorden
  2. Lora
    15 mei 2015 at 22:26 (3 jaar ago)

    Ik vond ze zwaar tegenvallen. Knoerthard en echt moest met handen en voeten eten. Heb ik iets verkeerds gedaan…..?!

    Beantwoorden

Geef een reactie