Glutenvrije Paasstol met suikervrij spijs

Glutenvrije paasstol met suikervrij spijs

Eet je glutenvrij en wil je een heerlijke stol op tafel zetten met Pasen? Deze Pasen kun je zelf een Glutenvrije Paasstol met suikervrij spijs maken, en ik kan je nu al vertellen dat deze stol ook buiten Pasen vaker op tafel zal verschijnen. Het is een heerlijke verwennerij en voor mij ook de eerste keer dat ik een stol met spijs heb gegeten sinds ik glutenvrij eet.

De basis voor het deeg is glutenvrije witbroodmix van Glutenfreewebshop.com. Over de glutenvrije producten van deze webshop schrijf ik vaker, omdat zij kwalitatief zulke goede en lekkere spullen hebben. Hun glutenvrije (en suikervrije) granola is bijvoorbeeld nog steeds mijn favoriete granola en de glutenvrije pappardelle die ik onlangs maakte: buonissimo!

Op de site van Glutenfreewebshop.com vind je ook een recept voor Glutenvrij Paasbrood, alleen wordt hier gewoon roomboter, melk en amandelspijs gebruikt. Maar mocht je een andere versie willen proberen, dan kun je met dit recept aan de slag. Je kunt dus ook kant-en-klaar amandelspijs kopen als je weinig tijd hebt, maar let wel dat normaal spijs 50% amandelen en 50% suiker is. In de versie uit mijn recept zitten alleen dadels, geen suiker. Kleine kanttekening; de witbroodmix bevat een klein beetje rietsuiker en mager melkpoeder, dus het is niet suikervrij en lactosevrij.

Je kunt ook 450 gram speltmeel gebruiken (let op; dat is niet glutenvrij) als je geen mix wilt gebruiken. Of 225 gram amandelmeel en 225 gram boekweitmeel. Dan is de de stol helemaal suikervrij, lactosevrij en glutenvrij.

Glutenvrije paasstol met suikervrij spijs

Glutenvrije paasstol met suikervrij spijs

Glutenvrije paasstol met suikervrij spijs

Glutenvrije paasstol met suikervrij spijs

Het paasbrood is erg makkelijk te maken. In tegenstelling tot veel gutenvrije degen kneed je het makkelijk en wordt het deeg niet brokkelig. Ook blijft het na het bakken een stevig brood; je kunt ‘m zo uit de bakvorm tillen en op een bord of snijplank zetten, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je stol in 100 stukjes valt. Geloof me, dat is met glutenvrije baksels ook weleens anders ;-). Bij het snijden vond ik de stol een beetje brokkelen, het blijft toch glutenvrij. Maar de smaak maakt echt alles goed. Ik was verkocht bij de eerste hap, net zoals mijn niet-glutenvrije vriendinnetje Kim Out die op bezoek was. Ze vond het heerlijk! De foto’s bij dit recept zijn ook door haar gemaakt, mooi he? Vergeef deze paasstol dus dat hij een klein beetje brokkelig is, want je geniet met volle teugen.

Geniet jij dit jaar ook van een glutenvrije Pasen? Glutenfreewebshop.com heeft tijdelijk een leuke actie: je bestelt 3 pakken Lisa’s Choice glutenvrij meel voor € 10,-! (Let op; deze actie gaat vanmiddag, 16 april, van start).

Wat heb je nodig?

Voor het deeg

  • 450 gram Lisa’s Choice Glutenvrije witbroodmix (of 450 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel)
  • 14 gram droge gist
  • 225 ml haver- of amandelmelk
  • 100 gram kokosolie
  • 40 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 ei
  • rasp van 1 citroen
  • 250 gram rozijnen

Voor het spijs

  • 200 gram amandelen (of amandelmeel)
  • 175 gram medjoul dadels
  • sap van 1/2 – 1 citroen
Glutenvrije paasstol met suikervrij spijs

Glutenvrije paasstol met suikervrij spijs

En hoe maak je het?

  1. Laat de rozijnen een half uurtje wellen.
  2. Meng de broodmix met gist, kokosbloesemsuiker en citroenrasp in een grote kom. Smelt in een pannetje de kokosolie samen met de havermelk. Voeg dit gesmolten toe aan de droge ingredienten, samen met een ei. Mix dit goed door met een mixer (of met een vork).
  3. Laat de rozijnen uitlekken en doe bij het deeg. Mocht het deeg nu te plakkerig worden, voeg dan eventueel een klein beetje (+/- 1 eetlepel) glutenvrij meel toe, bijvoorbeeld rijstmeel en kneed goed door.
  4. Maak nu het amandelspijs. Doe het amandelmeel, de ontpitte dadels en citroensap in de keukenmachine en maal fijn. Kneed ook dit tot een ‘deeg’.
  5. Bedek een bakblik of bakvorm met bakpapier en druk hierin de helft van het brooddeeg. Deze laag mag ongeveer 2/5 van de vorm vullen.
  6. Rol het amandelspijs (als dit lukt) langwerpig uit en druk dit in de onderste laag brooddeeg. Bedek nu het spijs met de andere helft van het brooddeeg.
  7. Bedek de vorm met een theedoek en laat ongeveer een 30-40 minuten rijzen.

Verwarm nu de oven op 190 graden.

Bak de stol in de oven af in ongeveer 30 tot 40 minuten. Geniet ervan!

Glutenvrije paasstol met suikervrij spijs

Glutenvrije paasstol met suikervrij spijs

Er zijn 20 reacties op Glutenvrije paasstol met suikervrij spijs

  1. fa
    16 april 2014 at 07:21 (3 jaar ago)

    Klinkt echt heerlijk . Mss ksn ik gewoon speltmeel inplaats mix wittemeel

    Beantwoorden
  2. irisovergaauw
    16 april 2014 at 07:58 (3 jaar ago)

    Leuk, thanks voor dit recept! Ik ga de uitdaging aan deze Pasen, 2e paasdag is tevens mijn verjaardag, dus om het extra feestelijk te maken..!

    Beantwoorden
  3. Jorien
    16 april 2014 at 08:29 (3 jaar ago)

    Heerlijk idee! Dit ga ik zeker maken dit weekend :) Bedankt voor de inspiratie.

    Waar kun je trouwens de actie vinden van glutenfreewebshop.com? Ik kom nu gewoon uit op 11.55 voor 3 pakken. Groetjes

    Beantwoorden
    • Anouk Goossens
      16 april 2014 at 09:20 (3 jaar ago)

      Hi Jorien, excuus daarvoor! Hij staat inderdaad nog niet online, alle actie’s (ook andere aantrekkelijke aanbiedingen naast de melen) zullen rond de lunch op de website staan. Via de volgende link zal je dan een overzicht zien van alle actie’s: http://www.glutenfreewebshop.com/special-offers/.

      Hoop dat we je dan alsnog mogen voorzien van onze Lisa’s choice Melen en excuus voor het ongemak!

      Warme groeten,
      Anouk Goossens

      Glutenfreewebshop.com

      Beantwoorden
  4. ianna
    16 april 2014 at 08:55 (3 jaar ago)

    Wauw, deze Paasstol ziet er heerlijk uit! Ik was zelf ook een beetje aan het experimenteren met een glutenvrije stol, maar werd toch niet zo lekker als de ‘real deal’. Alleen zit daar zoveel suiker in, dat is zo zonde. Hoe dan ook, ga jouw receptje zeker uitproberen!!

    Beantwoorden
  5. Simone
    16 april 2014 at 09:06 (3 jaar ago)

    He Lianne, kan ik deze ook met spelt maken denk je ? Dan ga ik m zeker proberen :)

    Beantwoorden
  6. Maura - YLT
    16 april 2014 at 09:11 (3 jaar ago)

    Wauw ik vind hem er zo mooi uitzien! En dat brokkelige valt wel mee toch. Hoe zit het dan met kokosbloemsuiker? Ik ga dat ook maar eens aanschaffen.

    Beantwoorden
  7. jehanne
    16 april 2014 at 15:49 (3 jaar ago)

    Goed idee, dadels door spijs! Ik maak al een tijdje zelf stollen en spijs maakte ik van amandelmeel, agave en beetje citroen :-), maar ga dit proberen!

    Beantwoorden
  8. Marielle
    17 april 2014 at 21:54 (3 jaar ago)

    Is hij ook lekker met rijstmelk?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      24 april 2014 at 10:59 (3 jaar ago)

      Absoluut Marielle, je kunt prima rijstmelk gebruiken.

      Beantwoorden
  9. Eline
    18 april 2014 at 18:09 (3 jaar ago)

    Lijkt me super lekker en ga het zeker proberen!
    Een vraagje, bij best veel recepten wordt er amandel- of rijstmelk gebruikt. Is gewone melk ongezonder?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      24 april 2014 at 11:01 (3 jaar ago)

      Hi Eline,
      Ik drink zelf weinig tot geen zuivel, anders lactosevrij. Liever gebruik ik dan melkvervangers zoals amandelmelk, havermelk of rijstmelk.

      Beantwoorden
  10. Sandra
    2 mei 2014 at 10:21 (3 jaar ago)

    Is zelf een meelmix maken niet handiger?
    Ik gebruik altijd een mix van 1 deel havermout meel, 1 deel quinoameel en 1 deel boekweitmeel…. werkt als een tierelier!
    In plaats van gist werk ik met een flinke theelepel bicarbonaat waarna ik altijd een zuurtje aan het deeg toevoeg (of appelazijn met water of karnemelk)
    Succes verzekerd!
    Ik ga dus na het lezen van deze post, me ook maar eens wagen aan een krentenbroodje :-) Altijd lekker, ook als het geen Pasen is 😉

    Recepten voor glutenvrij brood ook hier:
    https://www.facebook.com/#!/PaleisjeOpDeDijk.BrasserieDuPalais

    Beantwoorden
  11. Karien
    20 december 2014 at 13:47 (3 jaar ago)

    Ik hou eigenlijk niet van stollen. Maar omdat ik maandagochtend moet zorgen voor een kerststol heb ik deze vanmorgen gebakken. Iets aangepast, maar wat is hij lekker. Ik heb inmiddels al twee plakken op. Dank je wel voor het delen van je recept.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      20 december 2014 at 18:21 (3 jaar ago)

      Hi Karien,
      Wat fijn en ook helemaal leuk aangezien je niet zo’n fan bent van kerststollen (ik ook niet echt ;-)). Geniet er nog van!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  12. Sandra
    4 april 2015 at 09:32 (2 jaar ago)

    Tip: uitrollen van de spijs gaat goed tussen bakpapier!

    Beantwoorden
  13. Manon
    25 juli 2015 at 11:58 (2 jaar ago)

    Heerlijk!!! Heb alleen gist vervangen door bakpoeder Alleen hoe moet ik het bewaren? Afgesloten en hoe lang? Kan ik t invriezen?

    Beantwoorden

Geef een reactie